Denizli’de doğa gezileri yapılabilecek çok sayıda yer mevcuttur. Çünkü bu şehrimiz Ege Bölgesi’nin en doğal yerleri arasındadır. Hızlı sanayileşme ve şehirleşme faaliyetleri Denizli’yi son derece modern bir kent haline getirirken; bölgenin doğal dokusu büyük ölçüde korunmuş haldedir. Nüfusu 1 milyonun üzerinde olan Denizli, kuzeyinde Ege’nin, güneyinde Akdeniz’in coğrafi özelliklerini taşımasından dolayı çok özel bir iklime sahiptir.
Şehrin havası kışın ve yazın hep ortalama düzeydedir. Yıllık olarak sıcaklığı 15 – 16 derece olan ve her mevsim ziyaret edilebilen bu şehrin denize kıyısı yoktur. Ziyaret edilebilecek olan başlıca doğal yerlerin ise ilkbaharda görülmesi önerilir. Denizli’nin doğal güzellikleri arasında en çok dikkat çekmeyi başaran mekanları derledik.
Yazı Başlıkları
Akdeniz Bölgesi ve civarında pek çok endemik bitki türü vardır. Bu bitkiler sadece bu yörede yetişiyor olmalarından dolayı botanik bilimi açısından kıymetlidir. Denizli’nin Merkezefendi ilçesinde yer alan Ornaz Vadisi, Akdeniz bitki türleri konusunda pek hoş örneklere sahiptir. Vadinin yüzlerce endemik ağaç ve bitki ile kaplı olması ziyaretçilerin ilgisini çeken bir durumdur. Ornaz’da piknik yapmak ise güzel bir Denizli ziyareti yapmış olmak isteyenler açısından önem taşır.
Karahayıt bir kaplıca beldesidir. Bu kaplıcaların suyu yılın her döneminde sıcaktır. Denizli’de doğa gezileri yaparken ziyaret etmenin mümkün olduğu pek çok kaplıca bulunuyor olsa bile; kırmızımsı sulara sahip olan Karahayıt biraz daha ön plandadır.
Kaplıcadan çıkan suların ne için bu renge sahip olduğu konusunda birbirinden farklı iddialar mevcuttur. Fakat doğruluğu en muhtemel olan inanış, su içerisinde bakır bulunmasıdır. Söz konusu bakırın, kan içerisinde önemli bir miktarda bulunan bakır ile karışıp vücudu dinç hale getirdiği söylenir. Ayrıca şiddetli eklem ağrılarından bir türlü kurtulamayanlar, ilk olarak Karahayıt’ın suyunu tercih eder. Pamukkale ilçesinde yer alan bu kaplıca, meşhur travertenlere de çok yakın mesafededir.
Keloğlan Mağarası, Denizli’nin Acıpayam ilçesinde bulunan etkileyici bir mağaradır. Doğa gezileri sırasında mağaraları ziyaret etmekten hoşlanan turistler, burayı sık sık ziyaret eder. Mağaranın ideal nem oranı ve iç sıcaklığı, özellikle solunum problemi yaşayanlar için büyük ölçüde faydalı olabilir. Hatta bölge halkından pek çok insanın, astım tedavisi için bu mağaraya sık sık uğradığı konusunda söylemler mevcuttur. Türkiye’de pek fazla görülmeyen sarkıt ve dikitler, mağaranın insanlar üzerinde meydana getirdiği etkiyi artıran bir başka faktördür. Denizli’de doğa gezileri yapmaya karar vermiş olan coğrafya meraklıları için burası eşsiz bir seçenektir.
Travertenler, dünyada pek az rastlanan yer şekilleridir. Bu yer şekillerinin oluşumu kısaca, kaynak sularının içindeki kalsiyum karbonatın zemine çökerek bir katman meydana getirmesinden kaynaklanır. Yani doğal havuzlar olarak nitelenebilecek olan Pamukkale Travertenleri, Denizli coğrafyasının en önemli detayıdır.
Fakat bu doğal havuzlar, içinde yüzülmekten çok yürüyüş için uygundur. Denizli’de doğa gezileri yaparken mutlaka buranın da görülmesi gerekir. UNESCO tarafından koruma altına alınan bu travertenlerdeki kaynak suları, Türkiye’nin en şifalı termal sularındandır. Avrupalı turistler ise Ege’yi ziyaret ederken Pamukkale’ye mutlaka zaman ayırır.