doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,7597
EURO
36,5950
ALTIN
2.959,28
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Az Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C

Kars’ın Neyi Meşhur? Kars’tan Ne Alınır?

Kars’ın Neyi Meşhur? Kars’tan Ne Alınır?
15.07.2022
5.084
A+
A-

Kars’ın neyi meşhur? Kars’tan ne alınır? Sorularının cevaplarını merak eden pek çok gezgin vardır. Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde yer alan kendine ait pek çok kültürel birikimi, gezilecek yerleri ve tadılacak meşhur yemekleri olan Kars pek çok kişinin gezi listesinde yer almaktadır. Tarihinde pek çok uygarlık ve devletin yerleşim yeri olma özelliğini taşıyan Anadolu’nun en güzel şehirlerinden biri olan Kars’a dair merak ettikleriniz yazımızda yer alıyor.

Kars’ın Neyi Meşhur? Kars Görülecek Yerler

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi Kars; pek çok devletin ve uygarlığın yerleşim yeri olmuştur. Bundan dolayı hem tarihi açıdan gezilecek yerleri olup hem de coğrafik koşullarının sunduğu pek çok güzel görülmesi gereken yerleri vardır. Kars ziyaretinde görmeniz gereken yerleri sizler için listeledik.

Çıldır Gölü: Kars’ta kış tatilinin, Kars’ta ilk kar yağışıyla birlikte Çıldır gölünün donmaya başlamasıyla başladığı söylenebilir. Yemyeşil bir vadide yer alan, 123 kilometrelik bir alanı kaplayan Çıldır Gölü, donduğunda bembeyaz bir çöle dönüşerek dünyanın en güzel yerlerinden biri haline geliyor. Çıldır Gölü’nde kızakla gezmek, gölün tatlı suyunda buzdan çıkarılan sarı sazan balığını tatmak gibi pek çok etkinlik imkanı sunan yer özellikle kış aylarında kesinlikle ziyaret edilmeli.

Susuz Şelalesi: Doğa severlerin ilgisini çekecek bir doğa harikası bir güzelliğe sahiptir.  Şelale, birkaç yıl önce yapılan bir yatırım ve yeni inşa edilen bir seyir terası sayesinde yukarıdan da izlenebiliyor. Özellikle yaz aylarında vakit geçirmekten hoşnut kalınacak bir yer.

Sarıkamış Kayak Merkezi: Dünya üzerinde iki yere yağan kristal kar; bir Alplere bir de Sarıkamış’a yağmaktadır. Kış tatili için Sarıkamış’ı tercih edenler bu ayrıcalıklı karın tadını çıkarabilir. Kar sessizliği ve ufka kadar uzanan uçsuz bucaksız beyaz bir manzara yeniden Sarıkamış’a gelmeniz için her kış size kendisini hatırlatacak

Horomos Manastırı: Orta Çağ’ın önemli eğitim merkezlerinden biri olan Horomos Manastırı’nın kalıntıları, özellikle Ermeni Ortodoks cemaati için değerini korumaya devam ediyor. Ani Harabeleri içinde bulunan pek çok kutsal yerlerinden biridir. Ani’nin başkent olmadan önce 900’lü yıllarda yapılmış olması Horomos Manastırı’nı bölgedeki en eski yapılardan biri yapıyor. Bin yılı aşkın bir geçmişe sahip olan bu etkileyici yapı ve detaylarındaki işçilik kesinlikle görülmeye değer.

Ani Antik Kenti: Ermeni Krallığından kalma, ortaçağ antik yapılarından biri olan Ani Harabeleri, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer almaktadır. Türkiye’deki en önemli kültür varlıklarından biridir ve yıl içinde yerli ve yabancı sayısız turist tarafından ziyaret edilmektedir.

Büyük Katedral: Ani Antik Kenti’nde bulunan bu Katedral Selçuklu Sultanı Alparslan tarafından camiye çevrilmiştir. Anadolu topraklarında ilk fetih namazının kılındığı bu yer kesinlikle görülmelidir.

