Isparta’nın şirin ilçesi Keçiborlu, il merkezine yaklaşık olarak 41 kilometre mesafede yer alıyor. Afyon ilçeleri olan Dazkırı, Başmakçı ve Dinar ile komşu olan ilçenin hemen ilerisinde Batı Toroslar görülüyor. Isparta Keçiborlu ilçesine gezinizde yer vermek istiyorsanız ve Isparta Keçiborlu’da nereleri gezmeli? Diyorsanız, önerilerimiz için yazımızın devamını inceleyebilirsiniz.
Yazı Başlıkları
Birçok medeniyet tarafından yaşam alanı olarak kullanılmış Keçiborlu, bu medeniyetlerden izleri barındıran tarihi yerleriyle ünlüdür. Şehrin ününün artmasında tarihi yerleri kadar sahip olduğu lavanta bahçelerinin de payı büyüktür.
Lavanta bahçeleri ile bezeli olan bu köyü özellikle hasat zamanında ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Mis gibi lavanta kokularının yükseldiği hasat zamanı, köyün ziyaretçi sayısının da arttığı zamanlar oluyor. Isparta’nın merkezine yaklaşık olarak 47 km mesafede yer alan köy, daha önce Isparta’nın meşhur güllerinin yetiştiği yerlerden biriydi. Daha sonraları ise Türkiye’nin lavanta yetiştiriciliğine en fazla katkı sağlayan yerlerden birine dönüşmüştür.
Yıl içinde ziyaretçi sayısı bir hayli fazla olan köyde konaklama yapabileceğiniz hem kamp alanları hem de pansiyon bulunuyor.
Haziran ayından başlayarak Temmuz ayının 15’ine kadar devam eden lavanta hasat zamanı köy, adeta mor ve tonlarının dansını yaşıyor. Fotoğraf tutkunlarının da özellikle bu aylarda ziyaret ettiği köyde aynı zamanda lavanta sabunları, çayları da el emeği ile yapılıyor.
İlçe merkezinde yer alan tarihi yapının kim tarafından ve ne zaman yapıldığı bilinmiyor. Kırma çatı ile yapılan cami, dikdörtgen planda tasarlanmıştır ve ibadete açıktır.
Keçiborlu’ya bağlı Aydoğmuş Köyü’nde yer alan mağara, 65 metre uzunluğa sahiptir. Mağara içinde çok sayıda sarkıtlar ve dikitler bulunmaktadır. Mağara ayrıca, damlataşı yönünden zengindir.
Senir kasabasına yakın mesafede yer alan sarnıç, Sucuk Kuyusu adı ile de bilinmektedir. Dikdörtgen şeklinde tasarlanan sarnıcın batı bölümünde olan duvarında havalandırma penceresi vardır. Kemerli bir kapıdan girerek ulaşabileceğiniz sarnıcın bir kısmı Horasan harcı ile sıvanarak yapılmıştır. Sıvalı kısmın üzerinde 1945 yılı yazılıdır. Yapılan incelemelerde harç üzerine yazılmış bu yılın sarnıcın tamir yılı olduğu ortaya çıkmıştır. Hacı Emin Sarnıcı dışında bölgede Hacı Hüseyin Sarnıcı ve Hasan Hüseyin Sarnıcı da bulunmaktadır.