“Mersin’in neyi meşhur?” diyor ve tatilinizi güzelleştirecek detaylar keşfetmek istiyorsanız, bu şehirde birçok şey bulabilirsiniz. Akdeniz Bölgesi’nin gelişmiş şehirleri arasındaki Mersin, turistik çekiciliği kadar sahip olduğu sofra geleneğiyle de dikkat çeker. “Mersin’de ne yenir?” diyenlere cevap olarak şunlar sıralanabilir:
Mersin Yemekleri
Tarsus Kebabı: Esasen bir kıyma kebabıdır. Adana kebabı ile karıştırılabilse de bazı temel farkları bulunur. Tarsus kebabı yaparken şişe saplanan kıyma daha kalındır. Şiş üzerindeki kalınlığıyla beraber, et biraz yağlıdır ve içerisine soğanla maydanoz eklenir. Tarsus’ta yiyebileceğiniz en güzel et yemeklerinin başında bu kebaptan söz etmek mümkündür.
Silifke Yoğurdu: Mersin’in pek çok bölgesinde hayvancılık faaliyetleri üst seviyededir. Et ve süt hayvancılığının gelişmiş olduğu Silifke ilçesi, Türkiye çapında yoğurdu ile tanınır. Silifke köylerinde yoğurdun, yapraklar üzerine düşen çiğ taneleriyle mayalandığı söylenir. Yine de lezzet sırrı henüz çözülememiş olan bu yoğurt yabancı turistlerin de ilgisini çeker.
Anamur Muzu: Türkiye’de muz yetiştiriciliği yaygınlaştıktan sonra, bu faaliyetler için uygun bir iklim yapısına sahip olan Anamur ön plan çıkmıştır. Sıcak iklim meyvesi olan muz, ülkemizde en çok Mersin ve civarında yetiştirilir. İthal muzlar kadar tatlı olmayabilse de Anamur muzu Türkiye’de ün yapmıştır.
Limon: Akdeniz şehirleri narenciye tarımında ülkemizin başlıca bölgeleridir. Portakal ve mandalina üretimi Adana civarında yaygınken, Mersin’de limon yetiştiriciliği dikkat çeker. Ekşi, sulu ve ince kabuklu limonların yetiştiği bu ilimize uğrarsanız, limon almayı ihmal etmemeniz önerilir.
Tantuni: İlçe fark etmeden şehrin her bölgesinde sıklıkla tüketilen tantuni, küçük küçük doğranmış etlerin kavrulması ve ince bir ekmeğe dürüm edilmesiyle yapılır. Tercihe göre soğan ve domates eklenebilen tantuni dürümleri, pide ekmeği veya somun ekmeğiyle yapılabilir. Diğer et kavurmalarından farklı bir tada sahip olan tantuni, çoğunlukla az yağlı kuzu etinden veya yağsız dana etinden yapılır.
Bandırma: Bir çeşit lokum olan bandırma, “Mersin’in neyi meşhur?” sorusunun ilk cevaplarındandır. Uzun silindirler şeklinde olan ve içerisinde ceviz bulunan bandırma lokumu, Mersinlilerin misafirlerine ikram ettiği bir lezzettir. Kesilerek tüketilen ve özel bir tada sahip olan bandırmaya “şeker sucuğu” da denir.
Cezerye: Mersin ve Adana bölgelerinde meşhur olan cezerye, ince dikdörtgen dilimler veya küçük küpler halinde satılır. Pek çok kişi bu gıdayı lokum sanır fakat cezerye, lokum çeşitlerinden farklı bir tada sahiptir. Ayrıca cezeryenin en önemli detayı mutlaka ceviz, fındık veya fıstık bulundurmasıdır. Lokumların sade olması mümkünken, kuru yemişsiz cezerye olmaz. Enerji verici bir gıda olması sebebiyle cezeryenin bir dilimi, bir öğündeki tatlı ihtiyacınızı karşılayabilir.
