doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,7564
EURO
36,5766
ALTIN
2.961,52
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
13°C
İstanbul
13°C
Az Bulutlu
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Parçalı Bulutlu
16°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
17°C
Pazar Çok Bulutlu
18°C

Tokat’ın Neyi Meşhur? Tokat’tan Ne Alınır?

Tokat’ın Neyi Meşhur? Tokat’tan Ne Alınır?
22.07.2022
38.479
A+
A-

Karadeniz bölgesinde yer alan Tokat; kuzeyde Samsun, kuzeydoğuda Ordu, güney ve güneydoğuda Sivas, güneybatıda Yozgat ve batıda Amasya ile çevrilidir. Her ne kadar Karadeniz’de bulunsa da, bazı ilçeleri İç Anadolu Bölgesi sınırlarında yer alan Tokat ilinde Karadeniz iklimi hakimdir. Türkiye topraklarında yer alan en önemli akarsulardan biri olan Yeşilırmak da burada bulunmaktadır. Tokat içinde barındırdığı hem doğal güzellikleri hem de tarihi birikimi ile ön plana çıkmaktadır. Peki Tokat’ın neyi meşhur? Tokat’tan ne alınır?

Tokat’ın Neyi Meşhur? Tokat Gezilecek Yerler

Tokat müzesi: Arkeolojik eserler, Geç Kalkolitik dönem, Roma dönemi ve Osmanlı dönemine ait pek çok eserin sergilendiği müze de en ilgi çekici parça Danışmentliler dönemine ait Kuran-ı Kerimdir.

Latifoğlu Konağı Müzesi: 1746 yılında inşa edilen müze, Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden biridir. Taş döşemeli avlusunda yer alan havuzu ile görülmeye değer yerlerden biridir.

Çamiçi Yaylası: Niksar yolu üzerinde bulunan yayla da her yıl şenlikle düzenlenmektedir. Ayrıca kampçıların uğrak yerleri arasında da yer almaktadır.

Kaz Gölü: Birçok kuş türünün konaklama alanı olan bu yer Yaban Hayatı Geliştirme Sahası olarak faaliyet göstermektedir. Kuş gözlemciliği yaparak ilginç kuş türlerini keşfedebilirsiniz.

Ballıca Mağarası: Dünyanın en büyük mağaralarından biri olan Ballıca Mağarası, beş katlı ve sekiz salondur. Mağara da pek çok oluşum bulunmaktadır. Dev kolonlar ve travertenlerle dolu bu mağarayı kesinlikle ziyaret etmelisiniz.

Tokat’ta Ne Yenir?

Bakla Dolması: Harcı farklı olan bu dolam Tokat’ta oldukça sık pişirilen yemeklerden biridir. Dolmanın harcı iç bakla ve bulgur koyularak hazırlanır. Kemikli etler tencereye dizilir ve üzerine dolmalar yerleştirilir.

Bat: Görüntü itibariyle kısıra benzeyen Bat, aslında sulu bir yemek çeşididir. İçerisinde bulgur, mercimek, ceviz, domates gibi malzemeler koyulur.

Niksar Çöreği: Uzun süre bayatlamadan taze kalabilen Niksar Çöreği, Niksar’ın yerli cevizinden yapılır. Hem şehirde tatmak için hem de şehirden ayrılırken almanız gereken yöresel tatlardan biri.

Tokat Kebabı: Kuzu eti ve sebzelerin buluştuğu bu yemek özel fırınlarda uzun uzun pişiriliyor ve ortaya tadına doyum olmaz Tokat Kebabı çıkıyor.

Tokat Çemeni: Özellikle kahvaltılar da tercih edilen bu lezzet; biber salçası, ceviz, kıyma, çemen tohumu ve baharatlarla hazırlanmaktadır. Tercihen kıymasız da hazırlanmaktadır.

Tokat’tan Ne Alınır?

Çemen: Ev yapımı biber salçası, ceviz, sarımsak, çemen tohumu, zeytinyağı, nane ve tuz ile hazırlanan Tokat çemeni, eve giderken götürülmesi gereken ürünlerdendir. Kahvaltılarda bu eşsiz lezzetin keyfini çıkartabilirsiniz.

Domates Salça: Tokat’ın bereketli topraklarında yetişen domatesler ile hazırlanan el işi salçaların tadı çok lezzetli. Ayrıca domates salçası üzerine yapılan araştırmalar sonucunda uzmanlar Niksar Ovası’nda yetişen domateslerle yapılan salçaların en sağlıklı saçlar arasında olduğunu açıklamıştır.

Zile Pekmezi: Yumurta akı ve yeşil üzün şırasından yapılan Zile Pekmezi, bej renge sahip olup köpük formundadır. Kahvaltılık ürün olarak götürebilir ve Tokat lezzetini evinizde de çıkartabilirsiniz.

Tokat Yaprağı: Tokat Erbaa ilçesinde yetişen sarmalık yaprakları Türkiye’de oldukça meşhurdur. İnce, lezzetli ve kolay pişen yapraklar internet satışında da Türkiye genelinde satılmaktadır. Ama yerinde almak daha ekonomik olmaktadır.

Zile Kömesi: Görüntü olarak cevizli sucuğa benzeyen Zile Kömbesi, Tokat’ın en yöresel lezzetlerindendir. Şehrin her yerinde rahatlıkla bulunan bu lezzeti şehirden ayrılmadan önce kesinlikle alınmalıdır.

 

Yorumlar

  1. Sadettin dedi ki:

    Turhal yoğurtmaçı unutulmuş galiba, tokat yağlısı,tokat nohut mayalı çörek,tokat çökelekli pidesi.