Kuzey Avrupa ülkelerinden biri olan Letonya, aynı zamanda Avrupa Birliği üye ülkelerindendir. Ülkeye girişler Schengen vizesi ile yapılmaktadır. Letonya Turistik Vize için gerekli evraklar hakkındaki yazımızı, vize işlemlerine başlamadan önce inceleyebilirsiniz.
l Pasaport (Pasaportun 10 yıl içerisinde yenilenmiş olması gerekmektedir. Bu süreyi aşan pasaportlarla vize başvurusu yapmak mümkün olmayacaktır. Ek olarak, planlamış olduğunuz dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha pasaportunuzun geçerli olması gerekmektedir. Vize basımı içinse pasaportunuzda 2 sayfanın boş olarak bulunması gerekmektedir. Pasaportun deforme olmamış ve yıpranmamış olmasına da özen göstermeniz gerekmektedir. Aksi halde sınır kapısında olumsuz bir problemle karşılaşabilirsiniz.
l Letonya vize başvuru formunun eksiksiz ve gerçeğe uygun bir şekilde beyan edilmesi gerekmektedir.
l Biyometrik fotoğraf ( Kişinin güncel halini gösterecek şekilde 2 adet fotoğraf istenmektedir. Fotoğrafın son 3 ay içerisinde çekilmiş olması gerekmektedir. Çekilen fotoğrafın arka fonunun beyaz olması ve aynı zamanda daha önceki seyahat ettiği bir ülkenin vize işlemlerinde kullanılmamış olması gerekmektedir.)
l Biyometrik veri (Kişilerin parmak izlerinin veri tabanına işlenmesi işlemi için, 12 yaşından büyük ve geçmiş beş sene içerisinde parmak izi alınmamış herkes için geçerlidir. )
l Tam vukuatlı nüfus kayıt örneği ( Letonya Schengen vizesi için, kişinin güncel tarihli, ailesi ve ikamet etmekte olduğu adres bilgilerini içerecek şekilde tam vukuatlı nüfus kayıt örneği aslı.
l Buna ek olarak kişisinin nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün okunabilir şekilde fotokopisi.
l Kişinin çalıştığı kurumdan alınacak kaşeli ve ıslak imzalı olmak kaydıyla maaş bordrosu,
l 3 aylık aktif banka hesap dökümü ( Mevcut bakiyenin minimum 5000 TL olması gerekmektedir. Ayrıca banka hesap dökümünün ıslak imza, kaşe ve imza sirküleri ile hazırlanmış olması gerekmektedir.
l Letonya vize talep işleminde bulunacak kişi adına kayıtlı tapu, arsa, araç ruhsatı gibi belgelerde bulundurulmalıdır,
l Letonya turistik vize evrakları arasına hostel rezervasyonlarınızı, ülkeye giriş çıkış tarihlerinizi gösteren belge,
l Seyahat sağlık sigortası belgesi ( Ülkede kalış sürecini kapsayacak olan aynı zamanda tüm Schengen ülkelerinde geçerli en az 30.000 Euro teminata sahip olmalıdır. Sigortanın seyahat öncesinden en az bir gün başlamış olması, seyahat bitiş tarihinin ertesi günü sona ermiş olması gerekmektedir).
l 18 yaşından küçük bireyler için ebeveynleri tarafından imzalanmış noter onaylı belge,
l Seyahat edecek kişi sonrasında farklı bir Schengen ülkesine gidecekse, o ülkeye ait konaklama, seyahat bilgilerini içeren belge,
l Kişi T.C oturma iznine sahip yabancı uyruklu ise, en fazla 6 ay içerisinde alınan ikametgah izni,
l Emekliler için; Letonya turistik vizesi alırken sadece emekli olduklarını gösteren belgeye ihtiyaç duyarlar. Aynı zamanda emeklilik maaş kartı dökümü.
l Memurlar için; bağlı oldukları kurumun antetli kağıdında hazırlanan resmi belge, oda sicil kayırları,
l Öğrenciler için; güncel öğrenci belgeleri,
l Çiftçiler için; kişinin varsa ekili dikili alanına ait tapu belgesi, ziraat odalarından alınmış ziraat sicil kaydı bulunması gereken belgeler arasındadır.
l Kişi çalıştığı kurumunun bilgilerini doğrulayan belgeler sunmalıdır;
l Vergi levhası ( beyan bilgilerinin bir önceki yıla ait olması gerekmektedir.)
l Faaliyet belgesi ( Letonya vize başvurusunda bulunan kişinin 3 yıl içerisinde aldığı başka bir Schengen vizesi yoksa, bağlı bulunduğu kuruma ait faaliyet belgesinin aslını ibraz etmelidir.)
l Şirketin imza sirküleri, şirketin ticaret sicil gazetesi
Yazı Başlıkları
Letonya turistik vize ücreti, 2021 yılı itibariyle 60 Euro dur. Bu ücret, danışmanlık ve servis hizmetlerini kapsamamaktadır. Başvurular Letonya konsolosluklarına danışman firmalar tarafından yapılmaktadır.
l 6- 12 yaş arası çocuklar için 35 Euro.
l 0-6 yaş arası çocuklar için alınmamaktadır.
l Danışmanlık firmaları için yapılan banka ödemelerinin iadesi yapılmaz.
l Letonya ülkesine yapılan vize talep işlemlerinin ret olması sonucunda da yine ücretler iade edilmemektedir.
