Doğu Anadolu Bölgesi’nin en büyük ili gökyüzü ile yeryüzünün buluştuğu dadaşlar diyarı Erzurum gezip görmeye en değer yerlerden biri. Mutfağıyla tarihi alanlarıyla doğal güzellikleriyle dolu dolu bir gezi turu Erzurum şehrinde mümkün. Oltu taşı gibi yarı değerleri hediyelikleri ile Erzurum’un neyi meşhur? Yazısıyla şehre dair en meşhur şeyleri sizler için listeledik.
Yazı Başlıkları
Erzurum tarihi yapılar, tarihi eserler bakımından oldukça zengindir. Kültürel bir gezi amaçlayanların oldukça tatmin edecekleri şehirde her döneme ait bir kalıntı bulmak mümkündür. Bunlardan en meşhur tarihi yapı Çift Minareli Medresedir.
Türkiye’nin en iyi kayak merkezlerinden biri olan Palandöken, yerli yabancı turistler tarafından da tercih edilmektedir. Palandöken’deki kar kalitesi ve kayak merkezindeki pistlerin uzunluğu kayak yapmayı seven kışı tatilcileri tarafından çokça beğenilmektedir. Kış tatiliniz için tercih edebileceğiniz en güzel yerlerden birisi kesinlikle burasıdır.
Üç Kümbetler Erzurum’da yer tarihi hazinelerimizden biri. Anadolu’nun en güzel anıt mezar örneklerinden olan kümbetler arasındaki en büyüğü Emir Saltuk’a aittir. Emir Saltuk Kümbetinin giriş kapısının üzerinde geometrik şekillerden elde edilmiş çiçek ve hayvan figürleri bulunmaktadır.
“Kırmızı periler diyarı” olarak bilinen ve 2012 yılında UNESCO tarafından Dünya Geçici Miras Listesi’ne girmiş olan Narman Peri Bacaları, Amerika’nın Arizona, Kolorado Vadisi’nde yer alan Büyük Kanyon ile benzerlik göstermektedir. Buradaki eşsiz doğa şekillerine ve peri bacalarının sahip olduğu renge hayran kalmamak imkânsız. Erzurum gezilecek yerler listesine burası kesinlikle eklenmelidir.
Uzmanlar Erzurum şehrinin Oltu ilçesinde yer alan rengarenk Gökkuşağı Tepelerinin 4,5 milyon yıl önce oluştuğunu düşünmektedir. Jeoturizm açısından oldukça önemli olan Gökkuşağı Tepelerini Erzurum’a yolunuz düşerse muhakkak ziyaret etmelisiniz.
Erzurum neyi meşhur? diye soran okurlarımızın Cağ Kebabını kesinlikle tatmalarını öneriyoruz. Odun ateşinde yatık şişler üzerinde pişen bu kebap Erzurum’da oldukça meşhur.
Erzurum’un sert geçen kış aylarında sık sık pişirilen bu çorba sayesinde içiniz ısınacak. Ayran çorbası ile benzerlik gösteren çorba ayran aşından farklı olarak sıcak servis ediliyor.
Bir nevi krep olan Lalanga Erzurum kahvaltılarının vazgeçilmezleri arasında yer alıyor. Erzurum’da kahvaltı sofralarında kesinlikle göreceğiniz tatlardan biri.
Erzurum şehrinin en yöresel tatlılarından biri olan Hasuta dut pekmezi, nişasta ve şeker ile yapılıyor. Yapıldığı bölgelere göre değişiklik gösteren tatlı püre ya da sıvı çorba kıvamında pişirilmektedir.
Erzurum’un en meşhur yemeklerinden biri ketedir. Mükemmel bir tat olan hamur işi Erzurum’da neredeyse her pastanede satılıyor. Özellikle ramazan aylarında sahur sofralarında yerini alan kete şehrin simgelerinden biri haline gelmiştir.
Erzurum’un dillere destan olmuş tatlısı Kadayıf dolması Türkiye’nin her bir köşesinde bulunmaktadır. Tel kadayıfın için fıstık ya da ceviz doldurularak yapılan tatlı kızgın yağda kızartıldıktan sonra şerbetlenerek kaymak eşliğinde servis ediliyor.