doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,5714
EURO
36,2295
ALTIN
2.995,28
BIST
9.377,49
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Yağmurlu
18°C
İstanbul
18°C
Yağmurlu
Cumartesi Az Bulutlu
9°C
Pazar Az Bulutlu
10°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
9°C
Salı Parçalı Bulutlu
12°C

Bilecik Gezilecek Yerler

Bilecik Gezilecek Yerler
12.05.2021
2.605
A+
A-

Marmara bölgesinde bulunan şehirlerden biri olan Bilecik, Osmanlı Devleti’nin temellerinin atıldığı bir şehirdir. Aslında köklü bir yerleşik tarihe sahip olsa da bölgede yaşayan insanların tarih boyunca yakınlarda bulunan liman kentlerine göç etmeleri, şehrin gelişimini engellemiştir. Bu yüzden Bilecik gezilecek yerler listelerinde yer alan tarihi ve doğal destinasyonlar biraz kısıtlıdır.

Bilecik Gezilecek Yerler Listesi

Bilecik gezi rehberi listesinde yer verebileceğiniz tüm alanları, ortalama 2 gün içerisinde rahatlıkla gezebilirsiniz. Şehirde özellikle Osmanlı Devleti’nin kurucuları ve dedelerinin türbeleri, inanç turizmine katkı sunmaktadır.

Pelitözü Göleti

Pelitözü Göleti

Pelitözü Göleti

İl merkezine yedi kilometre uzaklıkta olan Pelitözü Göleti ulaşımının kolay olması ve geniş bir alana sahip olması nedeniyle büyük ilgi görmektedir. Sulama amaçlı olarak oluşturulan ve 213,50 hektar alanı kaplayan bu gölün etrafı çam ağaçları ile kaplı olup göl çevresinde çay bahçeleri ve gözlemevleri de mevcuttur.  Bu alanda göl çevresinde çadır kurma, mangal yapma ve ayrıca kiralık deniz bisikletleriyle göl içinde gezintiye çıkma gibi aktiviteler yapılabilir. Pelitözü Göleti doğa sevenlerin orman içinde yürüyüş yapabilecekleri güzel alanlara sahiptir.

Bozcaarmut Göleti

Bu gölet, Pazaryeri ilçesinin Bozcaarmut Köyü yakınlarında olan el değmemiş bir doğa harikası olma özelliğini taşımaktadır. 311 hektar metreküp su kotuna sahip olan Bozcaarmut Göleti olağanüstü güzelliği ve temiz havası ile olta balıkçılığı için uygun yerlerden biridir. 1090 metre rakımlı ve yeşil ile kaplı bu baraj gölü muhteşem fotoğraflık manzaralar sunmaktadır.

Küçükelmalı Tabiat Parkı

İçinde ayıların ve domuzların yoğun olarak yaşadığı, kayın, meşe, karaçam gibi ağaçların olduğu ormanlık alanı, temiz havası, Küçükelmalı Göleti ve ayrıca huzur vadeden iklimi ile ziyaret edilmesi gereken bir mesire yeri olarak ön plana çıkmaktadır. Piknik masaları ve mangal barbekülerine kadar piknikte ihtiyaç duyabilecek birçok malzemeyi burada bulmak mümkündür. Tabiatın içerisinde üç buçuk kilometre uzunluğunda ki gölün etrafında yürümek doğa yürüyüşü sevenlerini memnun edecektir. Küçükelmalı tabiat parkı yılda ortalama 100.000 kişi tarafından ziyaret edilen bir mesire yeridir.

Şeyh Edebali Türbesi

Bilecik Gezilecek Yerler: Şeyh Edabali Türbesi

Şeyh Edebali Türbesi

Osmanlı Devleti’nin manevi kurucusu olarak tanınan Şeyh Edebali’ye ait bu türbe Osman Gazi tarafından yaptırılmış olup, Bilecik gezilecek yerler arasında yerli turistlerin uğrak yerlerinden biridir. Şeyh Edebali ve yakınlarının bulunduğu odanın tavanı dikdörtgen biçiminde yapılmıştır. Türbede misafirhane ve mescit olarak kullanılan iki bölüme daha bulunmaktadır.

Künyesi İmamettin Mustafa Bin İbrahim Bin İnac El Kırşehri olan Şeyh Edebali çeşitli âlimlerden ilimleri tahsil ettikten sonra tasavvufa yönelmiş ve bir zaviye kurarak halkı irşada başlamıştır. Şeyh Edebali Türbesi aynı zamanda Osman Bey’in, Osmanlı Devletine ve hükümranlığına işaret eden rüyayı gördüğü yer olma özelliğini taşımaktadır.

Ertuğrul Gazi Türbesi

Bilecik’in Söğüt ilçesinde bulunan Ertuğrul Gazi türbesi Osman Bey tarafından 13. Yüzyılın sonlarında üstü açık mezar şeklinde yaptırmıştır. Osman Bey’in de vefat ettiği zaman defnedildiği bu alan daha sonra 1. Mehmet zamanda üstü örtülüp türbe haline getirilmiştir.

1886 yılında 2. Abdülhamit tarafından yeniden onarılmış ve türbenin dışına çeşme eklenmiştir. Üzeri kubbe ile örtülü olan ve koridordan ulaşılan Ertuğrul Gazi türbesi altıgen plan üzerine inşa edilmiştir.

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi

Belediye başkanı Memiş Ağa tarafından 1900’lü yıllarda sargı evi olarak inşa edilmiş olan bu yapının ahşap işçiliği dikkat çekmektedir. Alaturka kiremitle kaplı ve ahşap kırma çatıya sahip olan bu binanın ön cephesinde kemerli iki kapı mevcuttur.

