doğa gezilerigezilecek yerlerkamp alanlarıSeyahat TüyolarıKonaklama
DOLAR
34,7398
EURO
36,5631
ALTIN
2.953,71
BIST
9.827,23
Adana Adıyaman Afyon Ağrı Aksaray Amasya Ankara Antalya Ardahan Artvin Aydın Balıkesir Bartın Batman Bayburt Bilecik Bingöl Bitlis Bolu Burdur Bursa Çanakkale Çankırı Çorum Denizli Diyarbakır Düzce Edirne Elazığ Erzincan Erzurum Eskişehir Gaziantep Giresun Gümüşhane Hakkari Hatay Iğdır Isparta İstanbul İzmir K.Maraş Karabük Karaman Kars Kastamonu Kayseri Kırıkkale Kırklareli Kırşehir Kilis Kocaeli Konya Kütahya Malatya Manisa Mardin Mersin Muğla Muş Nevşehir Niğde Ordu Osmaniye Rize Sakarya Samsun Siirt Sinop Sivas Şanlıurfa Şırnak Tekirdağ Tokat Trabzon Tunceli Uşak Van Yalova Yozgat Zonguldak
İstanbul
Hafif Yağmurlu
11°C
İstanbul
11°C
Hafif Yağmurlu
Çarşamba Hafif Yağmurlu
12°C
Perşembe Çok Bulutlu
14°C
Cuma Az Bulutlu
15°C
Cumartesi Az Bulutlu
16°C

Sakarya’nın Neyi Meşhur?

Sakarya’nın Neyi Meşhur?
01.09.2021
4.958
A+
A-

Sakarya’ya bir gezi planlıyorsanız “Sakarya’nın neyi meşhur?” sorusu aklınıza gelebilir. Şehirde doğal alanların güzelliği ve yemekler oldukça meşhurdur. İstanbul’a yakın olan şehrimiz Marmara Bölgesi’ndeki en huzurlu yerler arasındadır. Mısır, fındık, ayva, buğday ve yem bitkileri Sakarya’da en çok yetiştirilen tarım ürünleridir. Manisa ile beraber Türkiye’nin etlik tavuk ihtiyacına en fazla cevap verebilen şehrimiz Sakarya’dır. Geniş tarım arazileri ve bol yeşilliğiyle tanınan Sakarya tarım sektörü için de önemlidir.

Sakarya’nın Neyi Meşhur? Gezilecek Yerleri Nerelerdir?

Türkiye’nin En Yeşil Bölgelerinden Acarlar Longozu

Karasu ilçesinde bulunan Acarlar Longozu, ülkemizin en büyük longoz ormanıdır. Yaklaşık 7.5 kilometre uzunluğuyla dikkat çeker. Tamamen yemyeşildir ve 1998 yılından beri doğal sit alanı olarak koruma altındadır.

Su birikintilerinde sazan ve kızılkanat balıkları fazla bulunur. Tilki, kirpi, sincap, doğan kuşu longozda yaşam süren canlılardır. Kayın, karaağaç ve kızılağaçlarla kaplı olan Acarlar’a uğrayıp yürüyüş yapabilirsiniz.

Davlumbaz

Davlumbaz Yaylası

Keyifle Piknik Yapabileceğiniz Davlumbaz Yaylası

Davlumbaz Yaylası, Akyazı ilçesindedir. Geniş bir düzlük olduğu için bölge halkı burada piknik ve yürüyüş yapar. Şehir gürültüsünden uzakta olması önemli bir avantajdır. Sakarya seyahatinizde ağırlıklı olarak yeşil bölgelerde zaman geçirmek istiyorsanız, Davlumbaz Yaylası buna uygun bir seçenektir.

En Doğal Sebzelerin Bir Araya Geldiği Çiğdem Yaylası

Sakarya gezilecek yerler listenize Çiğdem Yaylası’nı ekleyerek bölgenin doğal meyve ve sebzelerine kolayca ulaşabilirsiniz. Temmuz ayının 14 veya 15. gününde birçok çiftçi, mahsullerini yaylaya getirerek satışa sunar.

Bölgede “Çiğdem Yaylası Şenlikleri” olarak bilinen bu uygulamalar geleneksel bir hal almıştır. Yaz döneminde yaylayı ziyaret ederek satın alabileceğiniz bal kabakları, domatesler, patatesler, yeşillikler taze ve lezzetli olur.

