doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,3408
EURO
35,1103
ALTIN
2.238,47
BIST
8.783,78
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
9°C
İstanbul
9°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Az Bulutlu
11°C
Perşembe Az Bulutlu
11°C
Cuma Az Bulutlu
13°C
Cumartesi Az Bulutlu
14°C

Bilecik’in Neyi Meşhur? Bilecik’ten Ne Alınır?

30.06.2022
0
A+
A-

Bilecik; Marmara Bölgesi’nin güney doğusunda, Marmara, Karadeniz, İç Anadolu ve Ege’nin kesim noktasında yer alan Türkiye’nin kültürel açısından en öneli şehirlerinden biridir. Bilecik, Osmanlı İmparatorluğu’nun doğduğu topraklardır. Sakarya Irmağı’nın etrafında kurulan şehir; göletleri ve dereleri ile doğal güzelliklere sahip bir şehirdir. Doğal güzellikleri ve antik çağlardan günümüze taşınan tarihi ile pek çok ziyaretçiyi ağırlamaktadır. Bilecik hakkında bilgi edinmek isteyen kişiler için Bilecik’in neyi meşhur? Bilecik’ten Ne Alınır? Sorularının cevaplarının yer aldığı yazımızı hazırladık.

Bilecik’in Neyi Meşhur? Gezilecek Yerleri

Rüştiye Mektebi: Günümüzde Bilecik şehrinin hizmet binası olarak kullanılan yapı, Sultan II. Abdülhamit tarafından 1905 yılında Rüştiye (Ortaokul) olarak yaptırılan görsel olarak zarif bir eserdir. Uzun yıllar okul olarak kullanılan bu bina 2005 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın destekleriyle Bilecik Belediyesi tarafından restore edilerek hizmet binası olarak kullanılmaya başlanmıştır.

Kaymakam Sait Bey Çeşmesi: Şehir merkezindeki Çelebi Mehmet Camii’nin önünde yer alan Neo klasik tarzdaki Kaymakam Sait Bey Çeşmesi, 19. yüzyılın sonlarında inşa edilen Osmanlı sanatının son döneminin önemli bir örneğidir. Çeşmenin üç tarafının ortasında dilimli vazo şeklinde bir yalak ve iki yanında kabartmalı yıldız motifleri yer almaktadır. Yüzeyi sivri kemerli niş şeklinde olup, içte ve üstte renkli çinilerle süslenmiştir. Çeşmenin dört cephesi vardır ve Kütahya çinileri ve mermerinden yapılmıştır.

Türbin Mesire Yeri: Bozüyük’e 7 km mesafede yeşilin, suyun ve oksijenin bol olduğu bir dinlenme ve piknik alanıdır. Jeneratörün yamaçtaki şelaleden elektrik ürettiği alan özellikle Bilecik halkı tarafından sık ziyaret edilen yerlerden biridir.

Bozcaarmut Göleti: Gölün çevresindeki çam ağaçlarının su, hava, sessizlik ve olağanüstü güzellikle buluştuğu, balık tutmaya uygun, bozulmamış doğasıyla ziyaretçilerinin vazgeçemeyeceği bir doğa harikasıdır.

Bilecik’in Neyi Meşhur? Meşhur Tatları

Nohutlu Kebabı: Bilecik’in en sevilen ve lezzetli yöresel lezzetlerinden olan nohutlu kebabı; yufka, nohut ve et ile hazırlanmaktadır. Yufkalar haşlanan etin suyuna bandırılarak ıslatılır ve üzerine etler dökülür. Ardından nohutların da buluşmasıyla ortaya eşsiz bir lezzet çıkar.

Parmak Köftesi: Dış görünüş olarak içli köfteyi andıran Parmak Köfte, özel günlerde sıklıkla tercih edilen yemeklerden biridir. İnce bulgur, irmik, salça ve baharatlarla hazırlanan köfte bol yeşillik ile servis edilir.

Zırz: Ispanak ile yapılan ve içine Çerkez tuzu, soğan ve çeşitli baharatların eklenmesiyle yapılan Zırz, Bilecik ilinin yöresel lezzetlerindendir. Üzerine yoğurt dökülerek servis edilen bu yemek Bilecik halkı tarafından sık sık yapılır.

Bilecik Pazaryeri Helvası: Bilecik’in Pazaryeri ilçesine özgü olan Pazaryeri Helvası en sevilen tatlı çeşitlerinden biridir. Taş değirmende ezilen susamlar, tahin ve şeker ile yapılmaktadır. Yanında dondurma ve boza ile servis edilmektedir.

Bilecik’ten Ne Alınır?

Ahşap Oymacılığından Yapılan Süs Eşyaları: Ahşap oymacılığını meşhur olduğu bölgede; Türk El Sanatlarına yönelik ahşap işleme sanatına göre yapılan ürünler harika bir süs eşyası olarak evlere ve sevdiklerinize alabileceğiniz hediyelikler arasındadır.

Nar Lokumu: İnhisar’ın meşhur narları kullanılarak yapılan lezzetli nar lokumu verdiğiniz kişileri bir hayli mutlu edecek bir hediyedir.

Ab: Osmaneli ayva lokumu da en az nar lokumu kadar lezzetli bir hediyelik üründür. Kendinize alırken sevdiklerinize almayı ihmal etmeyin.

Kınık Çömlekleri: Kınık Köyünde yapılan Kınık çömlekleri ile yapılan vazolar, bardaklar, testiler hem hatıra hem de hediyelik eşya olarak tercih edilmektedir.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.