Ürdün’ün başkenti ve en büyük şehri Amman’dır. Dünyanın en eski şehirlerinden biri olduğu için antik kalıntılar ve eserler bakımından zengin olan Amman aynı zamanda sahip olduğu yeme-içme mekanları, alışveriş yerleri ve eğlence mekanları ile de seyahat severleri memnun ediyor.
Yazı Başlıkları
Amman’ın ilk kurulduğu yıllardaki yedi dağın üzerinde olan kalelerden en önemlisi Amman Kalesi’dir. Amman gezilecek yerler arasında olan kale kentin en eski yapısıdır. Cilalı Taş Devri’ne kadar uzanan tarihi ile kale Bizans, Emevi, Roma medeniyetleri tarafından kullanılmıştır. Amman Kalesi’nin bulunduğu tepede Herkül Tapınağı ve Emevi Sarayı da bulunmaktadır.
Köklü ve uzun tarihi ile ünlü olan şehir tarihi ve antik kalıntıların adeta beşiği gibidir. Amman Müzesi’nde hem bu kalıntıları hem de Ölü Deniz’den çıkarılan kalıntıları inceleyebilir ve tarihte güzel bir yolculuğa çıkabilirsiniz.
Mşatta Sarayı, 743 ve 744 yıllarında inşa edilmiştir. Saray pek çok oda ve bahçeye sahiptir. Sarayın hem içi hem de dış kısmındaki süslemeler ise adeta büyüleyici bir görüntü sergilemektedir.
Amman’ın simgesel yapılarından biri olan Kral I. Abdullah Cami’nin yapımına 1989 yılında başlanmış ve 20. Yüzyılda bitirilmiştir. Ürdün Kralı I. Abdullah’ın adı verilen camii Amman’ın merkezinde yapılmıştır. İslam mimarisinin en güzel örneklerinden birisi olması ile ünlenmiştir ve şehrin pek çok noktasından görülebilmektedir. Camiinin dikkat çekici kubbesi ise mavi renktedir.
Amman gezilecek yerler arasındaki Amman Roma Tiyatrosu’nun yapımı 2. Yüzyıla dayanmaktadır. 6000 kişi kapasitesine sahip olan tiyatro şehrin en dikkat çekici yerlerinden biridir. Tiyatronun en büyük özelliği güneşin gökyüzündeki konumuna göre inşa edilmesinden kaynaklanmaktadır. Tiyatronun kuzey bölümünden güneşin tüm hareketleri izlenmektedir.
Roma Tiyatrosu üç bölümden oluşmaktadır. Bunlardan ilki zemin hizasında bulunan kısım, ikincisi orkestraya ayrılan kısım üçüncüsü ise sahne kısmıdır. Akustik için yapılan düzenlemeler hayranlık vericidir. Tiyatronun en yüksek kısmında olan oturma kısımları Tanrılar için yapıldığından ait olduğu dönemdeki halk tarafından boş bırakılırmış. Bu koltuklara Tanrıların Koltuğu adı verilmiştir. Amman’da günümüzde hala bu tiyatroda önemli etkinlikler düzenlenmektedir.
Ürdün şehrinin en güzel mutfaklarından birine sahip olan Amman, özellikle et yemekleri ile ünlüdür. Geleneksel yemeklerde ağırlıklı olarak et kullanılır. Koyun ve tavuk eti yemeklerin nerdeyse tümüne hakimdir. Baharat kullanımı oldukça önemlidir. Hemen hemen tüm yemekler uzun süre yerel baharatlar ile terbiye edilerek yemek yapılır. Pilav ve Lavaş Amman mutfağında olmazsa olmaz lezzetlerdendir. Hemen her yemeğin yanında mutlaka servis edilir. Humus, Shwarma, Falafel, Mansaf, kebap en önemli yemekleri arasındadır.