Aydın’a bağlı bir ilçe olan Germencik, il merkezine yaklaşık olarak 22 km’lik uzaklıkta bulunmaktadır. Germencik’te gezilecek yerler insana ayrı bir huzur vermektedir. Zeytin ve incir ağaçlarının kapladığı doğası ve tertemiz havası ile belki de Ege’nin en yaşanılası yerlerinden biridir.
Yazı Başlıkları
İlçeye bağlı, Tekin Köyü sınırları içerisinde yer alan Magnesia, Magnet adındaki bir topluluk tarafınca kurulmuş ve diğer birçok medeniyete de ev sahipliği yapmış önemli bir antik kenttir. İçerisinde çok sayıda tarihi eser barındıran antik kent, kendi etrafında da surlarla çevrilmiş bir yapıya sahiptir.
Germencik’te gezilecek yerler arasında olan antik kentte, Anadolu’nun en büyük dördüncü tapınağı olan Leukophryne bulunmaktadır. Bu tapınak, ünlü Helen mimar Hermogenes tarafından inşa edilmiştir.
Antik kentin agorası, zaman içerisinde tahrip olarak günümüze kadar ulaşamamıştır. Kent içerisinde dikkat çeken diğer unsurlar ise theatron, 32 kişi kapasiteli tuvalet, gymnasium, hamam ve Roma tapınağıdır.
Gümüş dağlarının eteğinde ve ilçe merkezine yaklaşık 10 km’lik bir uzaklıkta yer alan Germencik’te gezilecek yerler arasında olan Alangüllü Kaplıcası, ormanlık bir arazide bulunmaktadır. Kaplıcanın suları romatizmal hastalıklar, nörolojik rahatsızlıklar ve deri sorunlarına oldukça yararlı sayılacak özellikler taşımaktadır.
Ayrıca, etrafında bulunan konaklama tesisleri ile de geceleyebilme imkanı sunan kaplıca, şifalı ve sıcak suyu ile ziyaretçilerine güzel hizmetler sunmaktadır. İlçe de bulunan ve kaplıcalara da oldukça yakın bir yerde olan Selatin Anıt Ağacı’nı da ziyaret etmeyi unutmayın.
Selatin anıt ağacı; yaş, çap ve boy özellikleri ile kendi türünün alışılmış ölçüleri üzerinde boyutlara sahip olan; ilginç yapısı nedeniyle izleyenlerin belleğinde yer tutan, yöre folklorunda, kültür ve tarihinde özel bir yer edinen ağaçlardan biridir.
Görsel bir ayrıcalığı olan Selatin Çınarı, yöre halkı için moral kaynağı ve kültürel bir özellik taşımaktadır. Gövde çapı yaklaşık 9 m olan Selatin çınarının yüksekliği ise yaklaşık 18 m dir. Gölge çapı 35 m’yi geçmektedir. İlk toprağa tutunduğu tarih olarak 1200 yılından öncesi tarihlenmektedir. Bu tarihte ağacın bulunduğu alan Selçukluların egemenliği altındadır. Çınar ağacı Selçuklulardan sonra sırasıyla, Menteşoğulları, Aydınoğulları ve Osmanlı dönemine, ayrıca Türkiye Cumhuriyetinin kuruluşundaki zorluklara ve yakın tarihimize de tanıklık etmiştir.
Germencik ilçesi, sahip olduğu zeytin ve incir bahçeleri ile tüm ülkeye nam salmış bir yerdir. Vardığınızda, çöp şiş yemeden, zeytin ve zeytinyağı, incir ve incir reçelini almadan dönmemenizi tavsiye ederiz.