Ülkemizin her bir şehri birbirinden güzel doğal alanlar ve gezilecek yerler ile bezelidir. Hele de tarihi yerler denilince Türkiye konumu dolayısı ile asırlardır birçok uygarlık için yerleşim yeri olduğu için tarihi yerler açısından çok zengindir. Türkiye’de gezilecek tarihi yerler içerisinde en öne çıkanları sizler için araştırdık.
Yazı Başlıkları
Ege’mizin en güzel şehirlerinden biri olan İzmir’de yer alan Efes Antik Kenti dünyaca ünlü antik kentler arasında yer alıyor. Tüm dünyaca bilinen antik kentin bu bilinirliği UNESCO Dünya Mirası listesine girmesi ile pekişmiş durumdadır. Hem tarihi açıdan hem de inanç turizmi açısından her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlayan antik kentin inanç turizmi için bu kadar değerli olmasının en önemli nedeni Meryem Ana evinin burada yer almasıdır.
Efes Antik Kenti’nde Artemis Tapınağı, Ashab-ı Keyf Mağarası, Selçuk Kalesi gibi görülecek pek çok yer bulunuyor. Siz de Efes Antik Kenti’ni ziyaret ederek 9000 yılı aşkın süre uygarlıklara ev sahipliği yapmış bu muhteşem kentin sokaklarında dolaşabilirsiniz.
Türkiye’de gezilecek tarihi yerler için 8 muhteşem öneri arasında yar alan Zeugma Antik Kenti’nin halen kazı çalışmaları devam ediyor. Küçük bir bölümü ortaya çıkarılmış olsa da gün yüzüne çıkan tarihi eserler görenleri kendine hayran bırakıyor. Özellikle Roma Villaları’ nda yer alan mozaikler tüm dünyanın ilgisini çekiyor. Çingene Kızı adlı mozaik eser bu mozaikler arasında en değerlisi olarak kabul ediliyor.
Meryem Ana Manastırı olarak da bilinen Sümela Manastırı, Trabzon’un Maçka ilçesinde bulunuyor. Sarp kayalıklar üzerinde kurulu olan bu manastır vadiden yaklaşık olarak 300 metre yukarıya konumlandırılmıştır.
Çeşitli araştırmalara göre I. Theodosius adlı Bizans imparatoru zamanında kurulmuş olan manastır varlığını bu dönemden beri sürdürmektedir. Günümüze gelinceye değin birçok onarım ve genişletilme çalışmaları yapılmıştır. Manastırın en parlak döneminin 18. Yüzyılda olduğu bilinmektedir. Bu dönemde manastırın pek çok kısmı yenilenmiştir ve duvarlarına freskler yaptırılmıştır.
Dört uygarlığın izlerinin rastlandığı Alacahöyük’ de kazı çalışmaları henüz tamamlanmamıştır. Çıkarılan çoğu eser Alacahöyük Müzesi’nde sergilenmektedir. Burada yöresel olarak yapılmış çeşitli halı ve kilimler, çeşitli tarım aletleri, Eski Tunç Çağı’ndan kalma 13 tane kral mezarı gibi birçok tarihi eser sergilenmektedir.
Günümüzden 2100 yıl öncesine dayanan tarihi ile Anavarza Antik Kenti, Adana Kozan ilçesine 28 kilometre uzaklıkta yer almaktadır. Türkiye’de gezilecek tarihi yerler arasında olan antik kent, birçok uygarlığa ev sahipliği yapmıştır. Kent aynı zamanda UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’nde yer almaktadır.
İnsanlığın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Çatalhöyük Antik Kenti, yapılan araştırmalar ve bulunan kalıntıların değerlendirilmesi ile 4.000 yıllık Neolitik döneme tarihlendirilmektedir. Kent, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ndeki en eski kültürel miraslardan biridir.
9. Yüzyılda Ö 9.600 yılı olarak tarihlendirilen Göbeklitepe, Şanlıurfa’da bulunuyor. Dünyanın bilinen en eski yerleşim alanı olarak kabul ediliyor. Yapılar topluluğu olarak ortaya çıkarılan tepedeki taşlar T biçimli ve 12 dikilitaşın yuvarlak olacak şekilde dizilmesi ile oluşmuştur. Bu dikilitaşların aralarında ise taştan duvarlar örülüdür. Yapının merkez noktasında ise daha yüksek iki dikilitaş karşılıklı olarak yerleşiktir.
Taşlar üzerinde bulunan kabartma ve oyularak yapılmış hayvan, insan, el gibi kabartmalar oldukça dikkat çekicidir. Avcı-toplayıcı olarak tanımlanan insan grubuna ait olduğu düşünülen yapı için şu anki değerlendirmelerin bir kısmı yerleşim yeri olarak değil kült merkezi olarak kullanılmış olduğu yönündeyken bazı görüşler ise yerleşim yeri olduğu yönündedir.
Antakya’da olan St. Pierre Kilisesi, Reyhanlı yolu üzerindedir. Bilinen ilk mağara kilise olan St. Pierre Kilisesi, aynı zamanda Hristiyanlığın ilk kiliselerinden biri olma özelliği nedeniyle tarihi önemi kadar inanç turizmi açısından da önemlidir.