doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,0407
EURO
37,5748
ALTIN
2.752,78
BIST
9.624,04
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
29°C
İstanbul
29°C
Az Bulutlu
Çarşamba Parçalı Bulutlu
28°C
Perşembe Açık
30°C
Cuma Az Bulutlu
30°C
Cumartesi Yağmurlu
24°C

Çankırı’nın Neyi Meşhurdur?

Çankırı’nın Neyi Meşhurdur?

Çankırı’nın neyi meşhurdur?” diyenlere ilk olarak şehrin kültürel tatlarından bahsedilebilir. İç Anadolu illeri arasındaki Çankırı’da tahıl tarımı gelişmiştir. Hamurlu ve etli yemeklerin yaygın oluşu bundan kaynaklanır. Küçükbaş hayvancılıkla beraber kümes hayvancılığı da kırsal kesimde yaşayan birçok yerlinin geçimini sağlar.

Zengin tuz yataklarına sahip olan ilimizde tuz lambası üreticiliği yaygındır. Çankırı’dan hediyelik eşya satın almak istiyorsanız, doğal iyonizer işlevi görerek havayı temizleyen ve solunum yollarına iyi gelen tuz lambalarını değerlendirebilirsiniz. Şehrin lezzetli tuzlarıyla tatlandırılabilecek meşhur Çankırı yemekleri ise şunlardır:

İri Doğranmış Et ve Sebzelerin Bir Araya Geldiği Yaren Güveci

Yaren güveci, Çankırılıların özel günlerde mutlaka pişirdiği bir yemektir. Diğer güveç çeşitleriyle arasındaki fark, malzemelerinin büyük doğranmasıdır. Taze kırmızı biber, yeşil biber, domates, patates, patlıcan, soğan, sarımsak ve yağsız dana eti mümkün olduğu kadar iri doğranıp salçayla karıştırılır. Acı biber salçası ile domates salçası, güveç malzemelerini tatlandırdığı gibi güzel renk verir. Güvecin malzemeleri doğal tereyağı ve zeytinyağıyla pişirilir.

Anadolu’nun Meşhur Lezzetlerinden Tatar Hamuru Çorbası

Tatar hamuru çorbasında, özel olarak hazırlanmış ev yapımı hamurlar kullanılır. Hazır eriştelere benzeyen uzun kesimli hamurlar, yeşil mercimek ve yoğurtla pişirilir. Yemeğin ön plana çıkan özelliği, yoğurtlu olmasıyla beraber içine salça da koyulmasıdır. Sarımsak, salça ve tereyağıyla lezzetlenen Tatar çorbası sabah ve akşam sofralarının vazgeçilmezidir.

Yöresel Çankırı Ekmeği Çizlembeç

Çizlembeç veya çizlembe, bir ekmek türüdür. Yapımında 1 kilogram un kullanılır. Su, tuz ve mayadan başka ek malzeme bulunmaz. “Çankırı’nın neyi meşhurdur?” diyenler, şehrin köylerinde yapılan çizlembeç ekmeğini tadabilir. Alışılmış bazlamalara benzemeyen ekmeğin hamuru cıvıktır. Hamur elde açılmayıp, hazırlandığı kap içerisinden sac tavaya dökülür. Hamur, yüzeyi tereyağlı sacda pişer ve servis öncesinde tekrar yağlanır. Çizlembeçler, kahvaltıda tüketilebilecek en lezzetli hamur işlerindendir.

Hazırlanması Kolay Bir Akşam Yemeği: Perişka

Çankırı’nın kaliteli unuyla açılıp kare kare doğranan hamurlar, sarımsaklı yoğurtla karıştırılıp üzerine zeytinyağı dökülerek servis edilir. Ilgaz yöresinde meşhur olan perişkayı hazırlamak için, doğranmış hamurlar 30 – 40 dakika haşlanır ve servis tabağının dibine yayılır. Sarımsaklı süzme yoğurtla karıştırıldıktan sonra hamurların üzerine naneli yağ dökülür. Basit bir yemeğe benzeyen perişka bölgenin meşhur lezzetleri arasındadır.

Çankırı’nın meşhur yemekleri, hamurun ön plana çıktığı lezzetlerdir. Hamur işlerini seviyorsanız, yörenin birçok lezzeti size uygun olabilir. Ayrıca şehir, görmekten memnun olacağınız birçok mekana da sahiptir.

Çankırı’da Gezilecek Yerler Hangileridir?

Çankırı gezilecek yerler sıralamanızda ilk olarak Ilgaz Dağı bulunmalıdır. Çankırı ve Kastamonu sınırında Ilgaz, şehrin bir ilçesine adını vermiştir. Batı Karadeniz’in en yüksek dağıdır ve kış turizmi açısından önemli bir yerdir. Ekim – Ocak arasında Ilgaz Dağı Kayak Merkezi’ne gelerek tatil yapabilirsiniz.

Kadınçayırı Tabiat Parkı da şehrin en doğal bölgelerindendir. Ilgaz ilçesinde bulunan park, Eylül 2012’den beri korunmaktadır. Bölgeye özgü 45 endemik bitkinin bulunduğu bölgede toplam 211 ağaç ve çiçek türü mevcuttur. Kırktan fazla kuş türü, sincap, tilki, orman kedisi, kirpi, yarasa bölgede yaşayan hayvanlardır. Kamping ve kuş gözlemciliği için ülkemizde bulunan en uygun yerlerden biri Kadınçayırı olabilir.

Müze ziyaretlerinden hoşlanıyorsanız, Çankırı gezilecek yerler listenize Çankırı Müzesi’ni ekleyebilirsiniz. Anadolu bölgesinin paleocoğrafik özelliklerini yansıtan eserler burada sergilenir. Binlerce yıl önce Anadolu’da yaşamış at, domuz, gergedan ve maymunların kemik kalıntıları yoğun ilgi çeker. Ayrıca kılıç dişli kaplan fosillerinin Türkiye’de sergilendiği tek müze burasıdır.

Gezilecek yerleri ve mutfak kültüründen dolayı, “Çankırı’nın neyi meşhur?” sorusuna pek çok cevap verilebilir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.