Şehrin en kalabalık semti olan Buca, İzmir’in merkezinde yer alıyor. Kuzeyde Konak, kuzeydoğuda Bornova, doğuda Kemalpaşa, güneyde Torbalı, güneybatıda Menderes, batıda Gaziemir ve Karabağlar ile çevrili olup, Ege Denizi’nin batı kesimidir. Yerleşim antik çağlardan beri bozulmamıştır. Ne yazık ki, köklü geçmişi, zengin kültürel mirası ve bereketli toprakları ile hak ettiği yere henüz ulaşmamış olan Buca, yemekten kültür ve sanata, keyifli eğlenceli ve sosyal mekanlardan, doğa ile baş başa kalabileceğiniz kamping ve sosyal tesislere kadar zaman geçirebileceğiniz yerlerden bir tanesidir. Peki, Buca gezilecek yerler nelerdir?
Yazı Başlıkları
Çiçekliköy, Buca’ya 35-40 km uzaklıkta, Bornova ilçesine bağlı bir köydür. Doğal manzarası ile sakinlerinin sıklıkla doğal ve organik bir kır kahvaltısının tadını çıkardığı İzmir’in kalabalık sokaklarından uzaktaki Çiçekliköy’ü ziyaret edebilirsiniz.
Sığacık Köyü, Buca’ya 70 kilometre uzaklıktaki Seferihisar ilçesine bağlı bir köydür. Türkiye’nin ilk yavaş şehri olarak bilinen bu köyün popülaritesi son yıllarda arttı. Buradaki ilgi çekici yerler arasında Sığacık Kalesi, Sığacık Pazarı, Kaleiçi Caddesi, Teos Eski Kent, Teos Marina, Değirmen ve Büyük Akkum Plajı yer alıyor.
İzmir’in Konak ilçesinde bulunan Kordon, Buca’ya 25-30 kilometre uzaklıkta, şehrin turistik mekanlarından biri. İzmir Körfezi’nin muhteşem manzarasını gezmenin yanı sıra burada Kıbrıs Şehitleri Caddesi, Kemeraltı Çarşısı, İzmir’in tarihi Rum evleri, Gazi Kadınlar Sokağı ve Can Yücel Sokağı’nı da görebilirsiniz.
Buca şehir merkezine 15 km uzaklıktaki Yedigöller Parkı’na özel araçla ortalama 20-25 dakika sürer. Toplu taşıma için 285 ve 470 numaralı otobüs hatları mevcuttur. Yedigöller Parkı, özellikle çocuklu ailelerin ve bölgeye tatil için gelen turistlerin, muhteşem manzarası, doğal atmosferi ve sosyal tesisleri ile birçok turisti kendine çeken Buca’nın turistik merkezlerinden biridir. Bolu’daki Yedigöller Milli Parkı’ndan ilham alınarak tasarlanan 100.000 metrekarelik Buca Yedigöller Parkı’nda şelaleler, kuyular, yürüyüş parkurları, çam ve palmiye ağaçlarıyla dolu yeşil alanların yanı sıra açık hava diskosu, çocuk oyun alanı ve seyir alanı bulunuyor. Buca Yedigöller Parkı’nı dört mevsim ziyaret edebilirsiniz. Özellikle hafta sonları, ilkbahar ve yazın daha sıcak aylarında iyi vakit geçirmek en iyi yerlerden bir tanesidir. Günün 24 saati ziyarete açık olan Yedigöller Parkı’na giriş ücretsizdir.
Buca’ya 8 km uzaklıkta bulunan Kaynaklar Köyü, bölgenin tarihi semtlerinden biridir. Özel araç ile ortalama 15-20 dakika sürer. Eshot hatları 105 ve 417 toplu taşıma için kullanılabilir. Buca’nın turistik yerlerinden biri olan Kaynaklar köyü, adını o dönemde burada akan sudan alıyor. Köy, çok çeşitli doğal manzaralara sahiptir ve aynı zamanda hoş bir köy kahvaltısının tadını çıkarmak için mükemmel bir yerdir. Kahvaltı için tercih edebileceğiniz mekanlar şu şekildedir; Bereket Organik Kahvaltı, Şirin Cafe Kaynaklar, Kamalı Kahvaltı Salonu ve Çınarlı Bahçe. Her mevsim ziyaret edilebilecek olan Kaynaklar Köyü, doğayla baş başa kamp yapmak isteyenler için de uygundur. Yeşilliklerle ve çınar ağaçlarıyla ve çağlayan derelerle kaplı yolları da görülmeye değer.
Kadifekale Dağı, Buca’nın Laleli mevkiinde, ilçe merkezine yaklaşık 20 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Özel araç ile ortalama 30 dakika sürüyor ve toplu taşıma ile Laleli’ye 285, 470 ve 72 numaralı minibüs ve otobüsler ilk tercihtir. 35 metre yüksekliğindeki Kadifekale, İzmir’in en güzel manzaralarından birine sahiptir. 330 yılında Büyük İskender tarafından yaptırılmıştır. Tarihsel olarak Pagos Dağı olarak bilinen Kadifekale Dağı, Roma ve Helenistik dönemlerde çok önemliydi. Efsaneye göre Büyük İskender bu dağı rüyasında görmüş ve şehrin yamacına yaptırmıştır. Kadifekale Dağı, muhteşem manzaralar için mükemmeldir. Her mevsim ziyarete uygun olsa da yağmurlu günlerde gidilmesi tavsiye edilmiyor.
Şirinyer Sevgi Yolu, ilçe merkezine yaklaşık 16 km uzaklıkta, Buca’nın Şirinyer ilçesinde bulunuyor. Özel araç ile ortalama 30 dakika sürüyor. Toplu taşıma için İzban ve Şirinyer duraklarında inebilir veya 465 ve 470 Eshot hatlarını kullanabilirsiniz. Şirinyer Sevgi Yolu, Buca’nın tarihi ve turistik simgelerinden bir tanesidir. 1998 yılında halka açılan yol, Forbes Sevgi Yolu olarak da biliniyor. Sevgi Yolu’nda bölgede önemli bir eğlence ve dinlenme yeri olan mini tiyatrosu, yüzme havuzu ve bahçeleri görülmeye değer yerlerden bazılarıdır. Şirinyer Sevgi Yolu tüm yıl boyunca ziyaretçilere açıktır. İlkbahar ve yaz aylarında havaların ısınması ile kalabalıklar artıyor. Bu yol araçlara kapalı olduğundan yakına park edip yürümeniz gerekiyor.