doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
32,5004
EURO
34,6901
ALTIN
2.496,45
BIST
9.693,46
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
19°C
İstanbul
19°C
Parçalı Bulutlu
Pazar Az Bulutlu
21°C
Pazartesi Hafif Yağmurlu
23°C
Salı Az Bulutlu
24°C
Çarşamba Az Bulutlu
22°C

Nevşehir’in Neyi Meşhur? Nevşehir’den Ne Alınır?

Peribacaları, Testi Kebabı, Kozaklı Kaplıcaları, Ortahisar ve Uçhisar Kaya Oyması Kaleleri, Tarihi Mustafapaşa Evleri ile Nevşehir Türkiye’de görülmesi gereken yerler arasında ilk sırada yer alıyor. İç Anadolu bölgesinde yer alan doğal oluşumları ile insana kendisini bir masalda hissettiren Nevşehir’in neyi meşhur? Nevşehir’de görülmesi gereken yerler nerelerdir? Ziyaret sonu Nevşehir’den ne alınır? Sorularının cevapları sizler için hazırladığımız gezi rehberimizde.

Nevşehir’in Neyi Meşhur? Görülmesi Gereken Yerler

Göreme Açık Hava Müzesi: M.S. 4. Yüzyıldan 13. Yüzyıla kadar manastır hayatının hakim olduğu bölgelerden biri olan bu yer kesinlikle görülmeye değer. Kaya yerleşim yerinde bulunan kiliseler, şapeller ve yemekhaneler büyüleyici bir atmosfere sahip.

Paşabağ Rahipler Vadisi: Göreme- Avanos yolu üzerinde bulunan Paşabağ Rahipler Vadisi, küçüklü büyüklü boyutlardaki şapkalı peribacalarının izlenebileceği en güzel yerlerden birisi.

Selime Manastırı: Selime Katedrali ve Manastırı Ortodoks inanca sahip insanlar için oldukça önemlidir. Zamanında buradan çıkan her karara harfiyen uyulması, din adamlarının burada yetişmesi Selime Manastırının önemini vurguluyor. Manastır içinde haç işaretli anahtar bulunmaktadır.

Uçhisar Kalesi: Kapadokya’nın zirvesi olan Uçhisar Kalesi, Kapadokya’nın en güzel manzaralarından birine sahip. Bin yıldan uzun süre kullanılan kale, 1950’li yıllarda bile insan yaşamının olduğu yerlerden biridir. Kalenin içinde bölgenin değişik noktalarına bağlanan tünellerin varlığından bahsedilse de henüz bu tünellere ilişkin bir ize rastlanılmamış.

Gomeda Vadisi:  Mustafapaşa’dan başlayan vadi Ürgüp’e 5km uzaklıktadır. Vadi başlangıcında Gomeda Harabeleri yer alır. Fazla peribacası oluşumu olmadığı için bölgenin en az turist alan yerlerinden biridir. Ancak muhteşem doğal güzelliklerinin dışında burayı özel kılan barındırdığı uçsuz bucaksız nereye vardığı bilinmeyen tüneller ve karanlık mağaralarıdır. Esrarengiz ve merak uyandırıcı gezi yapmayı sevenler için güzel bir yerdir.

Devrent Vadisi: Farklı peribacası oluşumlarına ev sahipliği yapan Devrent Vadisi; pek çoğumuzun okul yıllarından bildiği “oturan deve” şeklindeki peribacasını sergilemektedir. Oldukça özel olan bu vadi barındırdığı peribacalarının pek çok çeşitli canlıya benzetilmesinden dolayı Hayal Vadisi olarak da adlandırılır.

Ihlara Vadisi: Nevşehir ziyaretinde ziyaretçilerini en çok büyüleyen yerlerden biridir. Dünyanın 2. büyük kanyonu olan Ihlara Vadisi, Hristiyanlığın Anadolu’da yayıldığı yer olarak biliniyor. Vadide sayısız kilise ve manastır bulunuyor.

Aşk Vadisi: Şehrin en uğrak mekanlarından biri Aşk Vadisi’dir. Aşk Vadisi adını yaz aylarında çiftlerin burada düğünlerini yapmasından almaktadır. İçerisindeki ilginç şekilli peribacası oluşumları ve yürüyüş parkurlarıyla dikkat çekmektedir.

