doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,2398
EURO
37,6309
ALTIN
2.920,13
BIST
9.109,34
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
24°C
İstanbul
24°C
Az Bulutlu
Pazartesi Açık
26°C
Salı Az Bulutlu
25°C
Çarşamba Az Bulutlu
26°C
Perşembe Az Bulutlu
26°C

Karaman’ın Neyi Meşhurdur? Karaman’dan Ne Alınır?

Karaman’ın Neyi Meşhurdur? Karaman’dan Ne Alınır?
15.08.2021
5.770
A+
A-

Karaman ilimiz, İç Anadolu’nun güneyinde bulunur. Denize kıyısı olmayan şehrin gezi konusunda sağladığı imkanlar tarihi ve kültürel açıdan önemlidir. “Karaman’ın neyi meşhurdur?” sorusunu cevaplamak için, gezilebilecek yerlerden bahsedilebilir. Yazın veya kışın rahatlıkla ziyaret edilebilen Konya Karaman gezilecek yerler listesi yapanlar için önerilerimiz yazımızda yer alıyor.

Karaman’ın Neyi Meşhurdur?

Anadolu’daki Bizans Eserlerinden Karaman Kalesi

İnşa edildiği tarih kesin olarak bilinmese de, Karaman Kalesi’nin Bizans İmparatorluğu’ndan miras kaldığı zannedilir. Türk akınları sonucunda Anadolu Selçuklularının eline geçen kale, Karamanoğulları Beyliği tarafından merkez olarak kullanılmıştır.

Anadolu geneline hakim olmaya başladıkları süreçte ise Osmanlılar kalenin hakimi olmuştur. Yaklaşık 900 yıldır ayakta olan kale, Anadolu’daki en eski yapılardan birisidir. On beşinci yüzyılın ortalarında restore edilerek günümüze kadar ulaştırılabilmiş bir kaledir.

Kesme Taştan Yapılmış İmaret Camii

Şehir merkezinde yer alan İmaret Camii’n kitabesi bu güne kadar korunabilmiştir. Kitabedeki Osmanlıca metinde, caminin yapım tarihi olarak 1433 yılından söz edilir. Karamanoğlu beylerinden II. İbrahim’in yaptırdığı İmaret Camii, “Karaman’ın neyi meşhur?” diyenler tarafından görülmesi gerekebilecek bir yerdir.

Lezzetli Karaman Tahıllarının Sırrı: Taşkale Ambarları

Dünya üzerinde benzeri neredeyse bulunmayan Taşkale Ambarları, il merkezinin Taşkale Kasabası’ndadır. Doğal bir oluşum olmayıp insan eliyle hazırlanan küçük odacıklar, kireç taşlı bir tepe üzerinde bulunur. Yaklaşık 200 adet oda içerisinde bulgurdan pirince, yulaftan arpaya kadar pek çok tahıl saklanabilir. Halk arasında, Taşkale Ambarları’nın en az 20 – 30 yıl boyunca tahılları taze tutabildiği iddia edilir.

Karaman’da gezilecek yerler, kültürel açıdan şehri tanımanıza yardım edebilir. Çoğunluğu şehir merkezinde bulunan önemli yerleri ziyaret ederek Anadolu tarihi hakkında çeşitli bilgilere ulaşmanız mümkündür.

Karaman’ın Yiyecek Olarak Neyi Meşhur?

Karaman şehrini ziyaret edenler, çok sayıda yemek ve atıştırmalığın tadına bakabilir. Bisküvi fabrikalarının en fazla bulunduğu illerimizden birisi Karaman’dır. Bunun sebebi, bisküvi imalatı için kullanılan un, şeker ve yağın Karaman’da yeteri kadar bulunmasıdır.

Bereketli toprakları ile birçok fabrikanın ham madde ihtiyacını karşılayan bu ilimizde pek çok yöresel lezzet tatmak mümkündür. Karaman’ın meşhur yemekleri ve atıştırmalıkları şöyle sıralanabilir:

  • Divle Obruk Peyniri: Divle peyniri, Fransa’da üretilen rokfor peyniri ile benzerdir. Bu sebeple “Türk rokforu” şeklinde de adlandırıldığı görülebilir. Obruklar yani soğuk havaya sahip mağaralar içerisinde bekletilen Divle peyniri, adını üretim yerinden alır. Ayrancı ilçesindeki Üçharman Köyü’nün eski adı Divle’dir ve Karaman’ın özel peynirleri burada imal edilir. Yerin yaklaşık 35 metre altındaki obruklar, 5 – 6 ay süreyle bekletilen peynirlere özel bir aroma kazandırır.
  • Zeyve Kebabı: Ermenek yöresinde yaygın olarak tüketilen Zeyve kebabı, keçi veya koyun etiyle yapılır. Etin yumuşak olması önem taşıdığı için yağsız dana eti tercih edilmez. Orta yağlı kuşbaşı etler yeşil biber, domates, maydanoz ve soğanla beraber sac üzerinde kavrulur. Klasik bir sac kavurmaya benzese bile, Karaman koyununun eti ve sulak arazilerde yetişmiş sebzelerin tadı bu yemeği öteki sac kavurmalardan farklı bir hale getirir.
  • Lokur:Karaman’ın neyi meşhur?” diyenler için lokur atıştırmalığından söz edilebilir. Bir yemek olmayıp çay eşliğinde tüketilebilen lokurlar, tahinli çörekler arasında bulunur. Tahin, süt, yoğurt, maya, un ve sıvı yağ karışımı hazırlanarak hamur üzerine dökülür. Sarılarak silindir haline getirilen hamur, fazla ince veya kalın olmayacak ölçülerde kesilir. Tepsiye dizilen lokurlar fırında pişirildikten sonra servis edilir.

Karaman’dan Ne Alınır?

Karaman’a gittiğiniz zaman satın alabileceğiniz şeyler arasında Taşkale halısı, Karaman elması ve Karaman bulguru öne çıkar. İç Anadolu’nun yöresel ürünlerinden pek çoğunu ilimizde bulabilirsiniz. Yeşil veya kırmızı renkli olabilen, sert ve sulu Karaman elmaları Türkiye’de yetiştirilen tüm elmaların yüzde 20’lik bölümünü oluşturur. Karaman, ihracat amacıyla elma üretimi yapan sayılı bölgelerimizden biridir.

Karaman neyi ile meşhur?” sorusuna verebileceğimiz cevaplardan bir diğeri Taşkale halısıdır. Taşkale ilçesinde yüzyıllardır üretilen halılar, meşhur Karaman koyunlarının yünü ile dokunur. Türk geleneğinin bir parçası olmakla sınırlandırılamayan bu ürünler, yaklaşık 1900 yıllık bir geçmişe sahiptir. İkinci yüzyıldan itibaren bölgede halı imalatı devam etmiştir. Karaman’a gitmiş olanlar, özel koşullarda saklanmış taze bulgur satın alabilir. Eğer “Karaman’ın neyi meşhurdur?” diyorsanız, birbirinden farklı tahıllardan söz edilmesi mümkündür.

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.