doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,4830
EURO
36,4966
ALTIN
2.945,68
BIST
9.031,82
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Az Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Az Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
11°C

Giresun’un Neyi Meşhur? Giresun’dan Ne Alınır?

Giresun’un Neyi Meşhur? Giresun’dan Ne Alınır?
04.07.2022
4.407
A+
A-

Karadeniz Bölgesi’nin en güzel şehirlerinden biri olan Giresun tarihi kalıntıları, doğal güzellikleri, sahip olduğu havası ve eşsiz tatlarıyla ziyaret edilmesi gereken şehirlerden biridir. Giresun Kalesi, Kümbet Yaylası, Giresun Adası, Gölyanı, Sisdağı Yaylaları, Kuzalan Şelalesi, fasulye diblesi, galdirik turşusu, mısır ekmeği ile dillere destan bir şehir olan Giresun hakkında merak ettikleri olan, şehri ziyaret etmeden önce hakkında araştırma yapan kişiler için Giresun’un neyi meşhur? Giresun’dan ne alınır? yazımızı hazırladık.

Giresun’un Neyi Meşhur? Giresun Görülmesi Gereken Yerler

Yeşille mavinin eşsiz görseline sahip olan Giresun’da hem tarihi hem de doğa gezileri yapmak mümkündür. Geniş bir coğrafyaya yayılan Giresun’da gezilecek yerler nerelermiş? Gelin birlikte bakalım.

Giresun Adası: Karadeniz Bölgesi’nde yer alan iki adadan biri olan Giresun Kalesi, mitolojide önemli bir yere sahiptir. Güç tanrısı Herkül’ün ziyaret ettiği ada, bu özelliği ile dünya çapında adını duyurmayı başarmış hakkında İngiliz kanalı BBC’de belgesel yayınlanmıştır.

Giresun Kalesi: Kenti ikiye bölen yarımadanın üzerindeki tepede yer alan Giresun Kalesi’ni kimin ne zaman yaptırdığı kesin olarak bilinmemektedir. Tarihi gezi yapmayı seven kişilerin muhakkak uğraması gereken kale de Kurtuluş Savaşı’nda Atatürk’ün koruma komutanlığını yapan Gazi Osman Ağa’nın mezarı bulunmaktadır.

Kümbet Yaylası: Tüm Karadeniz Bölgesi’nde olduğu gibi Giresun’da da yayla turizmi büyük bir yer kaplamaktadır. 1640 metre rakımda bulunan yayla da turizm amaçlı pek çok tesis bulunmaktadır. Temiz hava alıp dingin bir zaman geçirmek isteyen kişiler için ziyaret edilmesi gereken yerlerden biri.

Kuzalan Şelalesi: Yakın tarihte keşfedilen ve her geçen gün ziyaretçi sayısında artış yaşanan görenleri kendine hayran bırakan Kuzalan Şelalesi’ni Giresun’a gelip görmeden gitmek olmaz. Yaklaşık 20 metre yükseklikten akan ve 3 şelaleden oluşan Kuzalan Şelalesi aynı zamanda harika bir tabiat parkının içinde yer alıyor.

Meryem Ana Manastırı: Giresun’un güney sınırında Şebinkarahisar ilçesinde bulunan manastır, şehrin tarihi geçmişine ışık tutmaktadır. Roma döneminde halkın ibadet etmesi yasak olduğundan dolayı yüksek kayalar üzerine kurulan Meryem Ana Manastırı’nın büyük bir bölümü Orta Çağ boyun tahribata uğrayarak yıkılmıştır.

Giresun’un Neyi Meşhur? Meşhur Yemekleri

Giresun’un neyi meşhur? Adlı bir yazı yazarken eşsiz lezzetlerine değinmeden geçmek olmak. Görsel güzelliği ile ruhu ve gözleri doyuran şehir birbirinden güzel lezzetleriyle de karınları doğurmaktadır. Şehrin pek çok yöresel yiyeceği vardır. Bizim size yemenizi önerdiğimiz lezzetler ise şunlar:

Mısır Ekmeği: Mısır ekmeği şehrin en çok tüketilen ve en yöresel ekmeği. Yaylalarda hayvancılığın yaygın olmasından dolayı pek çok peynir çeşidi bol oranda bulunmaktadır. Mısır ekmeği, çay ve lezzetli peynirler ile güzel bir kahvaltı için Giresun’da olmak en güzeli.

Hamsi Diblesi: Dible, Giresun’un karakteristik yemeklerinden biri. Çeşitli otlar ve sebzelerle hazırlandığı gibi kiraz ve balık çeşitlerinden de yapılıyor. Şehirde en çok hamsi diblesi en çok tercih edilen dible çeşitlerinden.

Kara Lahana Sarması: Karadeniz Bölgesi’nde çokça yetişen lezzetli ve ünlü sebzelerden biri olan karalahana, şehrin mutfağında yaygın olarak kullanılmaktadır. Karalahana çorbası ve karalahana sarması şehrin en lezzetli yemeklerinden.

Tel Kadayıf: Şehri gezip, güzel yemekleriyle karnınızı doyurduktan sonra kendinizi şımartmak istiyorsanız tel kadayıf yemelisiniz. Yine Giresun’un en meşhur şeylerinden biri olan Giresun fındığı ile sunulmaktadır.

Mısır Unu Helvası: Yemeklerin arkasından yerel şehir halkı tarafından tüketilen yöresel bir tatlıdır. İçerisinde; mısır unu, toz şeker, su, buğday unu ve tereyağı bulunmaktadır.

Giresun’dan Ne Alınır?

Giresun’un görülmesi gereken yerlerini görüp tadılması gereken yemeklerini yedikten sonra sıra şehirden ayrılmadan önce hem kendinize hem de sevdiklerine hatıra almaya geldi. Bu konuda size yardımcı olmak adına, Giresun’dan ne alınır? Listesi hazırladık.

Fındık: Fındık bahçeleri ile çevrili olan Giresun’dan fındık almadan dönmek olmaz. Çiğ, kavrulmuş, kabuklu, kabuksuz pek çok çeşidinin bulunduğu fındık şehirden ayrılmadan önce alınması gerekenler listesinin ilk sırasında yer alıyor.

Çay: Her ne kadar Rize çay konusunda daha meşhur olsa da Giresun’da çay konusunda oldukça kalitelidir. %100 yerli ve özel hasat olan çaylardan yeşil ya da siyah istediğinizi alabilir, sevdiklerinize hediye edebilirsiniz.

Bal: Giresun’un meşhur yaylaları ve çeşitli bitki türleri lezzetli bala ulaşmayı kolaylaştırıyor. Doğal bal tüketmek isterseniz evinize gitmeden önce birkaç kavanoz bal alabilirsiniz.

Magnet: Her şehirde alınacaklar sırasında ilk sırada bulunan buzdolabı magnetleri elbette ki Giresun alınacak eşyalar listesinde de yer alıyor. Giresun’un güzel manzaralarının yer aldığı magnetler için buzdolabınızda mutlaka yer ayarlamalısınız

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.