Osmanlı evi mimarisinin tüm özelliklerini gösteren ve 2001 yılında restore edilip hizmete açılan Söğüt Ertuğrul Gazi Müzesi’nde Bizans, Osmanlı ve Roma dönemlerine ait kilim, halılar ve silahlar gibi tarihi ve arkeolojik eserler sergilenmektedir.

Bilecik Müzesi

1874 yılında iki katlı olarak inşa edilen bu yapı 1921 yılında Yunanistan’ın işgali nedeniyle tamamen yıkılmıştır. Kurtuluş Savaşı’ndan sonra ise aynı temel üzerine inşa edilmiş, adliye ve buna bağlı olan hapishaneyi içeren bir yapı olarak uzunca bir süre hizmet vermiştir. Koğuşlar, hücre, hamam ve ambarın yer aldığı bu yapı içinde iki ayrı avlu yer almaktadır.

1996 yılında Kültür Ve Turizm Bakanlığı’na devredilen yapı restore edilerek 2007 yılında müze olarak açılmıştır. Bu yapı aynı zamanda Bilecik’in en çok bilinen ve en önemli müzesi olma niteliğini taşımaktadır.

Bilecik Belediyesi Yaşayan Kent Müzesi

Bilecik Belediyesi Kent Müzesi, Bilecik’in gelenek ve görenekleri ile tarihi yapısını ve kültürel dokusunu yansıtan bir mekân olma özelliğini taşımaktadır. 2300 metrekarelik alana sahip olan iki katlı bu müzede Bilecik’in dokusunu yansıtan unsurlar ve ayrıca balmumu heykeller sergi salonlarında sergilenmektedir. Yaşayan kent müzesi 2017 yılında Kültür Bakanlığı tarafından hizmete açılmıştır.

Kömürsu Yaylası

Bilecik’in en ünlü ve en önemli yaylası olan Kömürsu Yaylası, Bozüyük ilçesine 28 kilometre mesafede bulunmaktadır. 90 hektarlık alanda kayın, ardıç, karaçam,  köknar ve titrek kavak ağaçları ile kaplıdır. Dört adet kaynak suyu bulunan bu doğal cennet alanı, günümüzde yayla ve trekking turizm amaçlı olarak kullanılmaktadır.

Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı

Mimari özellikleri ve tarihi yapısı ile kervansaray, Bilecik gezilecek yerler listenizde yer alması gereken yapılar arasındadır. Dikdörtgen planda ve simetrik olarak inşa edilen bu Köprülü Mehmet Paşa Kervansarayı Kanuni Sultan Süleyman’ın veziri Rüstem Paşa tarafından 17. Yüzyılda yaptırılmıştır. 3.800 metrekarelik bir alana yayılan taş ve tuğladan yapılan bu yapının 1912 yılında çatısı yıkılmış ve unutulmaya terk edilmiştir.

2007 yılında restorasyon çalışmaları başlayan bu kervansarayın misafir ağırlayabilecek şekilde butik tarzda yeniden kullanma sunulması amaçlanmaktadır.

Orhangazi Camii

Kesin yapılış tarihi bilinmemekle beraber 14. yüzyılın başlarında yapıldığı zan edilmektedir. Restorasyon esnasında kubbesi kurşunla kaplandığından dolayı Kurşunlu Camii de olarak bilinen bu yapı Şeyh Edebali Türbesine 50 metre mesafede bulunmaktadır. Orhan Gazi Camii’nin, en belirgin özelliği minaresinin camiye 30 metre mesafede bulunmasıdır.

II Abdülhamit döneminde onarımdan geçen bu cami, Türk sanatının dini mimari alanında verdiği ilk kubbeli yapı denemesidir.

Metristepe Zafer Anıtı

Şehitlerimizin yüce anılarını yaşatmak amacıyla ve Türk’ün yenilmezliğini simgeleyen bir anıt olarak Bozüyük Eskişehir Kara yolunun sonunda yola 12 kilometre mesafede inşa edilmiştir.

Yirmi dört metre yüksekliğindeki ve üzerinde savaş hakkında bilgilerin olduğu anıt çevresinde 2001 yılında restorasyon çalışmaları yapılmıştır.

İnönü savaşlarının kazanıldığı ve büyük Önder Atatürk’ün İsmet İnönü’ye gönderdiği kutlama telgrafında “Siz orada yalnız düşmanı değil, milletin makûs talihini de yendiniz” dediği yer olma özelliğini taşımaktadır.

İnönü Şehitliği

Bozüyük ilçesi ile Akpınar Köyü arasında bir tepede bulunan bu önemli şehitlikte 844 mezar bulunmaktadır. Çam ve köknar ağaçlarıyla çevrili bu şehitlik Bozüyük’e altı kilometre mesafede bulunmaktadır. Milli savunma bakanlığınca 1930 yılında birinci ve ikinci İnönü savaşlarının bir simgesi olarak inşa edilmiştir.

Harmankaya Kanyonu

2013 yılında Türkiye’nin 174. tabiat parkı olarak kabul edilen bu kanyon 4 kilometrelik uzunluğuyla görenleri büyülemektedir. Karaçam, ardıç ve meşe ağaçları içeren ekosistemi tilki, yaban domuzu, kurt, çakal, kuş ve balık türleri gibi birçok canlıya ev sahipliği yapmaktadır.  Trekking ve dağcılık gibi birçok spordun gerçekleştirilebildiği bu alanda mağaralar ve küçüklü büyüklü şelaleler mevcuttur.

Harmankaya Kanyonu doğal ortamından dolayı baştan sona kat edilmek istenmesi durumunda bir rehber eşliğinde gezilmesi tavsiye edilen bir alan olma özelliğini taşımaktadır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.