İstanbul’u ancak iki yakaya bölerek bir nebze olsun anlatmak mümkün olabiliyor. Hem Avrupa yakasından hem de Anadolu yakasında onlarca gezilecek yere sahip olan bu güzel şehrin Anadolu Yakasının sokaklarını İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler listemizi elimize alıp, gelin hep beraber dolaşmaya başlayalım.
# İstanbul Avrupa Yakası Gezilecek Yerler yazımızı buradan okuyabilirsiniz.
Yazı Başlıkları
İstanbul Anadolu Yakası’nın gezilecek yerleri arasında nostaljik görünümü, birçok filme sahne olması, sahip olduğu manzara ile öne çıkan Çamlıca Tepesi listemizin ilk sırasında yer alıyor. Hazır buraya kadar gelmişken bu harika manzarada muazzam bir sabah kahvaltısı yapabilir, demli çay eşliğinde Çamlıca Tepesi’nin keyfine varabilirsiniz.
3.000 hektar üzerine kurulu olan park İstanbul’un en büyük parklarından biridir. Birçok bitki çeşidini barındırması nedeniyle de önemli olan Polonezköy Tabiat Parkı, doğa sporları ve doğa gezileri için de mükemmel alanlardan biridir.
İstanbul Boğazının kuzey bölümünde yer alan Anadolu Kavağı, balıkçı kasabası olarak bilinirdi. Yerli ve yabancı turistler tarafından sıklıkla ziyaret edilen bu bölge özellikle bahar ve yaz aylarında olukça kalabalık olmaktadır. Balıkçı restoranları ile bezeli olan Anadolu Kavağının adının daha önceleri burada çok fazla sayıda bulunan kavak ağaçlarından geldiği düşünülüyor.
Adını ünlü çinilerinden alan cami, 1640 yılında yapılmıştır. Zarif Çinili Cami olarak da adlandırılmaktadır. Mahpeyker Valide Kösem Sultan tarafından inşa ettirildiği bilinmektedir. Avlu kısmında büyük bir şadırvan bulunur. Küçük bir cami olduğu için yanında bulunan medresesi de oldukça küçük yapıdadır. Ön cephe kısmı İznik çinilerinin tüm güzelliğini yansıtmaktadır.
Kartal’da yer alan Dragos Tepesi, İstanbul’un en güzel manzarasına sahip yerlerinden biridir. Tepede bulunan sosyal tesisler ve kafelerde dilerseniz bir bardak çayınızı yudumlar iken Marmara Denizi’ni seyredebilir veya müthiş lezzetler ile kendinize manzara eşliğinde ziyafet çekebilirsiniz.
İstanbul Anadolu yakası gezilecek yerler arasında bulunan bu büyüleyici saray Üsküdar’da yer alıyor. Sarkis Balyan tasarımı olan sarayın yapımının başlangıç tarihi 1860 yılıdır. 5 yılda tamamlanan Beylerbeyi Sarayı’nda birçok yabancı devlet adamı ağırlanmıştır.
Toplam 24 odaya, haremlik ve selamlık olarak ayrılan 2 hamama ve 1 banyoya sahiptir. Kabul salonu kısmında fıskiyeli havuz bulunuyor. Sarayın zemin kısımlarında ithal hasır örgüler kullanılmıştır.
Kadıköy ilçesinde olan Haydarpaşa Garı’nın yapım yılı 1906’dır. Garın yapılış amacı İstanbul-Bağdat demiryolunun başlangıç noktası olmasının planlanmasıdır. Osmanlı döneminde bu gar, Hicaz demiryolu seferleri için kullanılmıştır. Sultan II. Abdülhamit zamanında yapımına başlanan garın mimarları Otto Riter ve Helmuth Cuno’dur. 2013 yılında tren seferleri sonlandırılmıştır ve şimdilerde TCDD 1. Bölge Müdürlüğü olarak kullanılmaktadır.
Türkiye’nin en önemli tematik parklarından biri olan Göztepe 60. Yıl Parkı, Bağdat Caddesi üzerinde yer alıyor. Bitki çeşitliliği ve peyzaj çalışmaları ile öne çıkan park oldukça yoğun ziyaretçi alıyor. Yapay göletin ve akvaryumun da yer aldığı park Anadolu Yakası gezilecek yerler arasında yer alıyor.
Beykoz’da yer alan Küçüksu Kasrı, aslen Sultan I. Mahmut tarafından inşa ettirilmiş, günümüzdeki haline ise Sultan Abdülmecit zamanında getirilmiş. Batı mimarisinden ezgiler taşıyan yapının bahçe kısmında özel demir parmaklıklar kullanılmış. Dış cephesinde ise süslemelerin güzelliği görenleri hayran bırakıyor.
İstanbul Anadolu Yakası dendiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Bağdat Caddesi günümüzde adeta alışverişin merkezi olan caddelerden biridir. Her daim canlı olan caddenin bu özelliği sahip olduğu konsept barları, lüks mağazaları ve restoranları kaynaklıdır.
Kadıköy ilçesinde yer alan Barlar Sokağı, adını da aldığı üzere barların yoğun olarak bulunduğu bir sokaktır. Tüm gününüzü değerlendirebileceğiniz şekilde vakit geçirebileceğiniz bu alanda sinemadan, hemen her konseptte hizmet veren barlara, yemek yiyebileceğiniz mekanlara kadar vakit geçirebileceğiniz birçok alternatif bulabilmeniz mümkündür.
İstanbul Anadolu Yakası Gezilecek Yerler listesi olarak hazırladığımız rehberimizde sizlere, Anadolu yakasında öne çıkan yerlerden birkaç tanesini tanıtmak istedik.
İstanbul’un bu güzel yakasında bizlerle paylaşmak istediğiniz yerler var ise, yorum kısmımızdan veya sitemizdeki sosyal medya hesaplarımızdan önerilerde bulunarak gezginlere tavsiye verebilirsiniz.