Yurt dışına çıkmak her yaştan insanın hayali! İnsanlar; yurt dışında farklı yerleri gezip görmek adına para biriktiriyorlar. Takdir edersiniz ki, yurt dışına çıkmak adına yerine getirilmesi gereken birtakım hususlar bulunur. Onlardan birisi de vize!
Yazı Başlıkları
Schengen; Avrupa’nın en büyük serbest seyahat bölgesi olarak tanımlanabilir. Buna ek olarak, Avrupa ülkelerinin birçoğunu kapsayan AB pasaportsuz seyahat bölgesi de Schengen tanımları içerisinde kendisine yer bulur.
Yurt dışına çıkmayı düşünen insanların aklında Schengen vizesi nedir sorusu bulunuyor. Schengen Bölgesi’ne üye olan devletlerden birisini ziyaret etmek isteyenlerin alması gereken bir vize olduğunu söylemeliyiz. Bu vize sayesinde söz konusu bölgeleri ziyaret edenler; seyahat başına 90 gün boyunca orada kalma hakkını elde ederler. Turizm veya iş amaçlı olarak gerçekleştirilen seyahatler için verilen bir vize türüdür. Kısa süreli bir vize olmasından dolayı son derece popülerdir.
Bilhassa Avrupa ülkelerine seyahat etmek isteyenler Schengen vizesi almak adına çaba gösterirler. Bu vize sayesinde insanlar Schengen Bölgesi dahilinde serbest bir şekilde seyahat etme şansını yakalarlar. Ayrıca, yine Schengen üyesi ülkelerden birisinden dönüş yapma hakkını da elde ederler. Bu vizeyi ayrıcalıklı kılan birden çok detay vardır. Özellikle Schengen Bölgesi içerisinde gümrük kontrollerinin olmaması ciddi bir avantajdır.
Schengen vizesi; avantajlarına rağmen kısa süreli bir vize olmasından mütevellit zaman zaman tercih edilmeyebilir. Schengen üyesi ülkelerden herhangi birisinde 90 günden daha uzun süreyle yaşamak, okumak veya çalışmak isteyenler için uygun bir vize değildir. Bu tür kişilerin söz konusu Avrupa ülkesinin ulusal vizesine başvurması gerekir. Bu vize; Covid-19 dönemi öncesinde yaygın bir şekilde kullanılıyordu. 2019 yılında 15 milyondan fazla insanın Schengen vizesi sayesinde Avrupa’da özgür bir şekilde seyahat ettiği belirlenmiştir.
Bu vize; Avrupa’ya yapılacak kısa süreli seyahatler için tercih edilebilir. İş, arkadaş ve aile ziyareti, turizm ve tatil, kültürel ve spor etkinlikleri, resmi ziyaret, tıbbi sebepler, kısa süreli eğitim ve araştırma, havalimanı transit ve gemiyle transit geçişler gibi nedenlerden dolayı Schengen vizesine başvurulabilir. Bunun yanı sıra, Schengen konsolosluğu; kişinin Avrupa ülkelerini ziyaret etme sebebi ve sıklığına göre ona tek girişli, çift girişli veya çok girişli vize seçeneği sunabilir. Birçok kişi; tek girişli vizeden yana seçim yapar. Bu vize; başvuru formunda belirtilen Schengen Bölgesi’nde kalınacak gün sayısına ve Schengen vizesini düzenleyen konsolosluğun kendi kararına göre düzenlenir.
Avrupa’ya devamlı olarak seyahat eden birisi için Schengen vizesi uygun olmayabilir. Bu kişilerin beş yıla kadar geçerliliği bulunan AB vizesini almaları doğru bir karar olacaktır. Fakat, Avrupa için beş yıl geçerlilik süresine sahip vizesi bulunanlar yine de Schengen Bölgesi’nde 180 günlük dönemde 90 günden fazla kalamayacaklarını bilmelidirler.
Avrupa’ya seyahat etmeyi düşünenlerin aklında Schengen vizesi nasıl alınır sorusu bulunuyor. Vize başvurusunda bulunmak adına birtakım belgelerin bizzat konsolosluğa teslim edilmesi gerekir. Bu noktada, kişinin en az 15 gün önceden randevu alması tavsiye edilir.
Yukarıdaki belgeler ile beraber Schengen vizesine başvurulur. Kişinin gideceği ülkenin konsolosluğuna veya elçiliğine başvuruda bulunması gerekir. Buna ek olarak, gidiş tarihinden yaklaşık altı hafta önce vizeye başvurulması tavsiye edilir. Vize işlemleri; genellikle 72 saatten daha az sürede tamamlanır. Ancak, duruma göre 14 ila 45 gün arasında sürdüğüne de rastlanır. Bunun yanı sıra, bazı ülkelerin elçiliklerine istenilen her zaman gidilmesi ve söz konusu belgelerin sunulması mümkün iken bazı ülkelerin elçilikleri önceden randevu alınmasını zorunlu kılar.
Schengen Bölgesi; temelini Schengen Anlaşması’ndan alır. Bu noktada, 26 farklı Avrupa ulusundan oluşan bir bölge olduğunu söylemek gerekir. Belçika, Avusturya, Danimarka, Çek Cumhuriyeti, Estonya, Finlandiya, Almanya, Fransa, Macaristan, Yunanistan, İtalya, İzlanda, Litvanya, Letonya, Malta, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Polonya, Portekiz, Slovakya, Slovenya, İsveç, İspanya, İsviçre ve Lihtenştayn; Schengen ülkeleri arasında yer alır.
Yukarıdaki ülkelerden 22’si Schengen müktesebatını harfiyen yerine getirmiştir. Buna ek olarak, dört ülkenin de Avrupa Serbest Ticaret Birliği üyesi olduğu bilinir. Bu dört ülkenin Schengen Sözleşmesi ile ilgili Özel Anlaşmalar aracılığıyla Schengen müktesebatını yerine getirmesi söz konusudur. Sonuç olarak, Schengen vizesi sayesinde 26 ülkede belirli bir süre boyunca kalmak mümkün hale gelir.