Ticari vize ücreti 60 Euro, Ziyaret vizesi ücreti 60 Euro, Kültürel Sportif vize ücreti 60 Euro, Transit Vize 60 Euro’dur.
Kişilerin Letonya vize başvuru talepleri, gerekli tüm evrak ve belgelerin Letonya Büyükelçiliğine gönderilmesi ve kontrol edilmesine müteakip en az 10 iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Fakat bu süre, dönemsel olarak farklılık gösterebilmektedir.
l Yoğunluk, tatil dönemleri gibi nedenlerle Letonya ticari vize için başvuruda bulunacak olan kişi ve grupların, seyahat planlarının aksamaması için başvuruların en az 15 gün öncesinden yapılmasında fayda vardır.
Letonya konsolosluğu tarafından, vize başvuru talebinde bulunan kişileri tanımaya yönelik mesleki ve iletişim bilgilerinin arşivlendiği bir tür ön form niteliğinedir.
Letonya turistik vize formu, kesinlikle elle doldurulmuş olması gerekmektedir. Aksi halde belgeniz kabul edilmeyecektir. Formda, İngilizce, Letonca ve Rusça dil seçenekleri mevcuttur.
Konsolosluğun yönlendireceği resmi platforma erişim yapıp, ardından yeni başvuru formuna tıklayarak gerekli bilgileri ibraz etmeniz gerekecektir. Girmiş olduğunuz bilgilerin eksiksiz ve doğru olduğundan emin olmanız akabinde olumsuz bir problemle karşılaşma ihtimalini yok edecektir.
Baltık ülkelerinden biri olan Letonya’ya ziyaret amaçlı gitmek istediğinizde, bir dilekçe yazmanız gerekecektir. Letonya turist vize dilekçesinin, İsveç İstanbul Başkonsolosluğu’na hitaben yazılmış olması gerekmektedir. Kişilerin seyahat nedenlerini açık ve doğru bir şekilde dilekçelerinde belirtmeleri vize onay süreçlerine katkı sağlayacaktır.
Letonya’ya giriş ve çıkış tarihlerini, burada geçirilecek süre boyunca masraflarının nasıl karşılanacağı gibi bilgilerin dilekçede açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir. Seyahat edecek kişi sigortalı bir çalışan olursa; çalıştığı şirketin antetli kağıdına kaşe ve imzalı bir izin belgesi eklemesi gerekecektir. Letonya Schengen vizesi alacak kişi işverense; şirketin antetli kağıdına yukarda belirtilen şekilde dilekçesini yazması gerekmektedir.
Konsolosluk vize başvurusunda bulanacak kişi emekli ise; yukarıda belirtilen dilekçe içerik bilgilerini beyan ederek Konsolosluğa hitaben yazmış olması gerekmektedir.
Başvuru da bulunacak olan kişi devlet memuru ise; bağlı bulunduğu kurumun antetli kağıdına ıslak imza ve mühürlü bir şekilde dilekçesini hazırlamış olmalıdır. Dilekçe yazarken dikkat edilmesi gereken özel durumsa; gerek olması halinde sponsorlar tarafından ikinci bir dilekçenin yazılması gerekebileceğidir. Ev hanımları ve öğrenciler bu kişiler arasında yer almaktadır.
Çalışma durumunuza bağlı olarak alacağınız evrakları, varsa otel ve oda rezervasyonlarınızı da dilekçeniz de belirtmek sizleri daha kısa sürede tanımalarına ve aslında akıllarında oluşabilecek soru işaretlerini yok etmeye yarayacaktır.
Letonya vize dilekçesi yazarken olmayan ya da eksik bir bilgi beyan etmemelisiniz. Memurlarla oluşabilecek bir sorun halinde lütfen e-mail ve telefon, adres gibi bilgilerinizin tam ve doğru bir şekilde yazılmış olmasına dikkat ediniz.
Belgeler tamamlandıktan sonra, Letonya Konsolosluğu ya da onlar tarafından belirlenmiş olan hizmet binalarına giderek vize başvuru formunuz ile başvurunuzu tamamlayabilirsiniz.
