Van; Doğu Anadolu Bölgesi’nde bulunan köklü bir geçmişe sahip olan Türkiye’nin en güzel şehirlerinden biridir. Tarihi milattan önceki dönemlere kadar uzanan Van en eski kentlerden biri olma özelliğine sahiptir. Van’ın sahip olduğu tarihi birikimi, kültürü ve doğal güzellikleri Türkiye’de ilk olarak görülmesi gereken yerler listesinde Van’ı ilk sıralara taşımaktadır. Doğasıyla ve sahip olduğu köklü geçmişiyle Van’ın neyi meşhur? Van’da ne yenir? Van ile ilgili merak edilen her şey yazımızda.
Yazı Başlıkları
Vanadokya: Türkiye’de Nevşehir, Konya, Erzurum, Afyon gibi pek çok şehirde peri bacası oluşumu vardır. Van’da bu şehirlerden biridir. On yedi bin kadar gözlemlenen peribacaları Vanadok’ya da göz alıcı görüntüsüyle ziyaretçileri beklemektedir.
Akdamar Kilisesi: Ermenistan’da yer alan Vaspurakan Krallığının kralı I. Gagik tarafından Keşiş Manuel’e yaptırılan Akdamar Kilisesi “Ahtamar Kilisesi” olarak da bilinmektedir. Haç mimarisine sahip Akdamar Kilisesi’nin M.S 915-921 yılları arasında yaptırıldığı bilinmektedir. Kilisenin dış cephesindeki çeşitli figürler Ermeni sanatını en güzel şekilde sunmaktadır. Kilise Akdamar Adası’nda bulunmaktadır.
Hoşap Kalesi: 1643 yılında Mahmudi Süleyman Bey tarafından yaptırılan Hoşap Kalesi’nde yer alan birçok yapı günümüze büyük oranda sağlam bir şekilde ulaşmayı başarmıştır. Kale de bulunan mescit, zindan, sarnıç ve köy evleri ziyarete açıktır.
Muradiye Şelalesi: Eşsiz bir doğa güzelliği olan Muradiye şelalesi her mevsim göz alıcı bir görünüme sahiptir. Çevresinde ağaçlar ve bitkilerle hem yeşile hem de huzura doymanızı sağlayacak yerlerden bir olan Muradiye Şelalesi kesinlikle görülmeli.
Yedi Kilise: Bir jamatun, çan kulesi ve kütüphaneden oluşan Yedi Kilise’lerinin en eski inşa edilen yapısı 8. yüzyılda inşa edilmiş olup sadece apsisi günümüze ulaşabilmiştir. Orijinal hali günümüze kadar muhafaza edilemese de kiliselerin çeşitli bölümleri ve yapıları görülmeye değer.
Erçek Gölü: Flamingoların ve iki yüzden fazla kuş türünün bulunmasından dolayı sık sık ziyaretçi kabul eden Erçek Gölü Van’ın en meşhur yerlerinden biri. Türkiye’nin ikinci en büyük gölü olan Erçek Gölü, çeşitli hayvanların uğrak noktası.
Eski Van Şehri: Şehrin imza yapılarından Van Kalesi’nin güneyinde yer alan Eski Van Şehri, günümüze yalnızca birkaç yapısını ulaştırabilmiştir. Oldukça büyük bir alanı kaplayan Eski Van Şehiri özellikle Van Kalesi’nden izlenmelidir.
Rus işgali nedeniyle geriye pek bir şey kalmasa da yalnızca minaresinin bir kısmının ayakta durduğu Eski Van Ulu Cami ve Hüsrev Paşa Cami’yi görmek mümkün.
Şeytan Köprüsü: Sık sık insanların köprüden aşağı düşmesi ve zamanında bir düğün alayının köprüden kanyona düşüp ölmesinden dolayı köprü Şeytan Köprüsü olarak adlandırılmaya başlanmıştır. Köprü üç metrelik bir genişliğe sahip olduğundan dolayı konforlu bir geçiş söz konusu değildir. Fakat sahip olduğu nefes kesici manzarası nedeniyle kesinlikle ama kesinlikle görülmeye değer yerlerden biridir.
Van Gölü: Türkiye’nin en büyük gölü olan Van Gölü bir volkanik set gölü olup suyu hem acı hem tuzlu hem de sodalı olma özelliği taşımaktadır. Hem Van hem de Bitlis ilinin içinde sınırları bulunan gölde yüzmekte mümkün.
Hüsrev Paşa Cami: 1567 yılında Van Beylerbeyi olan Köse Hüsrev Paşa tarafından yaptırılan Hüsrev Paşa Cami, Eski Van Şehri içerisinde yer alan ve günümüze ulaşabilen nadir yapılardan biri. Mimar Sinan’ın eserlerinden biri olan cami çini süslemeleriyle bezeli.
Van Kedisi Evi: Van’ın neyi meşhur? Sorusuna verilen ilk cevaplardan biri şüphesi “Van Kedisi” olur. Van’ın sembollerinden biri olan; bembeyaz tüyleri , bir gözü kehribar biri gözü mavi ya da her iki gözü de mavi ya da kehribar renge sahip olan bu canlara Van’da “pişik” denilmekte. Sadece Van şehrine ait olan bu kedi ırkının tarihini Van Kedisi Evi’nden öğrenebilir ve onları gözlemleyebilirsiniz.
Halime Hatun Kümbeti: Melik İzzeddin tarafından 1335 yılında kızı Halime Hatun için yaptırılan Halime Hatun Kümbeti, Ahlatlı Pehlivan oğlu Esed tarafından inşa edilmiştir.
Van’ın ismiyle ün yapmış olan bir diğer meşhur şeyi; Van kahvaltısı… Dillere destan olan bu kahvaltı içinde yok yok. Van’a yolu düşen kişiler Van’ın lezzetlerini tatmaya kahvaltısıyla başlamalı.
Van Gölü’nden avlanan inci kefallerinin tandırda pişirilmesiyle hazırlanan bu lezzetli yemeği Van Gölü ziyaretinde kesinlik tatmalısınız.
Uşgun; Van’da sık sık kullanılan bitkilerden biridir. Kavurma, salça, soğan yapılan bu yemek yanında tandır ekmeğiyle servis edilmektedir.
Van’ın yöresel lezzetlerinden biri olan Acem Köftesi, sulu köfteye benzemektedir. Oldukça doyurucu olan bu yemek ile Van’ı karnınız tok bir şekilde rahat rahat gezebilirsiniz.
Bulgur ve çeşitli baharatlar kullanılarak yapılan bu yemek oldukça kolay şekilde yapılmaktadır. Fırında pişirilen Kürt Köftesi, üzerine dökülen yoğurt ve salçalı sos ile servis edilmektedir.
Van Pastası daha çok bir kek olarak nitelendirilebilecek bir tatlı türüdür. Çay saatlerinin vazgeçilmezi olan bu tatlı genellikle evlerde pişirilmektedir.
Van doğuanadolunun incisidir.Ancak gezerek vegörerek anlaşılır.Harika doğası,temiz havası,lezzetli ve doyurucu yemekleri,sevecan insanları bulunmaktadır