Şirin mi şirin sokaklarının güzelliği, taş evlerinin muhteşemliği ve geleneksel içecek Uzo’ nun birleştiği bu adanın eşsiz güzelliğini Midilli gezilecek yerler notlarımız ile keşfetmek ve adayı daha yakından tanımak istiyorsanız yazımızı incelemenizi tavsiye ediyoruz.
Yazı Başlıkları
Yaz tatillerinin popüler yurtdışı gezi yerleri arasında yer alan Midilli, Ayvalık’ın tam karşısında yer alır. Yunanca ismi Λέσβος ‘Lésvos’ dur. Ege Denizi’nin doğusunda bulunan ada, bölgenin 3.en büyük adasıdır. Adanın nüfusu yaklaşık olarak 108.000 kişidir. Başkenti Mytilini’ dir.
Seyahat Sever Notu: Temmuz, ağustos ve eylül ayları özellikle adanın muhteşem plajlarından faydalanmak ve denize girmek için ideal aylardır. Sonbahar ayları ise özellikle adanın tarihi yerlerini ve müzelerini keşfedebilmek için ideal olacaktır.
Midilli gece hayatı açısından hareketlidir tabi bunda adanın turistik yapıda olması da büyük etkendir. Adada birçok gece kulübü bulunmaktadır. Molyvos, gece hayatının merkezi konumundadır.
Ayvalık’tan Midilli adasına ulaşım çok kolay yapılıyor. Hem araçlar hem de yolcular için kullanılabilecek feribotlar ulaşımı kolaylaştırıyor. Ayvalık’tan Midilli’ye ulaşım yaklaşık olarak 1 saat 30 dakika sürüyor. Yaz dönemlerinde feribotların kalkış sıklığı artıyor.
Ulaşım için bir diğer seçenek de Yunanistan Atina aktarmalı ve Türkiye’den direkt olarak kalkan uçaklardır.
Midilli gezilecek yerler hakkında bilgi verirken mutlaka konaklama durumundan bahsetmemiz gerekiyor çünkü özellikle yaz döneminde adada yoğunluk yaşanıyor. Otel ve pansiyonlar bakımından zengin olan adada, konaklama açısından yaz dönemi dışında rezervasyon sorunu yaşanmıyor. Ancak yoğun ziyaretçi alan adadaki otel ve pansiyonlara özellikle yaz döneminde doluluğun fazla olması nedeniyle erken rezervasyon yaptırmak gerekebiliyor.
Midilli’nin en yüksek dağlarından olan Lepetimnos Dağı’nın yamacında kurulu olan sahil kasabasının bağlı olduğu köy, yaklaşık olarak 300 metre yükseklikte yer alıyor. Köyün sahil tarafı balıkçı kasabasıdır. Kayalıklar üzerinde kurulu olan kilise ise köyün simgesidir. Bu sahil kasabasının en ucundan Assos çok rahatlıkla görülebilmektedir.
Otellerin ve pansiyonların en fazla olduğu kasaba olan Petra, aynı zamanda gece yaşamının da en canlı olduğu yerlerdendir. Yunancada Petra kelimesinin anlamı kaya demektir ve kasaba bu adı orta kısmında bulunan yaklaşık 35 metre yüksekliğinde olan kayadan almaktadır. Kayalığın üzerinde ise merdivenler ile çıkılan bir kilise bulunmaktadır. Gün batımında harika bir manzaraya sahip olan kiliseye 114 basamakla çıkılmaktadır.
Mithimna da denilen bu kasaba adanın en canlı kasabalarından biridir. Midilli gezilecek yerler listenizde mutlaka yer alması gereken kasabanın özellikle sokaklarında dolaşmak ayrı bir keyiftir. Osmanlı zamanından kalan halka açık 25 çeşmesi ise adanın en önemli özelliklerinden bir tanesidir. Bu çeşmeler vakti zamanında halka su dağıtmak için kullanılırmış. Kasabada bir de kale bulunuyor. Mythimma’ s Kalesi Bizans döneminden kalma bir kilisedir. Ayrıca bu kasabada birçok güzel restoran da bulunmaktadır.
