Bingöl gezilecek yerler listelerinizde yer alacak doğal ve tarihi zenginlikler, şehri bölgenin turistik cazibe merkezlerinden biri haline getirmektedir. Küçük bir il olsa da Bingöl ziyaretinizde birkaç günde gezebileceğiniz birçok yer bulunmaktadır.
Yazı Başlıkları
Bingöl gezi rehberi listenizde yer verebileceğiniz alanlardan bazıları şunlardır;
Sülbüs dağı, tepesi her mevsim karlarla örtülü olan volkanik yapıda bir dağdır. Yayladere ilçesinde bulunur. 2884 metre yüksekliğinde olan bu dağ avcılık ile ilgilenen insanlar için de bir cazibe merkezidir. Tırmanış yapılması için de uygundur. Dağ yürüyüşü yapmak isteyen insanlar uzun bir serüvene çıkmaktadırlar. Mesire alanında yemeklerini yiyen insanlar tırmanışa başlamaktadırlar.
Dağın tepesinden şehri izleyebilir, güzel ve keyifli vakit geçirebilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra Sülbüs Dağı üstünde mükemmel bir canlı popülasyonuna ev sahipliği yapar. Kuş sesleri çok güzel bir orkestra havası oluşturur. Dağın bir diğer özelliği de aslında düz olsa bile uzaktan bakıldığında bir göz illüzyonu ile sivri görünmesidir.
Dağ ile ilgili çeşitli efsaneler halk tarafından bilinmektedir. En bilineni de Sülbüs adında bir erkeğin Starı isimli bir kadına aşık olmasıyla başlar. Bir cadı onların kavuşmalarını engellemeye çalışır ve engeller. Bundandır ki dikenli ağaç onların ölülerinin arasında filizlenmiş ve kavuşmalarını engellemiştir.
Bingöl’ün Solhan ilçesinde yer almakta olan bir doğal güzelliktir. Yerli halk tarafından bulunmuş ve zamanla turistik bir merkez haline gelmiştir. Aksakal gölü mezrasında yüzmekte olan üç adet ada vardır. Bu adalar bitkilerden oluşmuştur. Suyun üstünde kalma sebepleri metan gazı üretmeleridir. Bu sayede öz kütleleri suyun öz kütlesini geçmez ve su yüzeyinde kalırlar.
Çevresi yemyeşil olan yüzen ada, Bingöl gezilecek yerler listesinde tam manası ile görülmeye değerdir. Gölün çevresindeki doğal oluşum da dikkate değerdir. Yaşayan farklı türdeki hayvanlar, enva-i çeşit bitki burayı bir cazibe merkezi haline getirmiştir. Adaların üstünde de çeşitli otlar ve çayırlar bulunmaktadır. Bu yüzdendir ki yüzen adaların renkleri yeşildir.
Bingöl-Karlıova karayolunda bulunur. Şifa bulmak isteyen insanların durağı halindedir. Çeşitli mineralleri sıcak sularının içinde bulundurur. Bir termal turizm noktasıdır. Suları içilmeye de elverişlidir. Kaplıca çevresinde oteller, dinlenme tesisleri ve pansiyonlar yapılmış ve misafirlerin daha rahat ağırlanması amaçlanmıştır.
Bingöl’ün Genç ilçesinde bulunmaktadır. Tarihi olarak pek bir bilgi olmasa da Pers İmparatoru Dara’nın kızı için yaptırıldığı tahmin edilmektedir. Çok uzun bir tarihe sahiptir. Mimari olarak antik bir görüntüsü vardır.
Hesarek Kayak Merkezi’ne ulaşım gayet rahattır. Bingöl gezilecek yerler listesinde kış aylarının vazgeçilmezi olan merkezde modern kayak merkezleri kuruludur. Şehir merkezine oldukça yakın konumdadır. Bingöl’ün Dikme köyünde bulunur. Kayak merkezinin uzunluğu yaklaşık bir buçuk kilometredir. Kayak tutkunlarının dikkatini çeken bir alandır. Çocukların da spor yapabileceği alanlar mevcuttur.
Bingöl’ün Karlıova ilçesinde bulunan baraj piknik alanı olarak kullanılabiliyor. Suyun maviliği, etrafını çevreleyen dağları ile mükemmel bir tabiatı vardır. Bölge halkının sık sık gidip vakit geçirdiği bu alan Bingöl’ün dikkat çeken yerlerinden biridir.
Çır Şelalesi, Merkez ilçesine bağlı Ilıca Bucağı Uzundere köyünde yer almaktadır. Yaz aylarında kuruduğu için şelale akmamaktadır fakat kış aylarında mükemmel bir cazibe merkezidir. Kayaların arasından fışkıran gürül gürül serin bir su ve etraftaki yeşil tabiat olarak gayet çekicidir.
Turistik bir yer olan Çır Şelalesin bir diğer özelliği ise etrafının mesire alanı olarak düzenlenmemesidir. Bu şekilde doğallığını tamamen koruyabilmiş ve çeşitli canlılara ev sahipliği yapmaya devam etmiştir. Piknik yapmak isteyen kişiler malzemelerini yanında getirerek muhteşem manzarada yemeklerini yiyip eğlenebilirler. Bingöl’ün en güzel noktalarından biri olan Çır Şelalesi görülmesi gereken yerlerin başında gelmektedir.
Bingöl’ün Oğuldere köyünde yer alan Buban Bacaları oluşum bakımından Peri Bacalarına benzemektedir. Taşların rüzgarlarla ve yağışlarla taşınıp aşınmasıyla oluşmuştur. Son yıllarda bir turistik cazibe merkezi haline gelmiştir. Tabiatı çok etkileyici olup herkesin görmesi gereken bir alandır.
Murat Nehrini 300 metre yükseklikten gören bu mağara, manzarasıyla bir hayli dikkat çekmektedir. Üç kattan oluşmaktadır. Her katta 26 oda olmak üzere tam 78 odası vardır. Bingöl’e yolu düşenlerin sıklıkla uğrayıp gördükleri bir yerdir.
Bingöl’ün Gözeler Köyü’nde yer almaktadır. Kırmızı laleleriyle meşhur olan bu ova yeşil ve kırmızının buluşmasıyla bir görsel şölen sunmaktadır. Ziyaretçilerini çok güzel fotoğraflar çekebileceği, temiz hava alabileceği bir yer bekliyor. Turistlerin ilgisini bir hayli çeken bu ovada doğanın keyfi çıkarılabilmektedir