Akdeniz bölgesi gezi notları ile bölgeye yapmayı düşündüğünüz seyahatinizde sizlere yardımcı olabilecek bilgileri derledik. Yurtdışı seyahatlerinizde olduğu kadar yurt içi seyahatlerinizde de gideceğiniz bölgeye ait bilgileri önceden biliyor olmak seyahat konforunuzu artıracaktır. Şimdi gelin hep beraber ülkemizdeki en güzel bölgelerden bir olan Akdeniz Bölgesi’ne seyahat ederken neleri bilmemiz seyahatimiz öncesinde faydalı olur? inceleyelim.
Türkiye’nin 7 coğrafi bölgesinden biri olan Akdeniz Bölgesi, Anadolu’nun güney kısmının Akdeniz kıyısı boyunca uzanmaktadır. Ülkemizin toplam alanının yaklaşık olarak yüzde 15’lük kısmını kaplar. Bölge, yüksek platolar ve Toros Dağları ile kaplıdır.
Yazı Başlıkları
Bölgede tipik Akdeniz iklimi hakimdir. Yazlar sıcak ve kurak, kışlar ılık ve yağışlı geçmektedir. Bölgenin yıl içine yayılan ortalama sıcaklık değeri, 18 santigrat derece civarındadır.
Seyahat Tüyosu: Akdeniz bölgesinde özellikle geceleri nem oranı artmaktadır. Yaz mevsiminde dahi seyahatinizi gerçekleştiriyor olsanız da muhakkak seyahat çantanızda yağmurluk ve ince bir hırka almanızı tavsiye ediyoruz çünkü yaz akşamları serin olabiliyor.
Turizm açısından gelişmiş bir bölge olan Akdeniz bölgesi bu özelliği ile dünyaca bilinmektedir. Kültürel özellikleri ile turizm olanakları birleştiğinde bölge, yerli ve yabancı turistler için adeta bir cazibe merkezi konumuna gelmektedir. Bölgenin kıyı kesimlerinde deniz ve tarih turizmi yaygındır. Bölge üzerinde kurulmuş olan antik kentler turistik cazibeyi artırmaktadır.
Akdeniz bölgesi uluslararası standartlarda birçok konaklama tesisine sahiptir. Tesis çeşitliliği ve kalite düzeyinin üst seviyelerde olması bölgenin tercih sebebi olmasının nedenlerinden biridir.
Seyahat Tüyosu: Konaklama dolulukları yaz aylarında oldukça fazla olduğundan erken rezervasyon yaptırmanız istediğiniz konaklama yerinde kalabilmeniz için önem taşımaktadır.
Akdeniz bölgesi gezi notları içinde elbette ki bölgenin mutfak kültürüne de yer vermek gereklidir. Tüm dünyada bilinen lezzetleri ile Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü, iklim ve coğrafyasının özelliklerini yansıtmaktadır. Yöresel lezzetlerin de büyük önem kazandığı mutfakta tahıl ürünleri, deniz ürünleri, zeytinyağı ve zeytin, yöresel sebzeler, et ürünleri, baharat, sirke, narenciye gibi ürünler kullanılmaktadır. Mutfak kültürü ve gastronomi lezzetleri incelenirken bölgeyi özelliklerine göre iki bölgeye ayırmak daha doğru olacaktır.
Batı Akdeniz’de olan Isparta, Antalya ve Burdur gibi illerde ağırlıklı olarak İç Anadolu mutfağı özellikleri ve kültürü hakimdir. Tarhana, yoğurt gibi yöresel ürünler, tahıl ve hamur işleri bu illerde daha yaygındır.
Bu bölgede yer alan Mersin, Osmaniye, Adana, Hatay, Kahramanmaraş illerinde genel olarak Güneydoğu Anadolu ile Arap mutfak kültürü etkilerini görmek mümkündür. Yemekler çoğunlukla etli ve yağlıdır. Kebap yemeklerinin çeşitliliği fazladır hatta sebze ve meyvelerden yapılan kebaplar oldukça yaygındır.