Antik şehirleri, birçok uygarlığa yaşam alanı olması ve kültürel özellikleri ile Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin kadim şehirlerinden bir olan Adıyaman gezilecek yerler bakımından da keşfedilesi bir seyahat rotasıdır.
Yazı Başlıkları
Hititler’den Osmanlılara kadar birçok uygarlığa ve devlete ev sahibi olmuş Adıyaman’ın her noktası bu uygarlıkların izlerini taşımaktadır. Antik şehirleri ile öne çıkan Adıyaman gezimize bu şehirleri tanıyarak başlamak daha doğru olacaktır.
Perre, Pirin veya Perin şehri olarak da bilinen antik kent, Adıyaman merkeze yaklaşık olarak 5 km mesafede yer alıyor. Malatya yolu üzerinde bulunan antik kentte mağaralar yer alıyor. Geniş bir alana yayılmış olan bu mağaraları gezdiğinizde tarih içinde bir yolculuk yapıyormuş gibi hissini yaşıyorsunuz. Özellikle belirtelim bu antik kentte gezeceğiniz alan oldukça büyük olduğu için eğer yaz aylarında Adıyaman’a seyahat etmişseniz kesinlikle akşamüstü saatlerinde gezmenizi tavsiye ediyoruz zira Adıyaman yaz aylarında çok sıcak oluyor.
Helensitik ve Roma dönemlerinde ve Orta çağda kullanılan antik kent, M.Ö 3. yüzyılda kurulmuştur. Yeni Kale’nin en yüksek tepesinde yer alan kentin kalıntılarında, 62 tane kült mezar ve saray kalıntıları bulunuyor.
Tümülüs yapıların yoğun olarak görüldüğü Adıyaman’daki Karakuş Tümülüsü Kahta ilçesine yaklaşık olarak 15 km mesafede yer almaktadır. Yapılan araştırmalar ve buluntulara göre bu Tümülüs kraliyet ailesinden kadınların gömüldüğü yığma mezarlardır. Tümülüs’ün tüm çevresinde dikilitaşların olduğu kesin olsa da günümüze ancak 4 tanesi ulaşabilmiştir. Güney tarafında bulunan dikilitaş üzerinde kartal heykeli yer almaktadır. Bu heykel günümüze sapasağlam ulaşabilmiştir. Kartal figürü dolayısı ile tepeye Karakuş denmektedir.
Yığma yöntemi ile oluşmuş bir tepede bulunan kale, Mansur İbn-i Canava adlı Emevi komutanı tarafından yaptırılmıştır ve yapılış amacı Bizanslılardan korunmaktır. Kale, Adıyaman şehrinin oluşmasındaki en önemli faktörlerden biridir. Harabe olarak günümüze gelebilmiş kalede restorasyon çalışmaları yapılmıştır. Adıyaman’ın en güzel manzarasına sahip olan kale, Adıyaman gezilecek yerler listesinde yer alıyor.
Kahta, Kocahisar Köyü’ne yakın bir konumda yer alan kalenin yapılış tarihi bilinmiyor. Yapılan araştırmalar sonucunda Hititlilerden kaldığı tahmin ediliyor olsa da bu konuda netlik bulunmuyor.
Kalede, Kahta Çayına inen merdivenli gizli bir yol bulunuyor. 400 metre uzunluğunda olan bu gizli yol, kalenin kuşatılması durumunda su ihtiyacının karşılanabilmesi için tasarlanmıştır.
Kalenin güney kısmında Yunan dilinde bir yazıt bulunuyor. Bu yazıtta Arsemia kenti ve Kral I. Antiochos hakkında çeşitli bilgiler yer alıyor.
Adıyaman gezilecek yerler arasında yer alan müze, Adıyaman tarihine dokunabileceğiniz yerlerden biridir. Tek katlı müze butik tarzdadır. Nemrut Dağı ve Tümülüs maketlerini, Adıyaman’daki uygarlıklardan kalan eserlerin bu müzede görebilirsiniz.
Adıyaman’ın en sevilen ve ziyaret edilen yerlerinden biri olan Gölbaşı Gölü ve çevresi doğa gezileri, trekking ve bisiklet aktivitelerinin yapıldığı alanlardan biridir. Tabiat parkı özelliği bulunan göl ve çevresi özellikle hafta sonları çok yoğun olmaktadır.
Adıyaman’ın bir başka sevilen gezi alanı da, Sugözü Mesire Alanı’dır. Değirmençayı olarak da bilinen alan, Adıyaman merkeze 60 km mesafede yer alıyor. Adıyaman’ın en güzel mesire alanı olarak tanımlanan alan doğa ile iç içe olabileceğiniz, akarsuları ve yeşil alanları ile nefes alabileceğiniz yerlerden biridir. Yüzme havuzunun da bulunduğu mesire alanı yerli ve yabancı turistler tarafından da sıklıkla ziyaret ediliyor.
Adıyaman gezilecek yerler listemizdeki son durağımız Nemrut Dağı ve Tümülüsüdür. Adıyaman ile özdeşleşen Nemrut Dağı, 1989 yılında Milli Park olarak ilan edilmiştir. UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde olan dağ, Adıyaman’ın dünyaca ünlü bölgesidir.
Nemrut Tümülüsü; Ankar Dağı zirvesinde yer alıyor. Konum yüksekliği ise 2150 metredir. Manzarasının güzelliği dillere desten olan Tümülüs, Kommagene Kralı I. Antiochos için yapılmıştır. Etrafında muazzam teraslar bulunmaktadır.
Terasların doğu kısmında tahtlar üzerinde dev tanrı heykelleri bulunmaktadır. Tüm heykellerin yüzü güneşe dönüktür. Kartal, aslan heykelleri ve Apollon, I. Antiochos, Zeus, Herakles gibi tanrıların heykellerinin yer aldığı terasta dikkat çeken önemli ayrıntı ise heykellerin yer altığı tahtların arkasında olan I. Antiochos’un vasiyetidir.
Batı terasları bölgesinde ise yine dev heykellerin ve I. Antiochos’un tanrılar ile tokalaşması tasvir edilmiştir. Terasta yer alan horoskop kabartmasında 16 ışın bulunmaktadır. Bu ışınlardan oluşan yıldızlar Mars, Merkür ve Jüpiter’i işaret etmektedir.
Kuzey tarafta bulunan terasta ise doğu ve batı terası 180 metre uzunluğunda olan bir tören yolu ile birbirine bağlanmıştır.