Nevşehir’in En Meşhur Yemekleri

Nevşehir’in doğal güzellikleri kadar lezzetli yemekleri de oldukça fazladır. Mutfağında yer alan çeşitli yemekleri ve tatlılarıyla; Nevşehir ziyareti hem bir gastronomi hem de turistik gezisi olabilir. Nevşehir’de tatmanız gereken lezzetlerden bazıları;

Soğanlama: Oldukça pratik bir yemek olan soğanlama, Nevşehir’de sık sık tüketilen yemeklerin başında gelmektedir. İri iri doğranmış soğanlar ile yapılan bu hamur işi oldukça doyurucu bir lezzettir.

Düğü Çorbası: Kış aylarında sıklıkla tüketilen Düğü çorbası hem lezzetli hem doyurucu hem de iç ısıtan alternatiflerden biridir. Çorbanın içinde bulgur, soğan, salça ve baharatlar bulunmaktadır.

Nevşehir Tavası: Her şehrin adıyla anılan bir yemeği vardır. Nevşehir Tava da adından anlaşıldığı gibi yöreye ait bir yemektir. İlk olarak bir tavanın altına biberlerin serilmesi ve ardından üzerine kuşbaşı doğranmış etlerin dizilmesiyle hazırlanır ve bir- bir buçuk gibi bir süre fırında pişirilerek servis edilir. Özellikle odun ateşinde pişen Nevşehir tavanın tadına doyum olmaz.

Ağpakla: Kapadokya yöresinde oldukça üne sahip olan Ağpakla, beyaz fasulye ve dana etinin çömleklerle pişirilmesiyle hazırlanır. 4 saate yakın kısık ateşte uzun uzun pişirilen yemek ağızda dağılan kıvamıyla midenizi bayram ettirecek cinsten.

Dıvıl: Haşlanmış patates ve bulgurun karıştırılıp kızartılmasıyla elde edilen bu yemek restoranlarda ön servis olarak masalara getirilmektedir.

Kayısı Dolması: Tatlı kayısıların ve parça etlerin güveçte pişirilmesiyle ortaya çıkan bu lezzet farklı tatları denemeyi seven kişilerin muhakkak tatması gereken bir yemek.

Köftür: Nevşehir bağlarında yetişen üzümlerin tadının ünün bilmeyen yoktur. Bu üzümler ile yapılan bir tatlı olan Köftür; kahvenin yanında en güzel eşlikçilerden biri. Üzüm suyu, nişasta ve unla hazırlanan Köftür önce kurtulup ardından dilimlenerek servis ediliyor.

Nevşehir’in Diğer Meşhur Yiyecekleri

  • Testi Kebabı
  • Sütlü Çorba
  • Gendime
  • Ayva Dolması
  • Dolaz
  • Sızgıt
  • İrmik Tatlısı

Nevşehir’den Ne Alınır?

Onyx Taşından Objeler: Kapadokya bölgesinde çıkarılan ve ışığı yansıtma özelliği bulunan Onyx taşından yapılmış ürünler burada hayli popüler. Dolayısıyla da bu taştan yapılmış ürünlerin satıldığı pek çok mağaza var.

Şarap: Volkanik bir arazide kurulan Kapadokya’da bağcılık oldukça gelişmiştir. Bundan dolayı da bölgede yüzyıllardır şarap üretimi yapılmaktadır. Özellikle Nevşehir Ürgüp bağlarında yetişen Emir üzümlerinden yapılan şaraplar şehrin en değerli ekonomik kaynağı.

Kuru Üzüm-Pestil-Pekmez: Üzüm bağı cenneti olan Nevşehir’de üzümle ilgili pek çok şey bulmak mümkün. Salkımlarında kurutulmuş üzümler, bu üzümlerden yapılmış pekmezler ve pestiller hem hediyelik hem de eve almalı ürünlerden.

Kabak Çekirdeği: Kabak çekirdeği üretim merkezi olan Nevşehir’de kabak çekirdekleri sütte kavruluyor. Bu özelliği ile de lezzet bakımdan diğer kabak çekirdeklerinden ayrılmaktadır. Kaynağı burası olduğundan dolayı fiyat olarak da oldukça uygun.

Kuru Kaymak: Gofret gibi kıtır kıtır olan bu kaymak, bildiğiniz bütün kaymakları size unutturacak. Bıçakla keserek bala ya da reçele batırılarak yeniliyor. Sevdiklerinize şaşıracağı bir şey hediye etmek isterseniz aradığınız şey kesinlikle kuru kaymak.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.