E-fatura nasıl kesilir, faydaları nelerdir sorusuna elektronik ortamlarda hazırlanan fatura çeşitlerinden olan e-faturayla faturalarınızın giderlerini azaltabilirsiniz cevabını verebiliriz. Maliye siteleri üzerinden alıcılar ve satıcılara iletilen e-faturayla giderlerinizi azaltarak müşterilerinize de hızlı faturalar gönderim imkanına oldukça kısa sürede sahip olabilirsiniz. Hızlı, kolay şekilde, ekonomik faturalarla, vakit kaybetmeden e-fatura sistemlerine kolaylıkla geçiş yapabilirsiniz. Kısa sürede işlemlerinizi gerçekleştirmenize olanak sağlayan e-fatura işlemleri kargo masraflarınızdan da kurtulmanızı sağlar. E-fatura sistemlerinin avantajları oldukça çok olup şöyle sıralanabilir:
Yazı Başlıkları
E-fatura elektronik veri değişim formunda veya XML formatında internet tabanlı web formları kullanılarak kesilmekte olup verileri de barındıran bir belgedir. Belgeler EDI, CSV, XML formatlarına uyum sağlamaktadır. E-faturalar sanal yazıcılar, web uygulamaları, e-postalar, FTP siteleri aracılığıyla yüklenme şansına sahiptir. Kağıt, şirket ya da PDF faturalarından verilerin toplanması, faturaya işlenmesi için görüntülenme yazılımları tercih edilmektedir. E-faturalar internet üzerinden kolaylıkla kesilme imkanına sahip olacaktır. Online vergi dairelerine girişler için şifre, kullanıcı adlarının yazılması da yeterli olacaktır. E-faturayla kolaylıkla online ödeme sistemlerini kullanmanız için aşamalar da şu şekilde olmaktadır:
Portaller üzerinden hazırlanan e-faturalar karşı tarafla kolayca paylaşılabilir. Faturaları alıcılara göndermek istediğiniz zaman belge öncelikle indirilmelidir. E-fatura indirilerek çıktısı alınmalıdır. Islak imzayla alıcılara iletilmelidir. Bu şekilde e-posta haliyle faturaları gönderebilirsiniz. E-faturaların iptaliyse alıcılara teslim edildikten sonra 7 gün içinde yapılabilir. Online ödeme sistemleriyle ödeyebileceğiniz e-faturalar kolaylıkla da iptal edilmektedir. GİB portalında aynı durum söz konusu olmayıp e-faturanın iptali söz konusu değildir.
E-fatura oluşturmak, normal faturadan farklı olmamaktadır. Tevkifatlı faturaların diğerlerinden farkıysa faturalara eklenen rakamların bölüştürülmesidir. Bu fatura türünde vergiler hem alıcılardan hem satıcılardan alınmaktadır. Aynı şekilde tevkifatlı faturalarda da online ödeme sistemlerinden yararlanabilirsiniz. Tevkifatlı fatura kesim şekli irsaliyeli faturalarla aynı olup faturadaki vergi hesaplamaları farklılık gösterir.