Havaalanında valiz beklememek ve pratik olması nedeniyle seyahatlerde kabin valizi kullanmak gün geçtikçe yaygınlaşmaya başladı. Havayolu kurallarına ve yönetmenliklerine göre kabin valizi kullanmak için bazı kurallar bulunuyor ve valiz hazırlarken bu kurallara dikkat etmek gerekiyor. Kabin valizi hazırlarken nelere dikkat edilmelidir?
Yazı Başlıkları
Kabin valizi adı altında üretilen özel valizler, genel olarak havacılık kurallarında geçerli olan boyutlarda üretilmektedir. Bu valizlerden aldığınızda valiz boyutu ile ilgili endişe taşımanıza gerek kalmayacaktır.
Kabin valizi için olduğu kadar normal valizleri hazırlarken de sıvı konusuna dikkat etmek gerekiyor. Kabinde bulundurabileceğiniz valizinizde kural olarak; 100 ml olacak şekilde sıvı taşıyabilirsiniz. Bu sıvılar maksimum 10 tane olabilir ve her biri ayrı olarak poşetlenmek zorundadır.
Özelikle parfüm şişelerinde sorun yaşandığı için hemen belirtelim kabin valizine koyacağınız parfüm şişesi içinde 100 ml parfüm olsa da eğer parfüm şişeniz 200 ml ise, bu kabin bagajına kontrollerde kabul edilmiyor.
Kabin valizi içerisinde kabul edilebilir 100 ml’lik sıvı listesi aşağıda yer alıyor.
Sıvı konusu içerisinde yer alan bir diğer dikkat edilmesi gereken nokta da; ilaç ve bebek mamaları konularıdır. Sağlık raporu veya reçetesi olan, orijinal ambalajında muhafaza edilen ilaçlar, sizinle seyahat eden bebeğinizin tüketebileceği miktarda mamayı yanınıza alabilirsiniz.
Peki, Duty Free’den aldığımız sıvı forma sahip ürünler ne olacak diyorsanız; bu ürünlerin faturalı, duty free görevlisi tarafından özel poşete konmuş olması ve poşetin ağzının muhakkak yapıştırılmış olması gerekiyor. Bu şekilde kabinde yanınızda bulundurmanız mümkün olabiliyor.
Sıvı formda olmayan yiyecekleri kabin valizinizde taşıyabilirsiniz. Bu yiyeceklere örnek olarak ton balığı konservesi, kuruyemiş, kahve, çikolata gibi ürünler verilebilir.
Kabin valizi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan elektronik eşyalar, her zaman en fazla araştırma yapılan konular arasında yer alıyor. Kısaca açıklamak gerekirse; kamera, saç maşası, saç düzleştirici, tıraş makinesi, tablet, laptop gibi elektronik eşyaları kabin valizinize koyabilirsiniz.
Havacılık kuralları ile kesinleştirilmiş ve yasaklanmış kabin valizine alamayacağınız eşyalar; silahlar, ateşli silahlar, kesici aletler, delici aletler, patlama riski olan ürünler, patlayıcı maddeler, iş ve yapı aletleri, olta gibi ürünlerdir. Bu yasaklı ürünler listesi her havayolunun resmi internet sitesinde bagaj kuralları bölümünde detaylandırılmıştır.
Kabin valizi hazırlarken dikkat edilmesi gerekenler arasında yer alan son konu ise; fazla bagaj veya ekstra bagaj olarak adlandırılan ücreti ödememek için valizinizin kilosunun 8 kg’ı geçmemesi gerektiğidir. Bazı havayollarında bu ağırlık değişken olabilmekle birlikte genel olarak 8 kg sınırı her havayolu için geçerlidir.
Doğa Gezileri Ekip Notu: Bazı durumlarda örneğin uçak çok dolu ise havayollarından yetkili kişi kabin bagajlarının uçak altı bagajına alınmasını isteyebilmektedir. Bunun için muhakkak bilet, pasaport, cüzdan, değerli eşya veya ürünler ve varsa ilaçlarınızı hemen yanınıza alacak şekilde organize olmanız gerekebilir.