İnşa Edildiği Dönemin Harikası Olan Justinianus Köprüsü

İyi korunmuş Bizans eserleri arasında bulunan köprü, yaklaşık 430 metre uzunluğa sahiptir. Adını, dönemin Bizans imparatoru I. Justinianus’tan alır. Milattan önce altıncı yüzyılda, büyük bir proje olarak inşa edilen köprünün yapılış amacı Konstantinopolis (İstanbul) ile Anadolu’daki Bizans topraklarını birbirine bağlamaktır. “Sakarya’nın neyi meşhur?” sorusuna tarihsel açıdan verilebilecek ilk cevap bu köprüdür.

Sakarya’nın Tarihî Miraslarından II. Bayezid Köprüsü

Yavuz Sultan Selim’in babası olan II. Bayezid, Sakarya civarındaki ulaşım imkanlarını geliştirmek için bir köprü yaptırmıştır. Taş malzemeyle inşa edilmiş olan köprünün uzunluğu 196 metredir. Sakarya Nehri üzerinde bulunan sağlam köprü, yüzlerce yıldır şehrin öne çıkan zenginliklerinden olmuştur. On beşinci yüzyılın sonlarıyla on altıncı yüzyılın ilk dönemlerinde inşa edilen yapı, zaman içinde çeşitli onarımlar görmüştür.

İslam Dünyasının En Farklı Camisi: Orhan Camii

İlk inşasının Orhan Gazi döneminde gerçekleştiği tahmin edilen cami, kubbelere sahip olmayan klasik bir bina görünümündedir. Minareli, küçük bir konağa benzeyen Orhan Camii için II. Abdülhamit döneminde ve 1999 Gölcük Depremi sonrasında büyük çaplı tadilatlar yapılmıştır. İlk halini kaybederek farklı bir yapıya dönüşen ibadethane, “Sakarya’nın neyi meşhurdur?” sorusunun cevapları arasında gösterilebilir.

Sakarya’nın Hangi Yemekleri Meşhurdur?

Sakarya mutfağında sebzeli ve etli yemekler aynı öneme sahiptir. Ayva dolması, ıslama köftesi, Çerkez tavuğu ve balkabağı tatlısı bölgenin en meşhur tatlarıdır. Sakarya’nın meşhur yemekleri ile beraber ekmeği de dikkat çeker. Şehrin 1 numaralı tarım ürünü balkabağı olduğundan, ekmeklerde bu sebze kullanılır. Balkabaklı Sakarya ekmeği, benzersiz bir tada sahiptir. Sakarya lezzetlerinin ön plana çıkan detayları şöyledir:

  • Ayva dolması: Olgunlaşmış ayvalar, içleri oyulduktan sonra kıymalı pirinçle doldurulur. Tarçın, sıvı yağ, hakiki üzüm pekmezi ve karanfil eklenen iç harcın lezzeti, farklı dolmalarda bulunamayacak ölçüde farklıdır. Harçtaki pekmezden ötürü yemeğe pekmezli ayva dolması da denir.
  • Islama köftesi: Özellikle Adapazarı civarında yaygındır. Sütle ıslatılıp hamur haline getirilmiş bayat ekmek, rendelenmiş soğan ve arzu edilen baharatlar etle karıştırılır. Avuç içinin yarısı büyüklüğünde yuvarlanan köfteler fırında pişirilerek servis edilir.
  • Çerkez tavuğu: “Sakarya’nın neyi meşhur?” sorusuna verilen ilk cevaplardan biri Çerkez tavuğudur. Sakarya, kültürel açıdan zengin bir şehirdir. Doğudan göçen Çerkezlerin huzur içinde yaşadığı ve beslenme alışkanlıklarını yayabildiği Sakarya’mızda Çerkez tavuğu ünlü bir yemek haline gelmiştir. Yemeğin yapımı için ilk olarak tavuk göğsü haşlanır. Küçük parçalara ayrılan bayat ekmekler tavuk suyuyla ıslatılır. Didiklenen tavuklar, ıslatılan bayat ekmeklerle karıştırılır. Tavuk ve ekmeklerin üzerine, bol miktarda dövülmüş ceviz eklenir. En son ise pul biber, zeytinyağı ve sarımsakla hazırlanan yoğurt, yemeğe katılır.

Sakarya ile ilgili tüm haberler için Haber Galerisi’ni takip edebilirsiniz. Sakarya Haberleri

 

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yukarıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.