Zonguldak’ta doğa gezileri yapabileceğiniz alanlar oldukça fazladır. Karadeniz Bölgesi’nin batısında yer alan il, yaklaşık olarak 600 bin kişilik nüfusa sahiptir. Tabiat güzellikleri de oldukça fazladır. Demografik açıdan yoğunluğun fazla olmaması ve doğal bölgelerin korunaklı oluşu; doğa turları açısından ili ön plana çıkarmaktadır.
Toplam 3.306 kilometrekarelik şehir arazisinin yüzde 56’lık bölümü dağlıktır. Kızıltepe Dağı, Soğukoluk Tepesi, Baba Dağı, Orhan Tepe, Kantar Tepe ve Göldağı bu şehrin en meşhur dağlık bölgelerini meydana getirir. Zonguldak’ın doğal güzellikleri arasında en çok dikkat çeken yerlerden bazılarını sizler için listeledik.
Yazı Başlıkları
Kömür karasının emekle yeşil ve mavi ile buluştuğu bu vefakar şehir ve çevresinde o kadar çok doğal güzellik var ki, biz yazımızda sadece ufak bir kısmını sizlere fikir vermesi amacıyla sunabiliyoruz. Zonguldak doğal güzelliklerini yazı ile anlatmak ve kelimelere sığdırmak çok zor. Zonguldak’ı ancak görerek tanıyabilmek ve keşfetmek mümkün olabilir diyerek önerilerimize geçiyoruz.
Filyos Plajı, Zonguldak’ın Çaycuma ilçesinde yer alan geniş ve uzun bir plajdır. Yılın hemen her mevsimi Karadeniz Bölgesi tatil için tercih edilebildiğinden yaz tatilleri için bu plaj hem bölge halkı hem de turistler açısından çok popülerdir. Serin sulara sahip Filyos, özellikle sıcak ülkelerden gelen ziyaretçilerin akınına uğrar.
Eğer Zonguldak’a yaz mevsiminde gitmişseniz gezi planınıza bu plajı dahil etmenizi özellikle tavsiye ediyoruz. Yaklaşık uzunluğu 2 kilometreyi bulan sahil bölgesinin iç tarafları yeşil alanlar ile kaplıdır. Karadeniz’e özgü olan bu plaj türü, yerli ve yabancı turistlerin çok ilgisini çeker.
Zonguldak’ın Kozlu ilçesinde yer alan Ilıksu Plajı, Aşağıçayır Köyü’nün güzel bir köşesidir. Etrafında kayalıkların ve yeşilliklerin bulunduğu tipik bir Karadeniz plajı olan Ilıksu’da yaz mevsimini değerlendirmek mümkündür. İsminin hakkını verebilen ılık suları, plajdaki yüzme keyfini artırabilmektedir. Ayrıca kumsalın temiz olması ve suların ideal derinlik seviyesi dikkat çeken detaylardır. Zonguldak’ta doğa gezileri yaparken bu güzel sahile uğrayabilirsiniz.
Şehrin en büyük ilçesi olan Karadeniz Ereğlisi’ndeki Danaağzı Tabiat Parkı, Tepeören Köyü’ne yakın bir noktada bulunur. Koruma altına alındığı Nisan 2014 tarihinden bu yana, habitatın tüm canlı çeşitleri maksimum seviyede korunmuştur. Yeşillikler arasında özellikle fundalar çok yaygındır. Bununla beraber gürgen, kestane, akçaağaç ve karaçam türlerine rastlamak mümkündür. Tepeören Köyü yakınlarında yaklaşık 57 hektarlık alanda yer alan Danaağzı Tabiat Parkı Karadeniz Ereğli sınırları içinde olup Danaağzı Mevkii’nde yer almaktadır.
Zonguldak’ta doğa gezileri yaparken ziyaret edilebilecek olan bu yer; çok sayıda doğal su birikintisinin bulunduğu, birbirinden farklı kuş türlerinin yaşadığı doğal bir alandır. Karatavuk, ağaçkakan, çulluk, bıldırcın, serçe ve kaya kartalı bu türlerin başında gelir. Çakal, tilki, porsuk, kaya sansarı, su samuru ve hatta domuz gibi canlıların da yaşayabildiği Danaağzı Mevkii; tabiat düşkünleri için favori bir gezi deneyimi sunar.
Gökgöl Mağarası, Türkiye’deki mağara turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir. Çünkü mağaranın jeolojik özellikleri son derece etkileyicidir. Traverten, sarkıt, dikit ve perde damlataşları çok fazla dikkat çeker. Bu özellikleri dışında Gökgöl Mağarası Türkiye’nin en uzun 10. mağarasıdır. Zonguldak ilinin ise 2. en uzun mağarasıdır. Mağaranın toplam uzunluğu 3.350 metredir.
İçi su dolu damlataş havuzları ile beraber mağaranın alt kısmından akan bir dere mevcuttur. En derin noktası eksi 11 metreye ulaşan mağaranın ağzı Erçek Deresi’ne ulaşır. Dolayısıyla bu dereye akan mağara içindeki suların sesi hoş bir atmosfer yaratır. Kesin olmamakla beraber, mağara havasının çeşitli solunum problemlerine iyi geldiği de söylenmektedir. Jeolojik oluşumlara ilgi duyuyorsanız, Zonguldak’ta doğa gezileri listenize Gökgöl Mağarası’nı da eklemeniz kesinlikle tavsiye edilir.