Solana, blokzinciri üzerinde merkeziyetsiz uygulama geliştirmenin mümkün olduğu açık kaynaklı bir ağ yapısıdır. SOL fiyat adresinden güncel fiyatı takip edilebilen SOL coin, Solana blokzincirinin yerel coin’i olarak kullanılır ve uygulama geliştirmede ya da mevcut Solana tabanlı uygulamalarla etkileşime girmede kullanılır. DeFi tabanlı Solana projesi, blokzinciri alanında getirdiği yeniliklerle geniş bir yatırımcı kitlesinin ilgisini çekmiştir ve günümüzde piyasa değeri en büyük 15 kripto para içindedir.
Yazı Başlıkları
Bitcoin blokzinciri bir ilk olsa da, kullanım alanı dijital ödemelerle sınırlı oldu. Ethereum, ikinci nesil bir blokzinciri olarak merkeziyetsiz uygulama geliştirilebilen bir ağ yapısı sundu. Buna karşın işlem ücretlerinin yüksekliği ve yavaşlık gibi konular, Ethereum’un dezavantajlarındandı. Bu durum, Solana ve benzeri projelerin doğmasını sağladı.
Solana, blokzinciri dünyasında herkesin merkeziyetsiz uygulama (Dapp) geliştirebileceği, dünyanın her yerinden erişebileceği bir dünya yaratma amacıyla geliştirildi. Solana’nın öne çıkan özelliklerine bakıldığında ölçeklenebilir yapısı, düşük işlem süresi ve işlem maliyetleridir. Yüksek performans sunan bir blokzinciri olarak tasarlanan Solana projesinde, bir blok 400 milisaniye içinde üretilmektedir. Solana blockchain’inde bir uygulama geliştirmek ya da mevcut bir Dapp ile etkileşime girmek içinse, SOL coin kullanılmaktadır.
SOL coin, Solana ağının yerel coin’i olmasının ötesinde, kripto para yatırımcılarının değer saklama ve transfer aracı olarak da tercih ettiği bir varlıktır. 2022’nin Eylül ayı itibariyle 11 milyar doların üzerinde piyasa değerine sahip olan Solana coin, market cap sıralamasında ilk 10’da yer almaktadır.
Solana blokzinciri ve SOL coin, merkeziyetsiz finans (DeFi) odaklı bir yapının parçasıdır. Solana ağının ve SOL coin’in temel özelliği, mutabakat mekanizması bakımından diğer projelerden farklı bir noktada olması denebilir. Solana ağında iki farklı konsensüs yapısı kullanılır. Solana’da, Proof of Stake yani hisse ispatı modeli kullanılmaktadır. Bununla birlikte, PoS’a ek olarak Proof of History, yani tarih ispatı adlı bir teknoloji ile Solana’da işlemlerin daha hızlı bir şekilde gerçekleşmesi sağlanmıştır. Bitcoin blokzincirinde bir blok üretmek için 10 dakika gerekli olurken, Ethereum blokzincirinde bu süre 15 saniyedir. Solana ağında ise blok üretimi milisaniyeler içinde gerçekleşir. Solana ağı, bir saniye içinde 50 bin işlem (TPS) seviyesi ile Bitcoin, Ethereum ve birçok ağa göre oldukça hızlıdır.
Solana ağının hızlı, güvenli ve gelişmiş bir yapı sunması, kripto para yatırımcıları için Solana’yı en önemli yatırım araçları arasına sokmuştur. Yüksek piyasa değeri ve hacmi ile, birçok kripto para borsasında işlem gören SOL, spot ve vadeli işlemler üzerinden alınabilir. SOLUSDT alım satım işlemleri, kripto para yatırımında tercih edilmektedir.
Solana ağının token’i SOL, kripto para piyasasında 2020’den sonra adını duyurmuş ve hızlı bir şekilde değer kazanmasıyla dikkatleri çekmiştir. Bununla birlikte SOL’un ortaya çıkışı daha eskiye dayanır.
SOL coin kurucuları içinde yer alan Anatoly Yakovenko ve Greg Fitzgerald, projeyi geliştirmek için 2017 yılında bir araya gelmiştir. Yakovenko ve Fitzgerald’ın ikisi de, teknoloji alanında oldukça deneyimli isimlerdir. Yakovenko Qualcomm’da çalışırken, Fitzgerald da Dropbox deneyimine sahiptir. Solana ağını geliştirmek için, 2017 yılında “Solana Labs” kurulmuştur ve 2020 yılında da SOL token piyasaya girmiştir.
2020 yılında, piyasaya ilk girdiğinde 1 doların altında işlem gören Solana coin, 2021 yılında 250 doları geçerek çok ciddi bir yükseliş elde etmiştir. 2022 yılında yaşanan satış dalgasının ardından, 40 doların altında gerileyen SOL, yüksek piyasa değeri ile hala en büyük 10 coin içindeki yerini korumaktadır.