doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,3373
EURO
37,0234
ALTIN
2.979,25
BIST
8.946,13
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
16°C
İstanbul
16°C
Hafif Yağmurlu
Cumartesi Çok Bulutlu
13°C
Pazar Çok Bulutlu
15°C
Pazartesi Çok Bulutlu
14°C
Salı Çok Bulutlu
14°C

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri
13.04.2021
4.194
A+
A-

Doğa gezileri, kamp yaptığınız sırada veya doğa ile iç içe olduğunuz zamanlarda çevrenizdeki ağaç çeşitlerini hiç merak ettiniz mi? En sık görülen ağaç çeşitleri yazımızın devamında yer alıyor.

En Sık Görülen Ağaç Çeşitleri ve Özellikleri

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri: Meşe

Meşe

Kayıngiller familyasından olan meşe ağacı dökülen yapraklara sahiptir. Latince ismi “Quercus robur” dur.  Ormanın kralı olarak bilinen meşe ağacının gövdesi sağlam ve kuvvetli olup boyu 30 metreye, çevresi de 3 metreye adar ulaşabilir. Ağaç kabuğu çok sert olan bu ağacın gövdesi 20 yaşına doğru çatlamaya başlar.

Basit görünümlü yaprakları, aralıklı olarak sağda ve solda yerleşmiştir. Çiçeklerini ilkbaharda açan bu ağacın meyvesi meşe palamududur.  Ekim ayı geldiğinde dallarında tohumları olgunlaşır. Bu tohumlara palamut denir. Sağlamlığı ve sert yapısı ile mobilya üretim ve çatı yapımında kullanılmasının yanı sıra dayanıklılığı sebebi ile gemi, iskele ve köprü yapımında da kullanılmaktadır. Suda çürümeme özelliği sebebiyle su değirmenlerinin çarkları da meşe odunundan yapılmaktadır.

Meşe ağaçlarına kırlarda, çayırlarda ve yol kenarlarında rastlayabilirsiniz. Kış geldiğinde meşe ağaçlarının yaprakları dökülür, ağacın güçlü ve gösterişli gövdesi ile kıvrım kıvrım olan dalları açığa çıkar. Meşeler yüzlerce yıl yaşayabilmekte olup; dünya üzerinde 450 türü vardır. Ülkemizde ise bilinen 18 türü bulunmaktadır.

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri

Elma

Elma Ağacı

Gülgiller familyasından, meyvesi elma olan ağaçtır. Latince ismi “Malus communis” tir. Tırtık kenarlı oval yaprakları, pembe ve beyaz çiçekleri vardır. Bahçelerde yetiştirilir. Meyveleri sonbaharda olgunlaşır. Kırmızı, yeşil, sarı elma çeşitleri vardır. Ülkemizde Amasya ili lezzetli elma çeşitleri ile meşhurdur.

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri

Kestane Ağacı

Kestane Ağacı

Kayıngiller familyasından olan Kestane Ağacı, dökülen yapraklara sahiptir. Latince ismi “Castanea sativa” dır.  Uzun ince yapraklarının tırtıklı kenarları vardır. Gövdesi gri kahve kabuklara sahiptir. Kırlarda, ormanlarda ve nadiren parklarda görülür. Yaz aylarında 1 ay Temmuz-Ağustos arası çiçek açar. Meyvesi kestane kış aylarının vazgeçilmezleri arasındadır. Eylül-Ekim ayları arası bulunur. Kestane odunu dayanıklılığı sebebiyle mobilya ve inşaat sektöründe kullanılır.

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri

Akçaağaç

Akçaağaç

Latince ismi “Alnus glutinosa” dır. Nehir ve bataklık kenarlarında sık rastlanır. Suda yaşayan hayvanlar için önemli bir sığınak özelliğine sahiptir. Bu ağaç da 100 yıla kadar yaşayabilir ve boyu 25 metreye kadar uzayabilir. Kalp şeklinde yapraklarının belirgin damarları vardır. Genç yaprakları ve küçük dalları yapışkan özelliktedir.

Çürümez oduna sahip olan Akçaağaç odunu genellikle Venedik evlerinin temel kazıklarında kullanılmıştır. Açık renkli ve sağlam yapraklı akçaağacın kerestesi de mobilya ve müzik aleti yapımında kullanılmaktadır.