Letonya’ya iş toplantıları düzenlemek, seminerlere, sempozyumlara, işle ilgili davetlere katılmak için gitmek istediğinizde almanız gereken vize ticari (iş) vizesi olacaktır.
Letonya ticari vizesi alabilmek için, Konsolosluk tarafından belirtilen evraklar vardır. Konsolosluk bu belgeleri kişi hakkında bilgi sahibi olmak için talep etmektedir. Kısa süreli vizelerden biri olan Letonya ticari vizesi için talep edilen evrakların doğru ve net bir şekilde beyan edilmiş olması gerekmektedir. Gerekli evraklar aşağıdaki gibi belirtilmiştir;
Letonya ticari vizesi için gerekli evraklardan en önemlisi olabilir. Pasaportun son 10 yıl içinde düzenlenmiş olması gerekir. Yıpranmış ve deforme olmuş olan pasaportla vizeniz onaylanmış olsa dahi, maalesef ülke kapısında sizlere zorluk çıkarılabilir.
Pasaportunuzun kendi ülkenize dönüş tarihinden itibaren 3 ay daha geçerli olması gerekir. Pasaportunuzun minimum 2 sayfasının ise boş olması istenmektedir.
Başvuru formunu Letonya Konsolosluğunun resmi web sitesinden ulaşılabilir.
Dili Letonca olduğu için, ING/TUR dillerinde olan formlara, Konsolosluk tarafından belirtilen danışman firmalar sayesinde rahatça ulaşılabilmektedir. Letonya ticari vize başvuru formu şahsen imzalı olması gereken önemli bir diğer belgedir.
l Letonya Konsolosluğu tarafından talep edilen fotoğraf boyutları 35×45 mm şeklindedir.
l Bu fotoğrafların vize başvurusu yapan kişinin güncel halini gösterir olmasına dikkat etmelisiniz.
l Fotoğrafların arka fonlarının beyaz olması ve daha önce seyahat edilen başka ülkelerin vize başvurularında kullanılmamış olması talep edilmektedir.
l Letonya Schengen vizesi için, kişinin güncel tarihli, ailesi ve ikamet etmekte olduğu adres bilgilerini içerecek şekilde tam vukuatlı nüfus kayıt örneği aslı.
l Buna ek olarak kişisinin nüfus cüzdanının ön ve arka yüzünün okunabilir şekilde fotokopisi.
l Letonya ticari vize başvurusu yapacak bireyin, son 3 aylık aktif banka hesap dökümünü gösteren belge,
l Banka hesabında minimum 5.000 TL nakit para olması gerekmektedir.
l Bu belgenin banka ıslak imzası, kaşesi ve imza sirküleri ile hazır edilmiş olması gerekir.
l Ek olarak kişi üzerine kayıtlı; arsa, tapu, araç ruhsatı, kira geliri gibi belgelerin ekstra olarak hazır halde bulundurulması maddi olarak zorluk çekmeyeceğinizin işareti sayılabilir.
Bu dilekçenin Letonya Konsolosluğuna hitaben yazılıyor olması gerekmektedir. Vize başvurusunda bulanacak kişinin mesleği, görevi, maaş bilgileri, ülkeye giriş çıkış yapacağı tarih aralıkları, ülkede bulunduğu zaman dilimi içinde giderlerinin kim ya da hangi kurum tarafından finanse edileceğinin detaylı bir şekilde beyan edilmesi gerekmektedir.
Vize Talep Dilekçesinde bulunacak kişi işverense; yukarda belirtilen dilekçe içeriklerini göz önünde bulundurarak şahsı adına hazırlaması gerekmektedir.
Emekli ise; aynı şekilde dilekçe içeriğini, bizzat Konsolosluğa hitaben yazmış olması gerekmektedir.
Memur ise; çalıştığı kurumun antetli kağıdına, ıslak imza ve kaşeli bir şekilde beyan etmelidir.
Kişi varsa diğer Schengen ülkeleri için yapacağı seyahati ile ilgili detayları açıklayan bir dilekçe yazması gerekecektir.
Kişi Letonya sonrası 2. Veya 3. Schengen ülkesine direk seyahat edecekse, bu seyahatle ilgili tarih ve detayları da belirtiyor olması gerekecektir.
l Kişinin çalıştığı kurumdan alınacak, şirketin başlıklı kâğıdına işveren tarafından düzenlenmiş, kaşe ve ıslak imzası bulunan resmi izin belgesi,
l SGK işe giriş belgesi,
l SGK hizmet dökümü,
l Kişinin Letonya’ya giriş ve çıkış yapacağını gösteren belgeler ( Uçak, deniz biletleri)
l Kişinin ülkede bulunacağı zaman diliminde kalacağı adres ( Otel, hostel rezervasyonları, adres bilgileri )
l Kişinin ülkede bulunuş amacının ticari olması halinde alınacak Davet mektubu
l Kişinin Letonya da kalma süresini kapsayacak olan ve tüm Schengen ülkelerinde geçerli olan, en az 30.000 Euro teminatlı orijinal sağlık sigortasının yaptırılması gerekmektedir. Seyahat sağlık sigortasının, ülkenizden çıkmadan bir gün önce başlamış olması ve seyahat bitiş tarihinden bir gün sonra sona ermesi gerekir.