Kerebiç: Bir çeşit kurabiyedir. Şeker, ceviz, fıstık, tarçın ve isteğe bağlı olarak küçük kuş üzümleri bulunan iç harcı sayesinde güzel bir tada sahiptir. Ülkemizin pek çok yöresinde yaygınlaşan ve bayramlarda yapılan kerebiç kurabiyesi, Mersinlilerin sahip çıktığı ve sürekli tükettiği gıdalardandır. “Mersin’in neyi meşhur?” diyenler Mersin kerebicini mutlaka denemelidir.
Mersin’de tadabileceğiniz başlıca lezzetler böyle sıralanır. Arabaşı çorbası, dövme pilavı, un helvası ve sarı kabak tatlısı da buralıların sevdiği yiyeceklerden bazılarıdır.
Mersin’de Gezilecek Yerler Nerelerdir? Mersin’de Ne Yapılır?
Mersin gezilecek yerler listesi hazırlıyorsanız, sıralamaya ekleyebileceğiniz bazı önemli yerlerden bahsedilebilir. Bir kıyı şehri olan Mersin’de plajlar dikkat çekicidir. Bununla beraber tarihi mekanlar da şehrin çekiciliğine katkı sağlar. Mersin’de gezilecekyerler şunlardır:
Kız Kalesi: Kıyı bölgesine 550 – 600 metre uzaklıkta bulunan ve denizden görülebilen bir kaledir. Bizans kalıntısı olan kale, 1199 yılında İmparator I. Leon tarafından inşa ettirilmiştir. Mimari açıdan standart özelliklere sahip olan kale, Bizans döneminde pek çok defa korsan istilalarına uğramıştır. Efsaneye göre kaleyi yaptıran kral, kızının bir yılan tarafından sokularak öldürüleceğini öğrenir. Onu korumak için bu kaleyi yaptırır. Bir gün kızına gönderdiği meyve sepetinden bir yılan çıkar ve kızı sokarak öldürür. Ayrıca Erdemli’nin Kızkalesi Mahallesi, söz konusu kaleden dolayı bu ismi almıştır.
Alahan Manastırı: Anadolu’nun en eski yapılarındandır. Hristiyanlığın Anadolu’da yayılmaya başladığı ilk bölgeler Antakya ve çevresi olduğu için buralarda pek çok dini yapı mevcuttur. İsa Mesih’in çarmıha gerilişinden sonra farklı bölgelere giderek tanıklıklarını paylaşan öğrenciler arasındaki Pavlus ve Barnabas, manastırın bulunduğu yerde konaklamıştır. Beşinci yüzyılda Roma İmparatorluğu’nun Hristiyanlaşması ile beraber, havarilerin bulunduğu pek çok yere mabetler inşa edilmiştir. Mersin – Karaman yolu üzerinde bulunan Alahan Manastırı, bu mabetlerdendir.
Olba Antik Kenti: “Mersin’in neyi meşhur?” sorusuna verilebilecek cevaplar arasında, şehrin tarihi dikkat çeker. Eski bir krallığın başkenti olan antik bölge, Erdemli’nin batısıyla Silifke’nin doğusunda yer alır. Kuruluş tarihi kesin bilinmeyen fakat yaklaşık 130 – 140 yılları arasında hakimiyetini kaybederek yıkılan krallık, geriye bu kenti bırakmıştır. Olba Antik Kenti, Silifke ilçesindedir.
Susanoğlu Plajı: Özellikle yerli turistlerin en çok ziyaret ettiği bölgelerin başında Susanoğlu gelir. Silifke’nin Atakent beldesinde bulunan plaj, Kız Kalesi’ne yakınlığıyla dikkat çeker. Otel ücretlerinin uygunluğu ve sahil sularının sağladığı yüzüş kalitesi ön plandadır.
