Kral Yolu’nda yer alması ve tarihi İpek Yolu’nun güzergahlarının kesişme noktasında bulunması nedeniyle Sivas, oldukça stratejik bir konumda bulunmaktadır. Yüzölçümü ile büyüklük açısından Konya’dan sonra gelen ikinci ilimizdir. Bu özelliklerinin yanı sıra Sivas gezilecek yerler bakımından da seyahat severlere ve gezginlere onlarca hayran olunası yer sunar.
Yazı Başlıkları
Her ne kadar Sivas’ta gezilecek onlarca yer olsa da seyahat planlamalarınızı yapabilmeniz için size tavsiye niteliğinde en çok ziyaret edilen alanları derlemeye çalıştık
1985 yılında UNESCO’nun Dünya Mirası Listesi’nde yer almaya başlamış olan Sivas Divriği Ulu Cami, taş işçiliğinin en güzel örneklerinden biridir. Ahlat ve Tiflis ustalarının muazzam işçiliği ile şekillenmiş olan bu muhteşem caminin kapıları ve sütunları görenleri kendine hayran bırakmaktadır.
Yine herkeste hayranlık uyandıran önemli bir detayda taşların üzerindeki asimetrik olarak yapılmış şekillerin hiçbirinin birbirine benzemiyor oluşudur.
Sivas Darüşşifası olarak da bilinen medrese, 1217 yılında I. İzzeddin Keykavus tarafından yaptırılmıştır. Selçuklu Dönemindeki en büyük hastanedir. 3400 m2’lik alana sahiptir. Tuğla işçiliğinin en güzel örneklerinden bir olan medrese bu yönüyle de öne çıkmaktadır. Taş işçiliği ve tuğla işçiliği bu medresede beraber kullanılmıştır.
İki katlı bir han olan yapı 19. Yüzyılın ikinci yarısında yapılmıştır. Kesme taş kullanılmış en güzel yapı örneklerinden biridir. Yapının avlu kısmının tabanı taş döşemedir. Avlunun iki yanında dükkanlar bulunur.
Sivas gezilecek yerler arasında yer alan Gürün Gökpınar Gölü, adeta bir doğa harikasıdır. Derinliği 20 metredir. Ziyaretçiler için adeta bir görsel şölen olan gölün suyu ve tabanı hem berrak hem de temizdir. Güneş ışınlarının oluşturduğu göz yanılması ile gölün rengi değişiyor olarak gözükmektedir. Dalış sporları ile ilgilenenlerin uğrak yerlerinden biridir.
Hafik ilçesine bağlı olan Hafik Gölü’nün alanı yaklaşık olarak 1 kilometrelik alana yayılmaktadır. Jips karstı gölü olduğu için küçük bir göl olmasına rağmen oldukça önemlidir. Derinliği 6 metredir. Çeşitli arkeolojik kazılardan edinilen bilgilere göre gölde ahşap direkli göl evlerinin var olduğu anlaşılmıştır. Yerleşim Neolitik, Kalkolitik Çağ ve İlk Tunç Çağı’na kadar uzanmaktadır.
Sivas gezilecek yerler arasında yer alan Eğri Köprü, Kızılırmak üzerindedir. 12. Yüzyılda Selçuklular tarafından yapıldığı bilinmektedir. Uzunluğu 180 metredir. Bu köprünün en önemli özelliği günümüze kadar herhangi bir restorasyon geçirmemiş olmasıdır.
Sivas mutfağı dillere desten mutfaklarımızdan biridir. Özelikle buğday, bulgur, kuzu eti başta olmak üzere et kullanılan yemekleri olukça meşhurdur. Mutfakta süt ve yoğurt ile yapılan yemekler oldukça fazladır. Ünlü yemeklerinden bazıları; Babiko, madımak, etli ekmek, pezik, Divriği Pilavı, Sivas Ketesi, Sivas Kebabı, kelle tatlısı, hıngel, Sivas köftesi, Tellice köftesi olarak sıralanmaktadır.