Erzurum gezilecek yerler listesi yörenin Anadolu’nun en eski yerleşim merkezlerinden biri olması nedeniyle kültürel açıdan oldukça zengindir. Milli kültürümüz içinde de ayrı bir yeri bulunan Erzurum, Palandöken kayak merkezi ile de kış sporu meraklısı turistlerin destinasyonu olarak her yıl binlerce gezgini ağırlamaktadır.
Yazı Başlıkları
Nüfus: 758 bindir.
İklim: Karasal iklim görülmektedir.
Rakım: 1853 metredir.
Erzurum şehir merkezine 10 km uzaklıkta olan Nene Hatun Milli Parkı, tarihi açıdan büyük önemi olan Nene Hatun anısına yapılmış olan ve içinde ona ait bir anıtla birlikte şehrin simgesi haline gelmiş bir parktır. 93 harbi ismiyle bilinen Osmanlı – Rus savaşı sırasında kullanılan Aziziye ve Mecidiye Tabyalarının üzerine kurulmuştur ve Erzurum gezisinde görülmesi gereken önemli yerlerdendir.
Erzurum gezilecek yerler listesinin ilk sıralarında yer alan Çifte Minerali Medrese; şehir merkezinde ve yine çok önemli bir değeri bulunan Erzurum Ulu Cami’nin yanında yer almaktadır. Selçuklu döneminden kalmış olan en önemli eserlerden biridir. Bir diğer ismi Hatuniye Medresesi olan yapının 13. Yüzyılda inşa edildiği tahmin edilmektedir.
Uluslararası Kayak Federasyonu (FIS) tarafından tescillenmiş olan iki adet slalom pisti bulunan Palandöken Kayak Merkezi, kış turizminin önemli adreslerinden biridir.
Yılın 6 ayı boyunca karla kaplı olan Palandöken, Dünyanın en dik kayak pistine sahip olması nedeniyle ayrı bir özelliğe sahiptir. Bu özelliği sayesinde kayak sporu ve snowboard tutkunu yerli ve yabancı turistlerin destinasyonu durumundadır. Birçok konaklama tesisi bulunan kayak merkezi, çevre illerden de hafta sonu ve günübirlik ziyaretler için gelen ziyaretçilere ev sahipliği yapmaktadır.
Erzurum merkezde Çifte Minareli Medrese’nin güney kısmında yer alan Üç Kümbetler, Anadolu Selçuklu Devleti dönemini yansıtan en güzel mezar yapılarıdır. Erzurum ziyaretiniz sırasında gezip görmenizi tavsiye ettiğimiz Üç kümbetler mimari açıdan da etkileyicidir.
Dünyanın en büyük şelalelerinden biri olan Tortum Şelalesi Erzurum şehir merkezine 100 km uzaklıkta bulunan ve bölgenin en fazla turist çeken doğal güzelliklerinden biridir. 48 metre yükseklik ve 21 metre genişliğe sahip olan Tortum Şelalesi özellikle suyun coştuğu mayıs ve haziran aylarında muhteşem görüntülere sahne olmaktadır. Mutlaka görüp seyredilmesi gereken doğal bir güzellik olan Tortum Şelalesi’nde ziyaretçiler için bir izleme balkonu da bulunmaktadır.
Mustafa Kemal Atatürk’ün Erzurum’a geldiği dönemlerde kaldığı ve daha sonradan Atatürk’e tahsis edilen bir konak olan Atatürk Evi müzesi, Milli Mücadele Dönemi ruhunu yaşamak isteyen kişilerin sık sık ziyaret ettiği bir tarihi yapıdır. Mustafa Kemal Atatürk’e ait eşyaların yer aldığı ve 1984 yılında Kültür Bakanlığı’na devredilerek müze haline getirilen ev, bu tarihten sonra halkın ziyaretine açık hale gelmiştir.
Yine Erzurum gezilecek yerler arasında şehrin simgesi haline gelmiş yerlerden biri de Erzurum Saat Kulesidir. Batı mimarisine yakın bir tarzda inşa edilmiş olan eser 11,5 metre uzunluğunda ve Erzurum’da bulunan İslami döneme ait en eski yapı olma özelliğini taşımaktadır. Yüzlerce yıllık bir geçmişi bulunan Erzurum Saat Kulesi, bu özelliklerinden dolayı birçok turistin dikkatini çekmektedir.
Pek çok kültüre ev sahipliği yapmış olan Erzurum’un yemek kültürü de bir o kadar zengindir. Böylesine zengin bir kültürü yansıtan şehirde yöreye ait lezzetleri denemeden Erzurum gezisini tamamlamış sayılmazsınız.
Karasal iklimin en sert hissedildiği yerleşim yerlerinden biri olan kentte tercih edilen yemeklerde buna göre şekillenip, protein ve karbonhidrat ağırlıklı olmaktadır. Erzurum’da mutlaka tatmanız gereken ve tadını unutamayıp yeniden Erzurum’a gelmenize sebep olacak lezzetler şunlardır;