Sinop’un neyi meşhurdur?” sorusunun ilk cevapları şehirdeki kale ve hapishanedir. Tarihî yapılarıyla ünlü olan Sinop’ta fındık, buğday ve çeltik üretimi yoğundur. Türkiye’nin en kuzeyinde bulunması, şehrin coğrafi açıdan sahip olduğu ayırt edici bir özelliktir.
Sinop’un Neyi Meşhurdur? Sinop Gezilecek Yerler Arasındaki En Popüler Yerler Nereleridir?
Sinop gezilecek yerler sıralamanızda bulunabilecek yerlerden bazıları ise şunlardır;
Sinop Kalesi: Kesme taş, moloz ve tuğladan inşa edilmiştir. Anadolu’da bulunan en eski yapılardandır. İlk inşasının milattan önce yedinci yüzyılda gerçekleştiği bilinen kale, sonraki yüzyıllarda birçok kez onarılmıştır. Yaklaşık 2.050 metre uzunluğa sahip olan Sinop Kalesi günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Roma, Doğu Roma (Bizans) ve Anadolu Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin aktif olarak faydalandığı ender yapılar arasındadır.
Tarihî Sinop Cezaevi: Sinop’un güzelliğini ve Sinopluların sevecenliğini bilmeyenler, cezaeviyle ünlü bir şehre gelmek istemeyebilir. Fakat Sinop Cezaevi’nin sahip olduğu tanınırlık geçmişinden kaynaklanır. Burası Sinop’un tarihi güzellikleri arasındadır. İnşası 1887 yılında tamamlanmıştır ve esasen bir kaledir. Hapishane olarak kullanılmadan önce şehrin korunması için bir üs olarak kullanılmıştır.
İnşa tarihi kesin bilinmeyen kalenin yapım milattan önce 2000’li yıllara dayanır. Hapishanede mahkum edilmiş önemli isimlerden bazıları Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Osman Deniz ve Zekeriya Sertel’dir.
Hamsilos Koyu: Yemyeşil koyları ziyaret etmekten hoşlananlar için Hamsilos uygun bir seçenektir. Sularında yüzülebilen koy, sonbahar ve kış mevsimlerinde soğuktur. Bölgeyi yazın ziyaret ederek doğanın ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca işletmeler tarafından düzenlenen tekne turları çok keyiflidir.
Tatlıca Şelaleleri: Yaklaşık 30 şelalenin meydana getirdiği Tatlıca Şelaleleri, Sinop’un en yeşil bölgesindedir. Burası, “Sinop’un neyi meşhurdur?” diyenler için adeta doğal bir cevaptır. Farkını kolayca anlayabileceğiniz tertemiz oksijeni soluyarak bölgede yürüyüş ve koşu yapma imkanınız vardır.
Balatlar Kilisesi: Milattan sonra yedinci yüzyılda, Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. Günümüze ulaşan en eski Rum Ortodoks kiliselerinden biridir. Hz. İsa ve Hz. Meryem freskleri özenle korunan ibadethane, 3 bin 62 metrekarelik bir araziyi kaplamaktadır.
Sinop’un Meşhur Yemekleri Hangileridir?
Sinop’un doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla beraber mutfak kültürü de dikkat çekicidir. Sinop’ta meşhur olan lezzetlerden birkaçı nokul, katlama, ıslama ve Sinop mantısıdır. Şehrin mutfak kültüründe hamur işleri önemli bir yer tutar. Çünkü meşhur yemeklerin tamamında hamur bulunur. Yemekler hakkındaki başlıca detaylar şöyledir:
Nokul: Bir çeşit poğaçadır fakat Sinop’ta ana yemek olarak tüketilir. Kıymalı, fındıklı, haşhaşlı seçenekleri bulunur. Bayramlarda şekerlisi yapılan nokullar, akşam yemeklerinde tuzlu olarak tercih edilir. Normal poğaça hamurundan daha kalın açılarak üzerine tereyağı sürülen hamur, iç harç eklenip rulo şeklinde sarılır. Şekerli tariflerde fındık ve kuru uzum kullanılırken, tuzlu tariflerin iç harcında et ve haşhaş öne çıkar.
Katlama: Açılan hamurun üzerine erimiş tereyağı sürülür ve hamurun köşeleri içe doğru katlanır. Üstte kalan yüzeye tekrar tereyağı sürüldükten sonra hamur yine katlanır. Boyut küçüldükçe oklava yardımıyla esnetilen hamur en az 5 – 10 kez yağlanıp katlanarak pişmeye hazır hale getirilir. Sac veya tavada pişen katlama, sıcaklığın etkisiyle şişer ve yumuşacık bir ekmek olur.