18 yaşından küçükler için,
l Kişinin anne ve babasından alınacak noter onaylı izin belgesi alınması gerekiyor.
T.C oturma iznine sahipse,
Yabancı uyruklu olup T.C oturma izinleri varsa 6 ay geçerliliği bulunan oturma izni belgesinin çıkarılmış olması gerekir.
l Kişinin gideceği ülkede, yapmış olduğu rezervasyonları, ulaşım bilgilerini kanıtlar belge.
l Emekli olan kişi, emekli olduğu kurumdan bir yazı alması ve maaş dökümünü gösteren belgeyi hazırlaması yeterlidir.
l Memurlar için; Çalıştığı kurumun başlıklı kâğıdına yazılmış resmi izin belgesi
l Öğrenciler için, güncel ve onaylı öğrenci belgeleri,
l Çiftçiler ise; ziraat odalarından alınan sicil kaydı ve varsa ekili dikili alanları olduğunu gösterir belge.
Letonya ticari vize ücreti, 2020 yılı itibariyle 60 Euro dur. Bu ücret, danışmanlık ve servis hizmetlerini kapsamamaktadır. Başvurular Letonya konsolosluklarına danışman firmalar tarafından yapılmaktadır
l 6- 12 yaş arası çocuklar için 35 Euro.
l 0-6 yaş arası çocuklar için alınmamaktadır.
l Danışmanlık firmaları için yapılan banka ödemelerinin iadesi yapılmamaktadır.
l Letonya ülkesine yapılan vize talep işlemlerinin ret olması sonucunda da yine ücretler iade edilmemektedir.
Kişilerin Letonya vize başvuru talepleri, gerekli tüm evrak ve belgelerin Letonya Büyükelçiliğine gönderilmesi ve kontrol edilmesine müteakip en az 10 iş günü içerisinde sonuçlandırılmaktadır. Fakat bu süre, dönemsel olarak farklılık gösterebilmektedir.
l Yoğunluk, tatil dönemleri gibi nedenlerle Letonya ticari vize başvurusunda bulunacak olan kişi ve grupların, seyahat planlarının aksamaması için başvuruların en az 15 gün öncesinden yapılmasında fayda vardır.
l Başvuru formuna Letonya Konsolosluğunun resmi web sitesinden ulaşılabilir.
l Formda sizlerden talep edilen bilgilerin eksiksiz ve doğru bir şekilde tamamlandığına lütfen emin olunuz.
l Başvuru formundaki beyanlarınız, sonraki işlemlerinizde e-mail, telefon ve adres bilgilerinizi de kapsayacağı için gerekli birimlerin sizlerle iletişime geçiş aşamasında kolaylık yaratacaktır.
l Letonya ticari vize formu dili Letonca olması sebebiyle, Konsolosluklar tarafından belirlenen acenteler ile görüşerek ING/TUR seçenekler ile başvuru formunu alabilirsiniz.
l Başvuru formunda yazan bilgilerin sunmuş olduğunuz diğer belgeler ile teyit edilebilir olmasına özen gösteriniz.
l Belgenin ıslak imzalı olması dikkat edilmesi gereken önemli hususlardan biridir.
İş gezileri, iş toplantıları, kurumunuz adına katılacağınız davetler vb. nedenler için doldurmanız gereken dilekçe örneği aşağıdaki gibi belirtilmiştir.
l Şirket yetkilisi tarafından, şirketin antetli kağıdına yazılması gerekir ve şirket yetkilisinin imza ve kaşesi olmalıdır.
l Dilekçede açık bir şekilde seyahat amacı anlatılmalıdır. Bir konferans varsa bununla ilgili bilgiler yer almalı, toplantı için seyahat ediliyorsa hangi kurumla nerde olduğu belirtilmelidir.
l Letonya ticari vize dilekçesi içinde başvuruda bulunacak kişinin, çalıştığı kurumdaki görevi ve departmanının açıkça belirtilmesi gerekir.
l Ülkeye giriş ve ülkeden çıkış tarihleri, konaklama yapacağı yer bilgileri de net bir şekilde dilekçede beyan edilmelidir.
l Kişinin ülkede kaldığı süre boyunca giderlerinin nasıl karşılanacağı (masraf, kaza, sağlık sigortası) gibi bilgilerin açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir.
l Gerekirse, bu bilgiler dosyaya konulacak olan ek evraklarla desteklenmelidir.