Ege Denizi’ne açılan bir kapı gibi olan Plomari, adanın en güney ucunda yer almaktadır. Geleneksel mimari özelliklerine sahip evleri, yöresel yemekleri ile mutlaka uğramanız gereken yerlerdendir.
Tuz havzası ile ünlü olan Kalloni, aynı zamanda kuş gözlemcilerinin de buluşma noktaları arasında yer alıyor. Kalabalık bir flamingo nüfusunu ağırlayan tuz havzası, Yunanistan’ın 3. büyük tuz havzasıdır. Kalloni’ de başka ne meşhurdur derseniz size sardalye cevabını veririz. Taze sardalyenin en güzelleri bu adada bulunur. Kasabanın sahil tarafında ise dondurma yemenizi tavsiye ediyoruz.
Yine Kalloni’ de yer alan Moni Limonos Manastırı adanın en güzel ibadethanesidir. 1526 yılında inşa edilen kilisede Osmanlı döneminden kalan çeşmeler bulunuyor.
Bizdeki lor peynirine benzeyen ve adı mizithra olan peyniri ile ünlü kasaba, mandıraları ile ünlüdür. Burada bulunan Taksiarhis Manastırı ise Bizans döneminden kalmadır. Hemen belirtelim içeride fotoğraf çekmek yasaktır. Bahçesinde ise bir kafe bulunmaktadır. Burada yemenizi tavsiye edeceğimiz ürünler ise ballı yoğurt ve lokmadır.
Adanın merkezine en uzak köylerden olan Sigri, sakinliğe ve huzura ihtiyacınız var ise mutlaka uğramanız gereken yerlerden biridir. Bölgede UNESCO tarafından koruma altına alınan bir alan bulunuyor. Yaklaşık olarak 40 milyon yıl önce buranın batı kısmındaki yanardağda patlama yaşanmış ve orman lavlar altında kalarak taşlaşmıştır. Hatta bölgede kazılar halen sürdürülmektedir.
Harika bir doğası olan köy adeta renklerden oluşmuş bir cennet gibidir. Geleneksel dokuyu hissedebileceğiniz Agiasos, Midilli gezilecek yerler listenizde mutlaka yer almalıdır. Seramik dükkanları ve ağaç oyma ürünleri satılan dükkanlar ilginizi çekecektir.
Yunan mutfağı ile harmanlanmış Midilli mutfağında eşsiz lezzetler damağınızda adeta bir şölen yaratacaktır.
Peynir kızartması olan Saganaki bölgede çok seviliyor. İçinde bal, sarımsakla yapılan sos, un ve yumurta bulunuyor. Adanın her yerinde bu lezzeti tadabilirsiniz.
Bir çeşit Yunan salatası olan Horiatiki, feta Yunan peyniri ve Midilli’nin meşhur zeytinyağı ile yapılmaktadır. İri kıyılmış olan domates parçaları, soğan ve biberden oluşan bu salata bölgede çok tüketilmektedir.
İçine feta peyniri ve lor tipi peynirlerin konduğu ve baharatlar ile zenginleştirilerek yapılan kabak çiçeği dolması ülkemizde yapılanlardan farklıdır. Ama tadı çok güzel olduğu için tavsiyelerimiz arasında yer alıyor.
Kısaca karidesli makarna olarak çevireceğimiz bu yemek oldukça doyurucudur ve mükemmel bir lezzete sahiptir.
Bir aşçıbaşı olarak tanıttığınız yerlerdeki mutfak kültürüne değinmeniz beni çok memnun etti. İşte bunları görmek istiyoruz. Teşekkürler.
Sizin gibi duayen bir aşçıbaşı’ndan bunları duymak şahane, değer verdiğiniz için teşekkürler.