<>.theiaStickySidebar:after {content: ""; display: table; clear: both;}
Yukarı Mezopotamya diye adlandırılan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinde bulunan Diyarbakır gezilecek yerler bakımından da bir hayli zengin bir şehirdir. Diyarbakır, doğunun tarih kokan mistik havasını ve bulunduğu coğrafyanın tüm güzelliklerini yansıtan en nadide kentler arasında yer almaktadır.
9000 yılı aşkın bir geçmişi olan kente Medeniyetler Beşiği denilmesinin nedenini ise gidip gördüğünüzde çok daha iyi anlayabiliyorsunuz.
Diyarbakır şehir merkezinde gezip görülmesi gereken birçok cami, kilise, müze ve köprü ve hanlar bulunmaktadır. UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer alan surları ile geçmişin izlerini günümüze taşıyan şehir, tarih ve kültür turizmine ilgi duyanların gezi rotasında ilk sıralarda bulunmaktadır.
Seyahatsever Notu: Pek çoğu Sur içi bölgesinde yer alan güzelliklerin tamamını ziyaret etmek ve Diyarbakır mutfağının lezzetlerini doyasıya tadabilmek için en az iki gününüzü ayırmanızı tavsiye ediyoruz.
Yazı Başlıkları
Anadolu’da bulunan tek dört ayaklı minare olmasından dolayı bu isimle anılan caminin asıl adı Şeyh Mutahhar Camisidir. 1500’lü yıllarda inşa edilen cami, tek parça bir taş üzerinde dört köşeli olarak yapılmıştır. Diyarbakır gezilecek yerler arasında mutlaka yer verilmesi gereken camiyle ilgili bir inanışa göre, sütunlarının altından yedi defa geçen kişinin dilekleri kabul olmaktadır.
El- Cezeri’nin yapmış olduğu güneş saati bulunan ve Anadolu’nun en eski camilerinden biri olan Ulu Cami, Diyarbakır gezinizin ilk adreslerinden olmaya aday bir yerdir. Hanefiler ve Şafiler olmak üzere iki camiden oluşan eser, M.S. 639 yılında kiliseden camiye çevrilmiştir.
Anadolu’nun ilk üniversitesi kabul edilen Mesudiye Medresesi, duvarlarında yer alan kitabe ve motiflerle tam bir sanat eseri olarak Diyarbakır gezilecek yerler arasında bulunmaktadır. İki katlı olarak inşa edilen Mesudiye Medresesi, kabartmalar ve kemerlerle süslenmiştir.
1733 yılında inşa edilen ev, şair Cahit Sıtkı Tarancı’nın doğup büyüdüğü ve Diyarbakır yaşam kültürünü en iyi yansıtan yapılardan bir tanesi olma özelliğini taşımaktadır. Kültür Bakanlığı tarafından 1973 yılında müze haline getirilmesiyle birlikte ünlü şaire ait özel eşyalar, kitaplar ve mektuplar ve şiirleri sanat ve edebiyat tutkunlarının ziyaretine açılmıştır.
Halen Ortodoks Süryaniler tarafından aktif olarak kullanılan Meryem Ana Kilisesi, Sur ilçesi Lale Bey Mahallesi’nde bulunmaktadır. 3. Yüzyılda kurulmuş olan ve tarihe tanıklık etmiş olan kilise, önceleri bir Şemsi tapınağı iken sonradan kiliseye dönüştürülmüştür.
Diyarbakır ve Diyarbakır’ın tarihini anlayabilmek için mutlaka görülmesi gereken ve Diyarbakır tarihine dokunabileceğiniz yerler arasında bulunan Arkeoloji müzesi, M.Ö. 6000 yıllarına dayanan eserlerin sergilendiği bir müzedir. Geniş bir alana yayılmış ve birçok bölümden oluşan müze içinde; Kent Müzesi, Atatürk Müzesi, Saint George Kilisesi, Aslanlı Çeşme ziyaret edilmelidir.
Diyarbakır’ı gezerken, hem odun ateşinde pişmiş bir kahve içmek, hem de yine tarihi bir mekanın atmosferini solumak için Sülüklü Han’ı mola yeriniz olarak tercih etmeniz tavsiye ediliyor. Han 337 yıllık bir geçmişe sahip olup, 2010 yılında restore edilip, yerli ve yabancı gezginlerin kullanımına açılmıştır. Bir yandan bu tarihi Han hakkında bilgiler edinebilirken diğer yandan da özel melengiç kahvesi ve el yapımı Süryani şarabının tadına bakabilirsiniz.
Dünyanın en geniş kemerli taş köprüsü unvanına sahip olan Malabadi Köprüsü, Diyarbakır şehir merkezine 1 saat uzaklıkta bir mesafede yer almaktadır. 150 metre uzunluk ve 7 metre enindeki taş köprü Diyarbakır Silvan ilçesindedir ve Batman çayı üzerinde bulunmaktadır.
UNESCO Dünya Miras Listesi’nde yer almakta olan Diyarbakır Kalesi, İç Kale ve Dış Kale olmak üzere iki bölümden oluşmaktadır. Her yıl yüzlerce ziyaretçiyi konuk eden Diyarbakır Kalesi’nin İç Kale bölümünde; Eski Cezaevi, Jandarma Binası, Cephanelik Binası, Saint George Kilisesi ve Aslanlı Çeşme gibi kısımlar bulunmaktadır. Diyarbakır Kalesi ziyaretinden sonra mutlaka hemen yanında olan Hevsel Bahçeleri’de görülmeye değerdir.
Diyarbakır gezilecek yerler arasında kesinlikle görülmesi ve kenarında bir çay molası verilmesi gereken yerlerdendir. Dicle köprüsü olarak da bilinen ve Diyarbakır Sur ilçesinde yer alan On Gözlü Köprü pek çok yöresel türküye de ilham vermiştir.
Çin Seddinden sonra dünyanın ikinci büyük ve uzun savunma yapısı olan Diyarbakır Surları 82 burçtan oluşup, İç Kale ile 5800 metre uzunluğundadır. Dağ Kapı, Mardin Kapı, Urfa Kapı ve Yeni Kapı olmak üzere Sur içine dört ayrı yerden girişi bulunmaktadır.
Diyarbakır gezinizde mutlaka tarihi Hasanpaşa Hanı’ndaki kahvaltı salonlarından birinde kahvaltı etmeli ve akşamında meşhur ciğer kebabın tadına bakmalısınız.