doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,0432
EURO
37,5525
ALTIN
2.751,65
BIST
9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Yağmurlu
24°C

Tunceli’nin Neyi Meşhur? Tunceli’den Ne Alınır?

Tunceli’nin Neyi Meşhur? Tunceli’den Ne Alınır?
14.07.2022
0
A+
A-

Bingöl, Elazığ ve Erzincan illeri ile komşu olan Tunceli, Türkiye’nin Doğu Anadolu Bölgesi’nde Yukarı Fırat Bölümünde yer almaktadır. Çoğunluk dağlık bir bölge olan Tunceli’de ovalar ve vadiler ve çeşitli akarsular ile çevrilidir. Eski dönemlerden beri yerleşim yeri olarak kullanılan Tunceli de yapılan kazılarda Kalkolitik Çağ döneminden yerleşim yeri kalıntıları bulunmuştur. Hititler, Urartular, Medler, Persler, Büyük İskender, Makedonyalılar ve Romalılar gibi devletlerin yaşadığı Tunceli’nin neyi meşhur? Tunceli’den ne alınır?

Tunceli’nin Neyi Meşhur? Tunceli Görülecek Yerler

Bağın Kaplıcası: Pek çok hastalığa iyi geldiği bilinen Bağın Kaplıcası Mazgirt ilçesinde bulunmaktadır. Kaplıca suyu; sülfat, klorür ve sodyum gibi çeşitli maddeleri içermektedir.

İn Delikleri: Kayalara barınak amacıyla açılan bu deliklerin kimler tarafından yapıldığı bilinmemektedir. Üç katlı odalardan oluşan deliklerin arasından sular da aktığı için su ihtiyacı da karşılanmaktadır.

Munzur Vadisi Milli Parkı: 1971 yılında milli park ilan edilen bu yerde pek çok endemik bitki türü, çeşitli hayvanlar bulunmaktadır. Doğa gezisi yapmak isteyenler için Tunceli’de ilk görülmesi gereken yerler arasındadır.

Kepir Yaylası: Kamp yapmak için oldukça ideal lokasyonlardan biri olan Kepir Yaylası yılın her mevsimi ayrı bir güzelliğe sahiptir. İçinde akan gölleri, dereleri ve yemyeşil görüntüsüyle Tunceli’nin en güzel yerlerinden biri.

Rabat Vadisi: İçinde bulunan şelalesi ve tarihi köprüleriyle bilinen Rabat Vadisi dağcılık yapmaktan hoşlanan kişilerin uğrak yerlerinden biridir.

Munzur Çayı: Zengin bitki örtüsü, yamaçlarındaki kaya oluşumları, kanyonları ve şelaleleriyle eşsiz manzaraya sahip olan bu yer Türkiye’nin en uzun rafting bölgelerinden biri aynı zamanda.

Tunceli Meşhur Yemekler

Şir: Tunceli ilinin yöresel yemeklerinden biri olan Şir, rulo şekline getirilen ve kızartılan hamurlardan yapılmaktadır. Yanında yoğurt ve tereyağı ile servis edilir.

12 İmam Çorbası: Muharrem ayında sıklıkla yapılan bu çorba hem lezzetli hem de oldukça sağlıklıdır. İçerisinde nohut, kuru fasulye, ceviz, fındık, fıstık gibi çeşitli malzemeler bulunur.

Mumbar Dolması: Koyun bağırsağından yapılan dolma hem etli hem de etsiz şekilde yapılmaktadır. Özel baharatlarla lezzetlendirilen dolma şehirde sıklıkla tüketilmektedir.

Gulik: Gulik otu ile yapılan bu yemek çiriş ismiyle de bilinmektedir. Nisan ve Mayıs aylarında yetişen bu ot toplanır önce haşlanır sonra kavrulur. İster sade iste soğanlı kavrulan yemek yoğurtla servis edilmektedir.

Dut Tatlısı: Tunceli’de yetişen kara dutlar, irmik ve süt kullanılarak yapılan bu tatlı çilek gibi çeşitli meyvelerle servis edilmektedir.

Tunceli’den Ne Alınır?

Şavak Tulum Peyniri: Aslen üretim yeri Tuncel olan ve Şavak aşiretinin ismi ile anılan tulum peyniri, Erzincan’da ticareti daha çok ön plana çıktığından dolayı Erzincan tulum peyniri olarak da bilinmektedir. Akkaraman ve morkaraman cinsi koyunların yüksek rakımlarda beslenmesi ve daha sonra sütlerinin sağılmasıyla yapılan peynirde doğal mayalar kullanılmaktadır. Tulum peyniri; koyun, kuzu ya da keçi gibi küçükbaş hayvanların derilerinin içerisine konularak yapılmaktadır.

Cicim: Tunceli’de yapılan el sanatlarından biri olan Cicim tercihen duvarlara asılan ya da yere serilen dokuma halılardır. İnce bir şekilde dokunan halılar tek parça ve ince uzun şeritler halinde yapılmaktadır. Seyrek motifli cicim, sık motifli cicim ve atkı yüzlü sık motifli cicim gibi farklı türleri bulunan bu el emekleri hem hatıralık hem de hediyelik olarak tercih edilebilir.

Pülümür Balı: Tunceli ilinin Pülümür ilçesinde oldukça fazla arıcılık işgücü vardır. Ekolojik yapısı ve zengin florası sayesinde gelişen arıcılık faaliyetleri Pülümür Bal Festivali sayesinde Türkiye çapında adını duyurmayı başarmıştır. Pülümür’ün dağlarında yetişen çeşitli çiçeklerden toplanan özlerle doğal ve katkısız olarak elde edilen ballar sağlıklı bir alınacak alternatifi olarak karşımıza çıkmaktadır.

Yorumlar

  1. Cem Elyak dedi ki:

    Şir, Babuko, Alabalık, Yağlı Kömbe gibi yiyecekler daha yöreseldir ve Alabalığımız meşhurdur aynı şekilde soğan gibi büyük ve tek diş olan sarımsağımız da meşhurdur. Gulik, Kenger, Işkın gibi sağlıklı ve lezzetli bitkilerinin var araştırmanıza sevindim

    1. Gerekli araştırmalar yapıp yazı düzenlenecek, bilgi için çok teşekkürler

  2. Özlem S dedi ki:

    Dağ sarımsağı da var