Mut Yerköprü Şelalesi: “Mersin’in neyi meşhur?” sorusuna cevap verirken, doğal güzelliklerden de bahsetmek gerekir. Mut ilçesinde bulunan Yerköprü Şelalesi, seyir teraslarından izlenebilecek veya çevresinde doğa yürüyüşü yapılabilecek bir bölgedir. Temiz havada bol bol yürümek istiyorsanız Mersin gezilecek yerler listenize burayı ekleyebilirsiniz.
Mersin’in meşhur lezzetlerini denemek ve gezilecek popüler yerlerini gezmek için Mersin gezinizi en az 2 gece konaklamalısınız. Mersin otellerinde ortalama konaklama ücreti gecelik 300 TL ile 600 TL arasında değişiyor. Kaynak: Enuygun.com Mersin otelleri sayfası
Afrika’nın batısında bulunan Mali bölgede ki en büyük arazi alanına sahip ülkelerden biridir. 1.240.000 kilometrekarelik yüz ölçümüne sahip ülkede yaklaşık 16 milyon kişi yaşıyor. Dini, turistik ve önemli tarihi yerleri bakımından Afrika kıtasının en değerli bölgelerinden biri olarak görülmektedir. Gezginler tarafından ziyaret edilen Mali gezilecek yerler listesinde yer alamaya değer...
Fransa’nın Lyon şehri gibi Lviv de adını aslan kelimesinden alıyor. Lviv, Ukrayna ve Avrupa’nın en büyük şehirlerinden biridir. Kültürel mirası ile dünyanın her yerinden ziyaretçi çekmektedir. Polonya sınırına yakın bir konumda bulunan Lviv, yılın her mevsiminde popüler bir seyahat rotasıdır. Burada tarihin, kültürün ve doğal güzelliğin tadını çıkaracaksınız. Lviv gezi...
Samsun, sahip olduğu doğal güzellikleriyle ziyaretçileri kendine hayran bırakmayı başarıyor. Karadeniz bölgesinin en büyük ili olan Samsun’da 1 adet tabiatı koruma alanı, 5 adet tabiat parkı, 3 adet sulak alan olmak üzere toplamda 9 adet ekoturizm rotası keşfedilmek için ziyaretçileri bekliyor. Doğası ve doğal alanları ile gezicilerin tercih ettiği şehirlerden...
Kastamonu’nun neyi meşhur? sorusuna ilk verilebilecek cevaplardan biri doğal güzellikleri ve tarihi mirasıdır. Orta Karadeniz’de yer alan şehrin % 74.6’sı ormanlık ve dağlık bölgelerden meydana gelirken % 21.6’sı plato ve % 3.8’i ovalardan meydana gelir. Ziyaret edebileceğiniz en ünlü yerlerin başında Ilgaz Dağı Milli Parkı yer almaktadır. Haziran 1976 tarihinde...
Su sporları arasında oldukça popüler olan rafting, macera tutkunlarını kendine çekiyor. Takım ruhu, adrenalin, liderlik, doğayla mücadele, taktik ve özsezi gibi pek çok duyguyu barındıran bu spor, macera ruhlu kişilerin ilk tercihlerinden. Ülkemizde de oldukça sevilen rafting gittikçe popülerliğini arttırmaktadır. Rafting sporu ile yeni ilgilenmeye başlayan kişiler için rafting nedir?...
“Çankırı’nın neyi meşhurdur?” diyenlere ilk olarak şehrin kültürel tatlarından bahsedilebilir. İç Anadolu illeri arasındaki Çankırı’da tahıl tarımı gelişmiştir. Hamurlu ve etli yemeklerin yaygın oluşu bundan kaynaklanır. Küçükbaş hayvancılıkla beraber kümes hayvancılığı da kırsal kesimde yaşayan birçok yerlinin geçimini sağlar. Zengin tuz yataklarına sahip olan ilimizde tuz lambası üreticiliği yaygındır. Çankırı’dan...