Gaziantep Anadolu medeniyeti için önemli şehirlerden biridir. Genellikle gastronomi şehri olarak ziyaret edilen Antep pek çok güzel yeri de içinde barındırır. Hem lezzetli hem kültürel bir gezi yaşamak istiyorsanız gezi listenize kesinlikle Gaziantep’i eklemelisiniz. UNESCO tarafından tescillenmiş kültürel yerleri ve lezzetli yemekleriyle Gaziantep’in neyi meşhur? Gaziantep’ten ne alınır? Sorularının cevapları yazımızda yer alıyor.
Yazı Başlıkları
Gaziantep’in Neyi Meşhur? Gaziantep Görülmesi Gereken Yerler
Şahinbey Savaş Müzesi: Gaziantep’in Kurtuluş Savaşı sırasındaki kahramanca mücadelesini anlatan bir müzedir, ancak aynı zamanda Gaziantep’in kozmopolit yapısını, kültürünü, yaşam biçimini ve savaş sonrası gelişimini anlattığı için Gaziantep hakkında bilgi edinmek için de harika bir yerdir.
Zincirli Bedesten Çarşısı: Zincirli Bedesten, eski adı “Kara Basamaklı Bedesten” olan Darendeli Hüseyin Paşa tarafından 17. yüzyılda yaptırılan bir bedestendir. Bedesten baharat ve hediyelik eşya gibi otantik küçük şeyler satıyor. Et ve sebze pazarı olarak da kullanıldığı için sadece turistlerin değil yerel halkın da günlük hayatlarında sık sık ziyaret ettiği yerlerden biridir.
Kaleoğlu Mağarası: Mağaralar Gaziantep’te sosyal hayatın önemli bir parçasıdır. Kaleoğlu Mağarası; bunun en güzel örneklerinden biridir. İçinde cafe olmasından dolayı da sık ziyaret edilen yerlerden biridir.
Rumkale: Rumkale, Gaziantep’in Nizip ilçesine bağlı Kamışlı köyünde bir yarımada üzerinde Roma ve orta çağ kalıntılarının da bulunduğu bir yer. Rumkale’de Aziz Nas Kilisesi, Balsafma Manastırı, antik kalıntılar, hendekler, kuyular vb. birçok antik kalıntı bulunmaktadır.
Gaziantep’in Neyi Meşhur? Meşhur Gaziantep Tatları
Küşleme: Özel ve lezzetli bir et olan küşleme, hayvanın sırtında çok az miktarda bulunduğundan dolayı oldukça değerlidir. Sinirsiz, yumuşacık, ağızda dağılan lokum gibi bir lezzete sahip olan küşleme pişirilmesi ve terbiyesiyle damaklarda şölen yaşatmaktadır.
Kıyma Kebabı: Zırhta çekilen et ile hazırlanan kıyma kebabı Gaziantep’in en sevilen lezzetlerinden biridir.
İçli Köfte: Ülkemizin pek çok şehrinde ünlü olan içli köfte Antep’te de bir o kadar ünlü. Haşlanarak ve kızarılarak pişirilen türleri olan içli köfte Gaziantep’te kızartılarak servis ediliyor.
Baklava: Ülkemizin en güzel tatlılarından biri olan baklava AB Komisyonu tarafından 2013 yılından Türk tatlısı olarak tescil edilen Gaziantep’in en sevilen lezzetlerindendir.
Künefe: Künefe belki Hatay ile nam salmış bir tatlı fakat Gaziantep de künefe konusunda oldukça başarılı. Antep fıstığının bol bol koyulduğu künefe damak çatlatıyor.
Antep Peyniri: Büyük toplar halinde suların içinde satılan ve koyun sütünden yapılan Antep peyniri kiremit çanakların içinde tereyağı ile fırınlanıp servis ediliyor.
Katmer: Çıtır çıtır baklava yufkası ve bol Antep fıstığı, kaymak ile yapılan bu lezzeti sevmeyen yoktur. Fakat Antep’te deneyip bu lezzetin aslında çok daha övülmeyi hak eden bir lezzet olduğunu anlamanıza yardımcı olacaktır.
Zahter Çay: Bir dağ kekiği çeşidi olan zahter baharat olarak kullanılmasının dışında çay olarak da tüketiliyor.
Gaziantep’ten Ne Alınır?
Yemeni: Antep’in tarihi bölümünde pek çok atölye de ustalar tarafından yapılan el emeği yemeniler Gaziantep’ten alınacak en güzel eşyalardan biridir.
Bakır İşlemeleri: Şehirde ki en çok faaliyet gösteren zanaat bakır işçiliğidir. Hem kadınların hem de erkeklerin bakır ustalığı yaptığı atölyelerde işlemeli alınabilecek pek çok şey var.
Baklava: Antep’e gelip baklava almadan dönmek çok küçük bir ihtimaldir herhalde. Alınacak listesinde olmasa bile ilk önce alınacaklardan biri baklavadır.
Antep Fıstığı: Gaziantep tatlılarının bu kadar ün yapıp sevilmesinde en etkin rol oynayan şüphesiz ki Antep fıstığıdır. Şehirde fıstığın bol olması ve kalitesi içine girdiği her şeyin katbekat lezzetli olmasına imkân tanır. Bundan dolayı Antep ziyaretinde kesinlikle birkaç kilo alınmalıdır.
Karpuz Çekirdeği: Karpuz çekirdeği Gaziantep halkının yediği kuruyemişlerden biridir. Farklı bir hediye alternatifi arayan kişiler için güzel bir alternatiftir.
Menengiç Kahvesi: Güneydoğu Anadolu’da yetişen Menengiç ağacının meyvesinin kurutulup kavrulmasıyla elde edilen bir kahvedir. Mide ağrılarına, öksürüğe ve idrar yolu sorunlarına da iyi gelir.
Zahter: Meşhur tatlarında da yer verdiğimiz zahter, hediyelik alternatifi içinde oldukça güzel bir seçenek olup kendiniz içinde alabilirsiniz.