doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3334
EURO
35,1194
ALTIN
2.302,36
BIST
9.079,97
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Açık
20°C
İstanbul
20°C
Açık
Cuma Az Bulutlu
23°C
Cumartesi Az Bulutlu
21°C
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Az Bulutlu
23°C

Hatay’ın Neyi Meşhur? Hatay’dan Ne Alınır?

16.07.2022
0
A+
A-

Medeniyetlerin beşiği olarak bilinen Hatay, tarih boyunca birçok devlete ev sahipliği yapmıştır. Kentin ziyaret edilecek farklı cazibe merkezleri var. Bu merkezler de farklı devletlerin ve ülkelerin mimarisini bırakmış oldukları tarihi kültürlerini görebilirsiniz. Bütün dinlerin kesişim noktası olan Hatay, gerek tarihi ziyaretler gerekse inanç turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Sahip olduğu kültür birikimi, eşsiz yemekleri ve Hatay’ın neyi meşhur? Hatay’dan ne alınır? diye merak ediyorsanız yazımızı okumalısınız.

Hatay’ın Neyi Meşhur? Görülmesi Gereken Yerler

Vakıflı Köyü: Samandağ ilçesine bağlı Vakıflı köyü, Türkiye’deki tek Ermeni köyüdür. Köyün tamamı Ermeni asıllı Türk vatandaşlarından oluşmaktadır. Hatay ziyaretinizde bu köye de yer vermeli ve muhteşem portakal kokuları arasında zaman geçirmelisiniz.

Hıdır Bey Musa Ağacı: 3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan bu ağaç; inanç turizmi açısından etkileyici bir hikâyeye sahip. Hikâyeye göre, Hz. Musa ve Hz. Hızır birlikte dağa çıkarken Hz. Musa’nın asasını ağacın olduğu bölgeye saplayıp su içtiklerine inanılıyor. Suyun çıkmasından sonra burada filizlenen ağaç adını Hz. Musa’dan almaktadır.

Hz. Hızır Türbesi: Her inançtan kişinin ziyaret ettiği bu yer inanç turizmi açısından önemli bir yer. Hz. Hızır türbesinde Hz. Musa ve Hz. Hızır’ın buluştuğuna inanılıyor.

Harbiye (Daphne) Şelalesi: Muhteşem görüntüsüyle tam bir doğa harikası olan Harbiye (Daphne) Şelalesi, 3000 yıllık bir tarihe sahip. Serin sularıyla özellikle yaz aylarında ziyaretçi akınına uğrayan şelaleyi kesinlikle ziyaret etmeli ve çıkardığı ses ile mest olmalısınız.

Titus Tüneli ve Beşikli Mağarası: Sellerden korunmak maksadıyla Roma İmparatorluğu döneminde yapılan tünel, 1.380 metre uzunluğa, 7 metre yüksekliğe ve 6 metre genişliğe sahip. Teknolojinin oldukça uzak olduğu bu dönemde böylesine bir tünelin yapılması nefes kesici. İçinde Beşikli Mağarası ve kaya mezarlarının da bulunduğu tünel, Hatay’a gelen herkes tarafından kesinlikle ziyaret edilmeli

Hatay Evleri: 250 yıllık taş ve ahşap evlerin, süs havuzları ve eski tarz avluları Hatay gezisinde hatıra için fotoğraf çekilebilecek en güzel yerler arasında.

Habibi Neccar Camisi: Türkiye’nin ilk camisi olan Habibi Neccar Camisi Hatay’ın neyi meşhur? Sorusunun cevapları içinde kesinlikle yer alıyor. 638 yılında Müslüman Araplar tarafından inşa edilen bu cami Türkiye topraklarındaki ilk cami.

St. Pierre Anıt Müzesi: St. Pierre, Antakya’da Hristiyanlığı yaymaya çalışan Hz. İsa’nın 12 havarisinden biri. Hristiyan adının cemaate ilk kez burada verilmesinden dolayı Hristiyan dinine mensup kişiler tarafından oldukça önemli. Papa’nın 1963 yılında burayı Hac yeri ilan etmesinin ardından her yıl 29 Haziran’da ayin düzenlenmeye başlanmıştır.

Hatay’ın Meşhur Yemekleri

Dillere destan yemekleri olan Hatay’da aç kalmak imkansız. Sulu yemekleri, kebapları ve mezeleri ile insanın aklını başından alan lezzetler Hatay ziyaretinde kesinlikle tadılmalı. Hatay’da neler yemelisiniz? İşte sizin için oluşturduğumuz öneri listemiz.

