doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,4830
EURO
36,4966
ALTIN
2.945,68
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Rafting Nedir? Nasıl Yapılır?

Rafting Nedir? Nasıl Yapılır?
26.09.2021
4.651
A+
A-

Su sporları arasında oldukça popüler olan rafting, macera tutkunlarını kendine çekiyor. Takım ruhu, adrenalin, liderlik, doğayla mücadele, taktik ve özsezi gibi pek çok duyguyu barındıran bu spor, macera ruhlu kişilerin ilk tercihlerinden. Ülkemizde de oldukça sevilen rafting gittikçe popülerliğini arttırmaktadır. Rafting sporu ile yeni ilgilenmeye başlayan kişiler için rafting nedir? nasıl yapılır? yazımızı hazırladık. Bu sayede aksiyon dolu bu spor ile ilgili bilgi edinebilirsiniz.

Rafting Nedir?

Rafting, İngilizce “raft” kelimesinin türetilmesi ile rafting haline gelmiştir. İngilizcede “raft” kelimesi sal anlamına gelmektedir. Rafting; hızlı akan nehir üzerinde bot ve kürekler ile fiziksel güç yardımıyla, botun üzerindeki sporcuların ağaç ve kaya gibi doğal engelleri aşamaya çalıştıkları su sporunun adıdır. Rafting, su sporları içinde en çok sevilen ve adrenalin seviyesi en yüksek bir spordur. Diğer ekstrem sporlara göre daha kolaydır ve uzun bir eğitim aşaması yoktur.

Rafting Nasıl Yapılır?

Her doğa spor dalında olduğu gibi rafting yapmak içinde belli kurallar vardır. Bu kuralların en önemlisi sağlık kriterleridir. Yüksek tansiyon, kalp rahatsızlığı, panik atak, aşırı heyecan gibi adrenalinin yükselmesi ile size bir sorun yaratacak rahatsızlığınız varsa bu sporu yapamazsınız. Bunun yanında rafting botları kürekler yardımı ile hareket ettiği için gücünüzün olması gerekmektedir. Diğer bir kural ise yaşınızdır. Yaş aralığı raftingin yapılacağı nehre göre farklılık göstermektedir. Genel olarak 6-55 yaş arasındadır. Diğer kurallardan bir tanesi de yüzme bilip bilmediğinizdir. Elbette yüzme bilmeyenlerde rafting yapabilir ama yüzme bilmek size avantaj sağlayacaktır.

Nehirde bulunan engellere rapid adı verilmektedir. 6 farklı zorluk derecesi vardır.

1. derecede zor olan parkurlar çocuklar, iyi yüzme bilmeyen yetişkinler ve kendini hazır hissetmeyen kişiler için uygundur.

2.derece zor olan parkurlar, çok hızlı akan nehirlerde olmaz ama akarsuyun hızlandığı yerler 1. dereceye nazaran daha çok olmasından dolayı 1. dereceden zor bir parkurdur.

3.derece zor olan parkur ise, iyi yüzme bilen kişiler ile profesyonel bir rehberle beraber yapılan parkurdur.

4.derece zor olan parkur, takım olarak yapılan ani manevralar, girdaplar, kayalar ve şelaleler olan parkurdur.

5.derecede zor olan parkur, şelalelerden uçmaya, hızlı hareketlere ve hızlı akıntılara karşı yapılır.

6.derecede zor olan parkur ise en zor parkurdur. Türkiye’de sadece Çoruh Nehri 6. derece parkur için uygundur. Bu derecede rafting yapmak için ciddi riskleri göze almanız gerekmektedir.

Rafting İçin Gerekli Malzemeler

Can Yeleği

Rafting yaparken suya düşmeniz durumunda giyeceğiniz can yeleği suya batmanızı engellemek ve başınızı her daim suyun üzerinde tutarak boğulmanızı önlemek amacı ile giyilmektedir.

Ayakkabı

Tabanında küçük delikler bulunan ayakkabılar, rafting sporu için özel olarak yapılmıştır. Tabanında olan delikler sayesinde ayakkabının içine dolan su kolaylıkla boşalmaktadır.

Kask

Botun devrilmesi veya bottan düşmeniz durumunda kafanızı çarparak yaralanmamanız adına kullanılır. Fiberglastan yapıldığından dolayı güvenlik açısından oldukça önemli ekipmanlardan biridir.

Kurtarma İpi

Aktivite esnasında bottan düşmeniz durumunda bota geri çekilmeniz amacı ile kullanılmaktadır. Bota sıkı bir şekilde bağlı olan ip, suya düşmeniz halinde sizi fırlatılmak için hazır bir şekilde bekletilir.

Yağmurluk

Yağışlı havalarda ve suyun bota çarpmasından dolayı ıslanmamanız için oldukça önemli ekipmanlar arasındadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.