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri

Ihlamur Ağacı

Ihlamur Ağacı

Ihlamurgiller familyasından dökülen yapraklara sahip bu ağacın Latince ismi “Tilia vulgaris” tir. Sert mumsu yapıda çiçekleri, tırtık kenarlı kalp biçimli yaprakları vardır. Dalları yayvan şekilde uzanır. Gövdesi gri-kahverengi kabuklu ve kalındır. Uzun ömürlüdür. 1000 yaşına kadar yaşayabilir. Şehirlerin içinde cadde ve sokakların kenarında, yol kenarlarında ve bahçelerde görebilirsiniz. Ormanlarda pek bulunmayan bir ağaçtır.

Yüksekliği 40 metreye çevresi de 10 metreye kadar erişebilir. Ihlamur ağaçlarının kokusu yaz başında çok güzel bir şekilde etrafa yayılır. Çiçek açma dönemi kısadır. Bir ağaç ortalama 100 kg çiçek verebilir. Ihlamur ağacının çiçekleri soğuk algınlığı ve öksürük gibi rahatsızlıkların tedavisinde kullanılan çay yapımında kullanılır.

Çınar Ağacı

Çınar

Sık görülen ağaç çeşitleri arasında yer alan Çınar, Çınargiller familyasındandır. Latince ismi “Platanus” tur. Yayvan, kalın, derimsi yaprakları ve yaprakların sivri uçları vardır. Etrafa yayılan geniş dalları, soluk renkli parça kabuklu gövdeleri vardır. Caddelerde ve parklarda sıkça rastlanır.

Çınar ağacı meyveleri küçük, kızıl top biçiminde toplu halde bulunur. Kabukları eskidikçe pul pul çatlar ve altından yeni kabuk çıkmaya başlar. Yüzlerce yıl yaşayabilen, 30-40 metreye kadar uzayabilen bir ağaçtır. Çınar ağacı evlilik yıldönümünde 61.yılın simgesi olarak kabul edilir.

Doğanın Nefes Kaynağı Ağaç Çeşitleri

Gürgen

Gürgen

Kayıngiller familyasındandır. Latince ismi “Fagus silvatica” dır. 300 yıla kadar ömrü olan ve 1.5 metreye ulaşabilen Gürgen Ağacı sık olarak ormanlarda görülür.

Sağlam gövdesi kaygandır ve yeşil gri renkte kabuğu vardır. Çiçekleri ilkbaharda ortaya çıkar ve meyvesine kozalak denir. Yenilebilen bu kozalaklardan kümes hayvanlarını beslemek için de yararlanılır. Gürgen odunu döşemlerde, marangozlukta ve kap kacak yapımlarında kullanılmaktadır.

Kayın Ağacı

Kayın Ağacı

Kayıngiller familyasındandır ve Latince ismi “Berula pendula” dır. Kayın ağacı yaz başında çiçek açmaya başlar ve küçük tohumlar salması ile birlikte bolca yeniden ekilir. İnce, zarif uzun çizgileri, yaprakları ve beyaz ağaç kabuğu vardır. Ömrü 100 yıla yakın olup yüksekliği 20 metreye kadar ulaşabilir.

Ormandaki bitki ve hayvanlar için çok önemli olan Kayın Ağacı böcekler tarafından sığınak olarak kullanılır. Kuşların da uğrak ağaçlarındandır. Beyaz bölümünün su geçirmezliği sebebi ile çatı yapımında ve kayıkların üretiminde kullanılır. Kayın ağacının öz suyu aynı zamanda şeker ve vitaminler açısından zengin içeriğe sahiptir.

Ladin

Ladin

Çamgiller familyasından olan ladin ağacı kalıcı yapraklara sahiptir. Latince ismi “Picea abies Karsten” dir. Yukarı doğru uzayan dalları, koyu yeşil iğne yaprakları vardır. Boyu 40-50 metreye ulaşan reçineli bir dağ ağacıdır. 700 yıla kadar yaşayabilir. Soğuk ve nemli iklimleri seven bu ağaç her daim yeşildir, yaprak dökmez.  Çiçekleri Mayıs ayında açar; pembe renktedir ve uzun kozalaklara dönüşür.

Norveç Ladini yılbaşı ağacı olarak tercih edilen ve sevilen bir türüdür. Mavi Ladin ise parlak koyu yeşile yakın mavi iğne yaprakları ile şehir çevre düzenlemesinde tercih edilen ağaçlardandır. Ladin ağaçlarının odunları kağıt endüstrisi için değerli bir kaynak olup keman üretiminde de kullanılır.

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.