Silivri’de gezilecek yerler listesi çoğunlukla sahiller açısından ön plana çıkar. Avrupa Yakası’nın güneyinde, sevimli bir kıyı ilçesi olan Silivri pek çok tarihi çeşmeye de sahiptir. Yerli ve yabancı turistlerin İstanbul’a gelmişken bu ilçeye de mutlaka uğraması, bölgenin sakinliğinden ve gezintiye uygun oluşundan kaynaklanır.
Yazı Başlıkları
Silivri Sahili, ilçede ziyaret edilebilecek olan başlıca yerdir. Çok sayıda Avrupalı turistin öncelikli tercihlerinden olan bu sahilin çevresinde birbirinden farklı işletmeler mevcuttur. Kafe ve restoranların çevrelediği iskele alanında deniz manzarasını doya doya seyredebilmeniz mümkündür. Ayrıca sahil sularında yüzmek çok keyiflidir. İstanbul bölgesinin belki de en yüzülebilir suları bu sahilde bulunur. Rüzgar seviyesinin sık sık yükselmediği, suların aşırı dalgalı ve derin olmadığı bölgede güzel bir yaz tatili yapabilirsiniz.
Silivri’de gezilecek yerler arasında birbirinden farklı plajlar mevcuttur. Bununla beraber, İstanbul – Tekirdağ sınırının en güney bölümünü oluşturan civardaki Gümüşyaka Plajı yoğun ilgi görür. Etrafında sık ağaçlıklar bulunan Gümüşyaka Plajı, yaz döneminde tatilciler için verimli bir plaj tatili yapma imkanı sunar.
Coğrafi özellikleri sebebiyle plajın havası daima tertemizdir. Oldukça geniş olan kumsal şeridinin ve masmavi suların da en az plaj havası kadar temiz olduğunu söylemek mümkündür. Türkiye’nin ve dünyanın farklı pek çok bölgesinden ziyaretçi alan plaj, en çok Tekirdağlı günübirlik ziyaretçilerini ağırlar.
Oldukça eski bir yapı olan Silivri Kalesi, mimari açıdan fazla dikkat çekebildiği söylenemese de tarihsel olarak büyük öneme sahip olan bir yapıdır. Silivri Kalesi, Bizans İmparatorluğu’ndan günümüz Türkiye’sine miras kalmayı başarmış sayılı eserlerdendir. Müstakil bir kale olma özelliğinden çok, Bizans İmparatorluğu’nun başkenti olan Konstantinopolis’i özellikle Pers saldırılarından korumak için inşa edilmiş birtakım surlardan meydana gelir.
Söz konusu dönemde Selymbria ve Slybria gibi adlarla anılan bu kalenin inşa tarihi kesin olarak bilinmez. İlçenin sahip olduğu tarihi dokuyu kolay bir şekilde hissettirmesi, Silivri’de gezilecek yerler sıralamasına burayı ilave etmeniz için fazlasıyla yeterli bir sebep sayılabilir.
İkizli Çeşme olarak da bilinen Selim Paşa Çeşmesi, İstanbul’da bulunan daha başka yüzlerce çeşmeden pek farklı sayılmaz. Fakat Sadrazam Benderli Sırrı Selim Paşa’nın günümüze kadar korunabilmiş bir hatırası oluşu sebebiyle ilgi görmeyi hak eder. Özellikle tarihi kitabeler okuma üzerine akademik çalışma yapanlar, Selimpaşa Mahallesi’nin merkezinde yer alan bu çeşmeyi mutlaka ziyaret etmelidir.
Yapım tarihi Hicri takvime göre 1244, Miladi takvime göre 1828 olan Selim Paşa Çeşmesi’nin kitabe bölümü neredeyse hiç tahrip olmamıştır. Okunaklı harflerle yazılmış Osmanlıca kitabede, Selim Paşa’nın yoldan geçenlerden hayır duası almak için bu çeşmeyi yaptırdığını vurgulayan bir dize mevcuttur. Sağlam bir mermer türü kullanılarak yapılmış olan Selim Paşa Çeşmesi’nin Silivri’de gezilecek yerler sıralamasına dahil edilmesi kültür turizmi yönünden doğru bir seçim olabilir.