Özellikle hafta sonu tatilini değerlendirmek isteyen yerli turistlerin gezi rotasında bulunan Bolu, birçok tarihi yapıya ev sahipliği yapmasının yanında doğal güzellikleri iel öne çıkan bir turizm merkezidir. Bolu gezilecek yerler arasında harika güzellikteki tabiat parkları ve kış turizmini sevenlerin ilgi odağı olan kayak merkezi ilk akla gelen yerler olmaktadır. Batı Karadeniz bölgesinde yer alan Bolu ili, tüm büyükşehirlere yakın olması dolayısıyla da günübirlik geziler için ideal bir seçimdir.
İç Anadolu bölgesi ile Karadeniz Bölgesi’nin kesişme noktası olan Bolu, 315 bin nüfusa sahiptir ve güneyinde Eskişehir, Bilecik ve Ankara, doğusunda Çankırı, batısında Düzce ile Sakarya, kuzeyinde ise Zonguldak illeri ile komşudur. Hem karasal iklim, hem de Karadeniz ikliminin tipik özellikleri görülmekte olan şehirde her mevsim ayrı bir güzelliğe tanık olmak mümkündür.
Yazı Başlıkları
Bolu gezilecek yerler arasında tertemiz havası, yeşilin her tonunu görebileceğiniz birçok çeşitteki ağaç ve içinde barındırdığı 100’den fazla kuş türü ile doğaseverlerin vazgeçemediği duraklardan biri Yedigöller Milli Parkı’dır. Bolu merkeze 42 km uzaklıkta olan parkta bolca yürüyüş parkuru ve kamp kurmayı seven kişiler için kamp alanları bulunmaktadır. Uzun yıllardır milli park statüsünde olan bölge; İncegöl, Deringöl, Nazlıgöl, Seringöl, Büyükgöl, Küçükgöl ve Sazlıgöl olmak üzere yedi gölden oluşmaktadır.
Bolu il merkezine sadece 34 km mesafede bulunan Abant Gölü; içinde bulunduğu tabiat parkıyla beraber hem doğayla baş başa sakin bir tatil geçirmek isteyenlere, hem de trekking, bisiklet, yamaç paraşütü gibi spor severlere hitap etmektedir. Restoranlar ve piknik alanlarına sahip olan Abant Gölünde, konaklamak isteyen ziyaretçiler için de bungalov tipi evler bulunmaktadır. Bolu’yu ziyaret ettiğinizde Abant Gölü ve muhteşem manzarası mutlaka görülmesi gereken yerler arasındadır.
Türkiye ve Avrupa’dan pek çok kayak tutkununun gezi rotasında bulunan Kartalkaya Kayak Merkezi, mutlaka Bolu gezilecek yerler listenizde yer almalıdır. Kış turizminin en hareketli geçtiği adreslerden biri olan Kartalkaya Kayak merkezi, Bolu merkeze 38 km uzaklıktadır. Ulaşımın çok kolay olduğu bölgede konaklama tesisleri mevut olup, tesislerde profesyonel kayak ve snowboard öğreticileri de bulunmaktadır. Avrupa standartlarındaki Türkiye’nin en büyük snowparkları bulunan merkezde 13 kayak pisti yer alıyor.
Bolu merkezde yer alan Yıldırım Bayezid Camii, 1382 yılında Yıldırım Bayezid tarafından yaptırılmış fakat zaman içinde pek çok hasar görüp yenilenmiş bir camidir. Kesme taştan iki katlı olarak inşa edilen caminin ana mekanını çokgen kasnaklı bir kubbe örtmektedir.
Geçmişi Frigyalılar dönemine uzanan Seben Kaya Evleri, Bolu gezisinde yer verilmesi gereken tarihi yapılardandır. Yerli ve yabancı birçok turisti ağırlayan tarihi turizm bölgesinde Seben gölü ve kayaları oymak yoluyla yapılmış pek çok ev yer alır. Bölgenin tarih kokan atmosferini solumak isteyenler için konaklamaya yönelik ve Seben Belediye Başkanlığı tarafından işletmesi gerçekleştirilen dağ evleri bulunmaktadır.
Göynük ilçesinde yer alan Zafer Kulesi, Sakarya Meydan Muhaberesinde kazanılan başarının ansını yaşatmak adına dönemin kaymakamı Hurşit bey tarafından 1922 yılında yaptırılmıştır. 3 katlı ve altıgen taş temel üzerine kurulu olan Zafer Kulesi yıl içerisinde birçok ziyaretçi ağırlamaktadır.
Mudurnu ilçesinde bulunan Sülükügöl, Bolu’da bulunan diğer göller gibi tam bir doğa harikasıdır. Yaban hayatın korunduğu milli park içinde; boz ayı, karaca, yaban domuzu ve kurtların doğal yaşamı devam etmekte ve gölde pek çok balık türü bulunmaktadır. Göl etrafında yürüyüş ve diğer doğa sporlarını yapabilir ve kamp kurabilirsiniz.
Sadece ülkemizde değil tüm dünya tarafından tanınan Bolu yemek kültürü, özellikle aşçılarının ünleriyle bilinmektedir. Osmanlı yemeklerinin ve Karadeniz bölgesine özgü lezzetlerin bir arada bulunabileceği yörenin kendine has pek çok geleneksel yemeği bulunmaktadır. Bolu gezisinde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden bazıları aşağıda yer alıyor.