Islama: Kastamonu ve Samsun yörelerinde de tüketilen ıslamanın diğer isimleri bandırma veya banduma olarak bilinir. Tavuk ve yufkayla yapılan pratik bir yemek olduğu için Sinopluların yoğun ilgisini görür. Yapımı için rulo şeklinde sarılıp dilimlenen yufkalar fırında gevretilir. Bu sırada haşlanan tavukların eti ayıklanır. Tavuk suyu, gevrek yufkaların üzerine döküldükten sonra tavuk etleri yufkaların üzerine koyulur.
Sinop Mantısı: Mantının sadece Kayseri’ye özgü olduğu düşünülmemelidir. Karadeniz’in meşhur Sinop mantısı, cevizli olmasıyla dikkat çeker. Kayseri mantısından daha büyük tanelere sahip olan bu yemeğin bir başka özelliği, yarısına yoğurt dökülmemesidir. Servis tabağındaki mantıların tamamına ceviz serpilirken, yoğurt sadece tek tarafa dökülür. “Sinop’un neyi meşhurdur?” diyenler Sinop mantısını mutlaka denemelidir.
Çanakkale kamp alanları kamp yapmayı sevenlerin favori alanları arasındadır. Marmara Bölgesi’nin en güzel şehirleri arasında bulunan Çanakkale, doğa turizminin ileri seviyede olduğu bir şehrimizdir. Eğer yeterince keyif alacağınız kamp deneyimlerine sahip olmak istiyorsanız; Çanakkale kamp alanları yüzünüzü güldürebilir. Özellikle bahar aylarında pek çok kampçının ziyaret ettiği bu doğal bölgelerde yeşilin...
“Mersin’in neyi meşhur?” diyor ve tatilinizi güzelleştirecek detaylar keşfetmek istiyorsanız, bu şehirde birçok şey bulabilirsiniz. Akdeniz Bölgesi’nin gelişmiş şehirleri arasındaki Mersin, turistik çekiciliği kadar sahip olduğu sofra geleneğiyle de dikkat çeker. “Mersin’de ne yenir?” diyenlere cevap olarak şunlar sıralanabilir: Tarsus Kebabı: Esasen bir kıyma kebabıdır. Adana kebabı ile karıştırılabilse de...
Ülkemizde yer alan şehirlerin hepsinin kendine özgü kültürel zenginlikleri, yiyecek içecekleri, önemli yerleri, bitki örtüsü, o bölgeye ait hayvanları bulunmaktadır. Her açıdan zenginlikler yurdu olan ülkemizin en güzel şehirlerinden biri de hiç şüphesiz ki Sivas’tır. Sivas’ın neyi meşhur? yazısında şehri daha yakından tanımanıza yardımcı olmayı umuyoruz. Sivas’ın Neyi Meşhur? Gezilecek...
Sürekli yaz mevsimi yaşanan 6 ülke seyahat sevenler için 12 ay yaz mevsimi yaşama şansının ortaya çıkmasını sağlıyor. Son derece popüler ve bilinen lokasyonlar olan bu ülkelerden bazılarını sizin için sıralıyoruz. Dominik Cumhuriyeti, Tayland, Jamaika, Maldivler, Kiribati gibi değişik ülkeleri keşfetmek isteyebilirsiniz. Bizim ülkemizde kışken bu ülkelerde yazın tadını çıkarmanız...
Cennet Ada Koyu, Türkiye’nin güney sahilinde, Muğla ilinin Bodrum ilçesine bağlı bir doğa harikası olarak öne çıkıyor. Bu yazımızda, tatil için en çok tercih edilen yerlerden biri olan Cennet Ada Koyu nerede? Nasıl gidilir? Sorularına yanıt vereceğiz. Cennet Ada Koyu Nerede? Nasıl Gidilir? Bu eşsiz koy, masmavi denizi, doğal güzellikleri...
İzmir’de doğa gezileri yapmak için en uygun olan yerler, aynı zamanda tüm Ege Bölgesi’nin başlıca doğal güzellikleri arasında bulunur. Bu şehir daha çok ünlü plajları ile öne çıkıyor olsa da doğa gezileri alanları da yeterli sayıdadır. İstanbul ve Ankara ile beraber Türkiye’nin en büyük 3 şehrinden birisi olan İzmir, doğal...