doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,4840
EURO
36,3681
ALTIN
2.959,15
BIST
9.367,77
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Parçalı Bulutlu
18°C
İstanbul
18°C
Parçalı Bulutlu
Cuma Yağmurlu
18°C
Cumartesi Parçalı Bulutlu
9°C
Pazar Çok Bulutlu
10°C
Pazartesi Parçalı Bulutlu
10°C

Sinop’un neyi meşhurdur? Sinop seyahatiniz için muhteşem rehber

Sinop’un neyi meşhurdur? Sinop seyahatiniz için muhteşem rehber
04.09.2021
5.619
A+
A-

Sinop’un neyi meşhurdur?” sorusunun ilk cevapları şehirdeki kale ve hapishanedir. Tarihî yapılarıyla ünlü olan Sinop’ta fındık, buğday ve çeltik üretimi yoğundur. Türkiye’nin en kuzeyinde bulunması, şehrin coğrafi açıdan sahip olduğu ayırt edici bir özelliktir.

Sinop’un Neyi Meşhurdur? Sinop Gezilecek Yerler Arasındaki En Popüler Yerler Nereleridir?

Sinop gezilecek yerler sıralamanızda bulunabilecek yerlerden bazıları ise şunlardır;

  • Sinop Kalesi: Kesme taş, moloz ve tuğladan inşa edilmiştir. Anadolu’da bulunan en eski yapılardandır. İlk inşasının milattan önce yedinci yüzyılda gerçekleştiği bilinen kale, sonraki yüzyıllarda birçok kez onarılmıştır. Yaklaşık 2.050 metre uzunluğa sahip olan Sinop Kalesi günümüze kadar ayakta kalabilmiştir. Roma, Doğu Roma (Bizans) ve Anadolu Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerinin aktif olarak faydalandığı ender yapılar arasındadır.
  • Tarihî Sinop Cezaevi: Sinop’un güzelliğini ve Sinopluların sevecenliğini bilmeyenler, cezaeviyle ünlü bir şehre gelmek istemeyebilir. Fakat Sinop Cezaevi’nin sahip olduğu tanınırlık geçmişinden kaynaklanır. Burası Sinop’un tarihi güzellikleri arasındadır. İnşası 1887 yılında tamamlanmıştır ve esasen bir kaledir. Hapishane olarak kullanılmadan önce şehrin korunması için bir üs olarak kullanılmıştır.

İnşa tarihi kesin bilinmeyen kalenin yapım milattan önce 2000’li yıllara dayanır. Hapishanede mahkum edilmiş önemli isimlerden bazıları Sabahattin Ali, Refik Halit Karay, Osman Deniz ve Zekeriya Sertel’dir.

  • Hamsilos Koyu: Yemyeşil koyları ziyaret etmekten hoşlananlar için Hamsilos uygun bir seçenektir. Sularında yüzülebilen koy, sonbahar ve kış mevsimlerinde soğuktur. Bölgeyi yazın ziyaret ederek doğanın ve güneşin tadını çıkarabilirsiniz. Ayrıca işletmeler tarafından düzenlenen tekne turları çok keyiflidir.
  • Tatlıca Şelaleleri: Yaklaşık 30 şelalenin meydana getirdiği Tatlıca Şelaleleri, Sinop’un en yeşil bölgesindedir. Burası, “Sinop’un neyi meşhurdur?” diyenler için adeta doğal bir cevaptır. Farkını kolayca anlayabileceğiniz tertemiz oksijeni soluyarak bölgede yürüyüş ve koşu yapma imkanınız vardır.
  • Balatlar Kilisesi: Milattan sonra yedinci yüzyılda, Bizans İmparatorluğu tarafından inşa edilmiştir. Günümüze ulaşan en eski Rum Ortodoks kiliselerinden biridir. Hz. İsa ve Hz. Meryem freskleri özenle korunan ibadethane, 3 bin 62 metrekarelik bir araziyi kaplamaktadır.

Sinop’un Meşhur Yemekleri Hangileridir?

Sinop’un doğal güzellikleri ve tarihi mekanlarıyla beraber mutfak kültürü de dikkat çekicidir. Sinop’ta meşhur olan lezzetlerden birkaçı nokul, katlama, ıslama ve Sinop mantısıdır. Şehrin mutfak kültüründe hamur işleri önemli bir yer tutar. Çünkü meşhur yemeklerin tamamında hamur bulunur. Yemekler hakkındaki başlıca detaylar şöyledir:

  • Nokul: Bir çeşit poğaçadır fakat Sinop’ta ana yemek olarak tüketilir. Kıymalı, fındıklı, haşhaşlı seçenekleri bulunur. Bayramlarda şekerlisi yapılan nokullar, akşam yemeklerinde tuzlu olarak tercih edilir. Normal poğaça hamurundan daha kalın açılarak üzerine tereyağı sürülen hamur, iç harç eklenip rulo şeklinde sarılır. Şekerli tariflerde fındık ve kuru uzum kullanılırken, tuzlu tariflerin iç harcında et ve haşhaş öne çıkar.
  • Katlama: Açılan hamurun üzerine erimiş tereyağı sürülür ve hamurun köşeleri içe doğru katlanır. Üstte kalan yüzeye tekrar tereyağı sürüldükten sonra hamur yine katlanır. Boyut küçüldükçe oklava yardımıyla esnetilen hamur en az 5 – 10 kez yağlanıp katlanarak pişmeye hazır hale getirilir. Sac veya tavada pişen katlama, sıcaklığın etkisiyle şişer ve yumuşacık bir ekmek olur.
  • Islama: Kastamonu ve Samsun yörelerinde de tüketilen ıslamanın diğer isimleri bandırma veya banduma olarak bilinir. Tavuk ve yufkayla yapılan pratik bir yemek olduğu için Sinopluların yoğun ilgisini görür. Yapımı için rulo şeklinde sarılıp dilimlenen yufkalar fırında gevretilir. Bu sırada haşlanan tavukların eti ayıklanır. Tavuk suyu, gevrek yufkaların üzerine döküldükten sonra tavuk etleri yufkaların üzerine koyulur.
  • Sinop Mantısı: Mantının sadece Kayseri’ye özgü olduğu düşünülmemelidir. Karadeniz’in meşhur Sinop mantısı, cevizli olmasıyla dikkat çeker. Kayseri mantısından daha büyük tanelere sahip olan bu yemeğin bir başka özelliği, yarısına yoğurt dökülmemesidir. Servis tabağındaki mantıların tamamına ceviz serpilirken, yoğurt sadece tek tarafa dökülür. “Sinop’un neyi meşhurdur?” diyenler Sinop mantısını mutlaka denemelidir.
Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.