Sakarya’ya bir gezi planlıyorsanız “Sakarya’nın neyi meşhur?” sorusu aklınıza gelebilir. Şehirde doğal alanların güzelliği ve yemekler oldukça meşhurdur. İstanbul’a yakın olan şehrimiz Marmara Bölgesi’ndeki en huzurlu yerler arasındadır. Mısır, fındık, ayva, buğday ve yem bitkileri Sakarya’da en çok yetiştirilen tarım ürünleridir. Manisa ile beraber Türkiye’nin etlik tavuk ihtiyacına en fazla cevap verebilen şehrimiz Sakarya’dır. Geniş tarım arazileri ve bol yeşilliğiyle tanınan Sakarya tarım sektörü için de önemlidir.
Yazı Başlıkları
Karasu ilçesinde bulunan Acarlar Longozu, ülkemizin en büyük longoz ormanıdır. Yaklaşık 7.5 kilometre uzunluğuyla dikkat çeker. Tamamen yemyeşildir ve 1998 yılından beri doğal sit alanı olarak koruma altındadır.
Su birikintilerinde sazan ve kızılkanat balıkları fazla bulunur. Tilki, kirpi, sincap, doğan kuşu longozda yaşam süren canlılardır. Kayın, karaağaç ve kızılağaçlarla kaplı olan Acarlar’a uğrayıp yürüyüş yapabilirsiniz.
Davlumbaz Yaylası, Akyazı ilçesindedir. Geniş bir düzlük olduğu için bölge halkı burada piknik ve yürüyüş yapar. Şehir gürültüsünden uzakta olması önemli bir avantajdır. Sakarya seyahatinizde ağırlıklı olarak yeşil bölgelerde zaman geçirmek istiyorsanız, Davlumbaz Yaylası buna uygun bir seçenektir.
Sakarya gezilecek yerler listenize Çiğdem Yaylası’nı ekleyerek bölgenin doğal meyve ve sebzelerine kolayca ulaşabilirsiniz. Temmuz ayının 14 veya 15. gününde birçok çiftçi, mahsullerini yaylaya getirerek satışa sunar.
Bölgede “Çiğdem Yaylası Şenlikleri” olarak bilinen bu uygulamalar geleneksel bir hal almıştır. Yaz döneminde yaylayı ziyaret ederek satın alabileceğiniz bal kabakları, domatesler, patatesler, yeşillikler taze ve lezzetli olur.
İyi korunmuş Bizans eserleri arasında bulunan köprü, yaklaşık 430 metre uzunluğa sahiptir. Adını, dönemin Bizans imparatoru I. Justinianus’tan alır. Milattan önce altıncı yüzyılda, büyük bir proje olarak inşa edilen köprünün yapılış amacı Konstantinopolis (İstanbul) ile Anadolu’daki Bizans topraklarını birbirine bağlamaktır. “Sakarya’nın neyi meşhur?” sorusuna tarihsel açıdan verilebilecek ilk cevap bu köprüdür.
Yavuz Sultan Selim’in babası olan II. Bayezid, Sakarya civarındaki ulaşım imkanlarını geliştirmek için bir köprü yaptırmıştır. Taş malzemeyle inşa edilmiş olan köprünün uzunluğu 196 metredir. Sakarya Nehri üzerinde bulunan sağlam köprü, yüzlerce yıldır şehrin öne çıkan zenginliklerinden olmuştur. On beşinci yüzyılın sonlarıyla on altıncı yüzyılın ilk dönemlerinde inşa edilen yapı, zaman içinde çeşitli onarımlar görmüştür.
İlk inşasının Orhan Gazi döneminde gerçekleştiği tahmin edilen cami, kubbelere sahip olmayan klasik bir bina görünümündedir. Minareli, küçük bir konağa benzeyen Orhan Camii için II. Abdülhamit döneminde ve 1999 Gölcük Depremi sonrasında büyük çaplı tadilatlar yapılmıştır. İlk halini kaybederek farklı bir yapıya dönüşen ibadethane, “Sakarya’nın neyi meşhurdur?” sorusunun cevapları arasında gösterilebilir.
Sakarya mutfağında sebzeli ve etli yemekler aynı öneme sahiptir. Ayva dolması, ıslama köftesi, Çerkez tavuğu ve balkabağı tatlısı bölgenin en meşhur tatlarıdır. Sakarya’nın meşhur yemekleri ile beraber ekmeği de dikkat çeker. Şehrin 1 numaralı tarım ürünü balkabağı olduğundan, ekmeklerde bu sebze kullanılır. Balkabaklı Sakarya ekmeği, benzersiz bir tada sahiptir. Sakarya lezzetlerinin ön plana çıkan detayları şöyledir:
Sakarya ile ilgili tüm haberler için Haber Galerisi’ni takip edebilirsiniz. Sakarya Haberleri