Fethiye Cami: Türkiye’de benzerine rastlanmayacak mimariye sahip olan bu güzel cami, Ruslar tarafından kilise olarak inşa edilmiştir. Baltık Mimarisinin en önemli simgelerinden biri olarak gösterilen bu güzel mimariyi şehir merkezinde ziyaret edebilirsiniz.

Sarıkamış Şehitliği: Birinci Dünya Savaşı’nda büyük rol oynayan ve 37 bin şehit verdiğimiz Sarıkamış’ta Sarıkamış Şehitliği ziyaret edilmeden dönülmemelidir.

Kars Meşhur Yemekler

Büyükbaş hayvancılığın geliştiği yerlerden biri olan Kars şehrinde et yemekleri öncelikli olsa da sütlü lezzetler ve hamur işi alternatifleri bulmakta mümkündür. Kars’ın meşhur yemekleri nelermiş gelin hazırladığımız liste üzerinden bakalım.

Hörre Çorbası: Un, Tereyağı ve salçanın kavrulmasıyla yapılan Hörre çorbası, kış aylarında içinizi ısıtacak çorbalardan biri olup Kars yöresinde sıklıkla yapılmaktadır.

Kars Kazı Pilavı: Kaz eti Kars ile özdeşleşen meşhur bir ettir. Kaz etinin suyu ile hazırlanan pilav ve kaz etinin buluşması hem lezzetli hem de sağlıklı bir alternatifi sizlere sunuyor.

Kars Böreği: Kars’ın en meşhur ürünleri arasında yer alan gravyer peyniri ile yapılan bu böreği yediğinizde onun diğer böreklerden ayrıldığını göreceksiniz.

Piti Kebabı: Haşlanmış nohutlar ve kuşbaşı et ile hazırlanan yemek kızartılmış yufka ile birleştiriliyor ve ortaya karşı konulamaz bir lezzet çıkıyor. Yoğurt ile servis edilen yemek Kars ziyaretinde yenilmesi gerekenler listesinde kesinlikle yer almalı.

Hasuda: Kavrulan unun pekmezle buluşmasıyla yapılan bu tatlı üzerine ceviz konularak servis ediliyor. Kars yöresinde özellikle lohusalara sık sık yedirilen bu lezzeti sizde kesinlikle tatmalısınız.

Kars’tan Ne Alınır?

Kars’ın neyi meşhur? Sorusunu cevaplarken gezmeniz ve tatmanız gerekenler listesini uzun uzun hazırladık. Sıra geldi şehirden ayrılırken hem sevdiklerinize hem de kendinize hatıra olarak almanız gerekenler listesine.

Kars Balı: Kars denilince akla ilk gelen ürünlerden biri, Kars balı. Kars’ın yaylarında kurulan binlerce kovandan elde edilen yayla çiçek balı tamamen organiktir. Yüksek rakımlarda açan çiçeklerin polenlerinden elde edilen bu bal kesinlikle alınması gerekenler listesinde yer almalı.

Kars Gravyeri: Şirden mayasından yapılan ve ortalama 6 ay kadar olgunlaştırılan Gravyer; dünyaca ünlü peynir gurmelerinden tam not almıştır. Türkiye’de üretilen en iyi peynirlerden Gravyer bağırsak sağlığı içinde oldukça faydalıdır.

Kaz Tüyü Yastık: Kaz ile Kars özdeşleşmiş ikilidir. Rahatlığı ile uyku kalitesini arttıran kaz tüyü yastıklarını uzun yıllara rahatlıkla kullanabilirsiniz. Kışın sıcak yazın serin tutan kaz tüyü yastık, yorgan gibi ürünler ile hem hatıralık eşya alabilir hem de konforunuza yatırım yapabilirsiniz.

Kafkas Gümüş Kemeri: Kaybolmaya yüz tutmuş zanaatlarda biri olan gümüş kemer işlemeciliği Kars’ta sürdürülmektedir. Hem bu zanaat alanını desteklemek hem de moda anlayışınıza yeni bir soluk getirmek için Kars’tan ayrılmadan önce kendinize ve sevdiklerinize gümüş kemerler alabilirsiniz.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.