Tepsi Kebabı: 2017 yılında UNESCO tarafından 26. Gastronomi şehri seçilen Hatay’ın en meşhur tatlarından biri tepsi kebabı. Yöre halkı tarafından Lahm-ı Sini olarak adlandırılan kebap, hemen hemen her köşe başındaki kebapçılarda pişiriliyor. Zırh bıçağıyla çekilen %70 koyun /30 dana etinin odun ateşinde pişirilmesiyle yapılan tepsi kebabı Hatay’da muhakkak yenilmesi gereken yemekler arasında.

Şeyh Mualla: Çok fazla malzemesi olan bu yemeğin ana malzemesi patlıcandır. İçinde bolca malzeme olmasından kaynaklı yalnızca şeyhlerin yiyebileceği bir yemek olarak nitelendirilmesinden dolayı Şeyh mualla ismini almıştır. Mercimek ve nohut gibi bakliyatların nar ekşisi ile pişirilen yemek etsiz yemek alternatiflerinden biridir.

Babagannuş: Hatay’ın yöresel mezesi olan babagannuş, közlenmiş patlıcan, biber ve domatesle hazırlanır. Bol nar ekşisi, zeytinyağı, ince kıyılmış maydanoz ve taze nane ile harmanlanıp servis edilir.

Sürk Salatası: Çökeleğe baharat karıştırılarak elde edilen sürk, hem kahvaltılık hem de akşam yemeklerinde meze olarak tüketiliyor. Akşam yemeklerinde; soğan, domates, biber, salatalık, maydanozun ince doğranıp içine sürk eklenmesiyle tüketilmektedir.

Künefe: Osmanlı mutfağına dayanan bu güzel tatlı, dünyanın ilk peynir tatlısı olma ününe sahiptir. Hatay’ın en meşhur lezzetlerinden olan künefe; tuzsuz taze peynirin ve şerbetin eşsiz uyumuna kaymak eklenerek sunulur. Sıcak olarak tüketilir.

Küncülü Helva: Hatay’da yalnızca Ramazan ayında yapılan küncülü helva; tahin, şeker, çöven otu ve Hatay’da küncü olarak bilinen susam ile hazırlanmaktadır.

Zahter: Hatay mutfağında büyük bir yeri olan zahter; kahvaltılarda salata olarak, gün içinde çay olarak, kurutulup yemeklere konularak tüketilmektedir. Hem lezzetli hem de şifa deposu olan zahter yerel halkın vazgeçilmezleri arasında.

Peynirli İrmik Helvası: Pek çok yöresel tatlısı bulunan Hatay’ın en güzel tatlılarından biri de uzayan peyniri ile peynirli irmik helvasıdır. Şerbetinin yoğun olmaması ve peynirli olması yerken insanı baymayan bir tatlı olmasını sağlıyor. Pek çok davet sofrasında, düğünlerde sıklıkla yapılan bir tatlı.

Hatay’dan Ne Alınır?

Doğal Defne Sabunu: Hatay’da yetişen defne ağacının tohumlarından elde edilen yağdan yapılan defne sabunları %100 doğal içeriklere sahiptir. Pek çok faydası bulunan defne sabunu hem kendinize hem de sevdiklerinize alabileceğiniz en sağlıklı hediyelerden biridir.

Hatay Yöresel Peynirler: Hatay pek çok tatlısında peynir kullanmaktadır. Çünkü yörenin oldukça fazla yöresel peyniri bulunmaktadır. Sokma peyniri, Cerra peyniri, Sürk peyniri, Testi peyniri gibi pek çok alternatifi olan peynirler Hatay’dan alınması gerekenler arasında.

İpek Ürünler: Hatay’ın Defne ilçesinde bulunan Harbiye Mahallesi, Anadolu tarihindeki ilk ipek kumaşın dokunduğu yerdir. Bölgede üretilen ipek ürünler pek çok yere satılmaktadır. Oldukça kaliteli ipek ürünler ile hem kendinizi hem de sevdiklerinizi şımartabilirsiniz.

Anzer Balı: Oldukça meşhur olan Anzer balı, aroması ve yoğunluğu ile diğer ballardan ayrılır. Kansere karşı etkili olduğu bilinen bu baş besleyici değerleri ve zengin vitamin içeriğiyle sıklıkla tüketilmektedir. Hatay’da daha uygun fiyatlarla alınabilen Anzer balı şehirden giderken alınacaklar arasındadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.