Çin’in başkenti olan Pekin destinasyonunda gezilecek yerler o kadar çok ki biz sadece en öne çıkanları sizler için derledik. Çin seyahatiniz sırasında Pekin’i tam anlamıyla tanıyıp gezebilmeniz için birkaç gün ayırmanız gerekecek.
Seyahat sever Notu: Pekin ile Türkiye arasında 6 saat zaman farkı vardır.
Yazı Başlıkları
Ming Hanedanlığına mensup İmparator Zhu Di’nin hükümdarlığında 15. Yüzyılın ilk yarısında inşa edilen Cennet Tapınağı, Ming ve Qing hanedanlarından tahta geçenlerin dini törenler için ziyaret ettiği tapınak olma özelliğini taşıyor. Çin inancına ve felsefi öğelerine göre inşa edilen tapınak 3 ana binadan oluşuyor. Bolluk için dua edilen salon ve dünya ile cennet arasındaki bağlantıyı simgelediğine inanılan yuvarlak şekilli sunak binası bu 3 ana bina içerisinde en çok ilgi çekenler.
Çin denilince akla ilk gelen yapı olan Çin Seddi, Pekin’de bulunuyor. Uzaydan görünebilen tek yapı olma özelliği taşıyan Çin Seddi, Ming Hanedanlığı döneminde inşa edilmiş. Dünya’nın 7 harikasından biri olan yapının en güzel bölümünü kentin kuzeyinden geçen kısmını Pekin’de görebilirsiniz. Pekin’e gelip de Çin Seddini görmeden Pekin gezinizi tamamlamamanız tavsiye ediliyor. Bu yapı sizi eminiz ki kendisine hayran bırakacak.
Pekin’in olduğu kadar Çin’in de simgelerinden biri olan Yasak Şehir 1406-1420 yılları arasında inşa edilmiş. Ming Hanedanlığı döneminden Qing Hanedanlığı sonuna kadar saray olarak kullanılan yapı halkın girişine izin verilmediği için bu isimle anılmaya başlanmış. İçerisinde 90 saray ve bu saraylara bağlı avlular, ayrıca farklı amaçlarla da kullanılan 980 yapı bulunuyor. Cennet’in Oğulları olduğuna inanılan imparatorlar için Mor Saray’ın bir benzeri olarak tasarlanan ve inşa edilen yapı içerisinde ayrıca bir de Saray Müzesi yer alıyor.
Dünya’daki en büyük 10 meydandan biri olan Tiananmen Meydanı Pekin’in simgelerinden biri olarak kabul ediliyor. 1651 yılında inşa edilen meydan Türkçeye çevirirsek, Göksel Barış Kapısı anlamına geliyor. Yasak Şehir’ e giriş yapılan en büyük kapının önünde yer alan meydan, daha çok 1989 yılında ordunun demokrasi hareketlerini bastırmak için yaptığı katliam ile biliniyor. Meydanda ayrıca Kahramanlar Anıtı, Çin Ulusal Müzesi de bulunuyor. Pekin destinasyonunda gezilecek yerler arasında bulunan meydanda Çin Halk Cumhuriyeti’nin kurucusu Mao Zedong’un mezarını da görebilirsiniz.
Pekin, gündüzü ve gecesi ile sıkılmaya bile vakit bırakmayan destinasyonlardan biridir. Hareketli olan gündüz yaşamı yanında gece hayatı eğlenceleri de oldukça fazladır. Hemen belirtelim! Bazı gece eğlenceleri oldukça uçlarda yaşanabiliyor ve sıra dışı bir hal alıyor.
Daha mütevazi eğlenceler de yok değil tabi ki. Örneğin akşam saatlerinde bir çay evini ziyaret edip vakit geçirebilirsiniz. Bunu tercih etmiyorsanız elit kulüplerde veya restoranlarda gece yaşamına devam edebilirsiniz.
Çin yemekleri genellikle şekil, koku, tat ve renk bakımından zengin yemeklerdir. 6 duyuyu temel alıp oluşturulan yemeklerde yumurta, sebze, ördek, kırmızı et, balık ve tavuk yoğun biçimde kullanılır. En popüler yemeklerinden biri ördek kızartmasıdır. Her restoranda bu yemek ile karşılaşmanız olasıdır. Ülkemiz mutfağı aksine ekmek tüketimi oldukça azdır. Bunun yerine noodle çeşitleri fazlasıyla kullanılır. Sıcak pilavı her yemek yanında mutlaka tüketirler.
Bir diğer ünlü yemekleri ise Shandog tavuğu yemeğidir. Lahana ile yapılan bu yemek şehirde olukça popülerdir. Pekin mutfağında alışılmadık birçok lezzet ile karşılaşmanız mümkündür. Türk mutfak kültüründe kullanılmayan birçok yiyecek çeşidinin olduğu şehirde geleneksel lezzetler adı altında bu yemekleri bulabilirsiniz.
Gezgin Notu: Eğer farklı lezzetleri deneme konusunda çekinceleriniz var ise geleneksel mutfak ürünlerini tercih etmeyip özellikle Guijie Caddesi’nde bulunan restoranlarda size daha uygun lezzetleri deneyebilirsiniz. Bu caddede size tavsiyemiz bol baharatlı karides ve şekerli meyveleri denemenizdir.
Çin’in başkenti Pekin’e havayolu ile aktarma yapılmadan gidilebilir. Bazı havayolları ise bu şehre aktarmalı tarifeler düzenlemektedir. Aktarmasız uçuşların ortalama seyahat süresi 9 saat civarındadır.
Pekin destinasyonunda gezilecek yerler hakkında bilgi verirken şehir içi ulaşımı konusunda da bilgi vermek gereklidir. Şehir içi ulaşımda metro en çok kullanılan toplu taşıma araçlarındandır. Bunun dışında otobüs, taksi ve yine kullanımı fazla olan bisikletler ile şehir içinde ulaşım sağlanmaktadır.
Seyahat sever Notu: Toplu taşıma araçları oldukça kalabalık olduğundan değerli eşya, cüzdan ve para konusunda dikkatli olmanız gereklidir.
Gezgin Notu: Pekin’de şehir içinde dolaşacaksanız mutlaka yanınızda bir sözlük olması gerek. Ya da sözlük uygulamalarını telefonunuza, tabletinize vs. yüklemiş olmanız gerekiyor. Zira şehirde tüm tabelalar Çince olarak hazırlanmıştır.