Deniz ve güneş turizmi denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Türkiye, dünyanın en iyi dalış noktalarından bazılarına da sahiptir. Her yıl yerli ve yabancı dalış tutkunları, Türkiye’deki sualtı tarihi alanlarını, batıklarını ve renkli sualtı faunasını izlemenin keyfini çıkarıyor. Özellikle Kaş, Bodrum, Fethiye, Ayvalık ve Saros en popüler dalış yerleridir. Bu noktalar hem yazın hem de kışın dalış yapmaya uygun su sıcaklığına dikkat çekiyor. Türkiye de yüzlerce dalış merkezi ve deneyimli eğitmenleri ile son yıllarda dünyada parlayan bir yıldız haline geldi. Peki, Türkiye’deki en iyi dalış noktaları nelerdir?
Yazı Başlıkları
Ayvalık’ta sualtı fotoğrafçılarının gözde mekanlarından biri olan İlyosta, İstanbul’a yakın dalış noktalarından biri olarak kabul ediliyor. Ayvalık’ın en popüler dalış noktalarından biri olan Melina’nın yanı sıra İlyosta da bu konuda en fazla tercih edilen yerlerdendir. İlyosta, yeni başlayanlar ve ileri düzey dalgıçlar için idealdir ve birçok balık türünün yanı sıra balık, böcek, müren ve deniz tavşanları gibi bir sürü canlılara da ev sahipliği yapar.
Çeşme’de deniz altının tüm güzelliğini görmek istiyorsanız Ildırı köyünden başlayıp Fener Adası’na kadar uzanan keyifli bir dalış macerasına katılabilirsiniz. Fok mağaraları ve metrelerce mercanıyla renkli bir atmosfer yaratan Fener Adası, Türkiye’nin dalış için en iyi bölgelerinden biridir.
Çanakkale ve Saros Körfezi, Türkiye’nin en önemli dalış noktalarından biri olup, bazıları Birinci Dünya Savaşı sırasında, bazıları ise kazalar sonucu yıkılan onlarca batığa ev sahipliği yapıyor. Hiç gemi enkazı deneyimi yaşamadıysanız, Lundy Batığı başlamak için iyi bir yer olabilir. Bazı batıklar, çeşitli çevresel etkiler ve güçlü akıntılar tarafından tahrip edilmiştir.
Lundy ise 1908 senesinde yapılmış ve kendini korumayı başarmış 188 tonluk bir batıktır. Etrafta çeşitli mühimmatları görebileceğiniz enkazı görmek için 28 metre derine dalmanız gerekiyor. Lundy Batığı, büyüleyici fotoğraflar çekmenizi sağlar ve zaman içinde birçok canlıya ev sahipliği yapmıştır.
Akvaryum Koyu’nun bozulmamış güzelliği son yıllarda koruma altına alınmıştır ve tüm yıl boyunca dünyanın her yerinden dalış meraklılarını ağırlıyor. Ahtapot, kum balığı, denizatı ve müren balığı gibi birçok canlıya ev sahipliği yapan muhteşem Akvaryum Koyu’nda unutulmaz bir yüzme deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz.
Dalışla sualtı gizemlerini keşfetmek tarif edilemez bir keyiftir, Kel Dağı’nın keyfine bir kere vardınız mı doyamazsınız. Hatay’ın Samandağ ilçesinin adı pek duyulmasa da sadece Türkiye’nin Kızıldeniz’i değil Doğu Akdeniz olarak da anılır. Kel Dağı 1736 metre yükseklikte, peribacasını andıran şekliyle oldukça ilgi görmüş, hala volkanik bir dağdır.
Deniz seviyesinin 20 metre altına dalışla ulaşılabilen mağara, en az 3 yıldızlı dalgıçlar ve eğitmen dalgıçlar için hem yaz hem de kış dalışı için uygun bir alandır. Dikitler, sarkıtlar ve sütunlardan oluşan nefes kesici manzarada yüzerken vatoz tarlaları, mağara karidesleri, mürenler, kardinaller ve gölge balıkları gibi çeşitli su altı canlılarını görebilirsiniz. Türkiye’nin su altı zenginliği açısından en önemli yerlerinden biri olan Samandağ’da profesyonel dalgıçların dalış deneyimi yaşamaları gerekmektedir.
Yaklaşık 40 yıldır İzmir sularında hizmet veren tecrübeli gemiler 9 Eylül ve Alaybey, su altında hizmet vermeye devam ediyor. Yapay Resif ve Turist Batığı Projesi kapsamında İzmir Karaburun’da batan vapur, birçok canlıya ev sahipliği yapıyor ve dünyanın dört bir yanındaki dalış tutkunlarının ilgi odağıdır.