Site icon Doğa Gezileri

Artvin’de Doğa Gezileri

Artvin'de Doğa Gezileri

Artvin'de Doğa Gezileri

Artvin’de doğa gezileri yapmak için birbirinden farklı seçenekler doğa gezileri sevenlere adeta bir şölen yaşatır. Karadeniz Bölgesi’nin Gürcistan’a komşu taraflarında bulunan şehir, 2019 verilerine göre yaklaşık 175 bin nüfusa sahiptir.

Türkiye’deki en küçük şehirlerden biri olmakla beraber Artvin doğal güzellikleri açısından ön plana çıkar. Sakin, huzurlu ve güvenli tatil yapmak isteyen doğa tutkunlarına, ilk fırsatta Artvin’i ziyaret etmelerini öneriyoruz. Türkiye’nin kuzeydoğusundaki bu şehirde gezebileceğiniz başlıca doğal yerlerden bazılarını sizler için mercek altına aldık.

Artvin’de Doğa Gezileri İçin Öneriler

Borçka-Karagöl

Artvin’de Bulunan En Meşhur Göller: Borçka Karagöl ve Şavşat Karagöl

Artvin’de, birbirine karıştırılmaması gereken iki farklı Karagöl mevcuttur. Bunlardan bir tanesi Borçka-Camili Yolu üzerindedir. Bir diğeri ise Şavşat ilçesinin 25 kilometre kadar dış kesiminde bulunmaktadır. Şehrin kuzey-kuzeydoğu bölgesinde yer alarak Gürcistan sınırını meydana getiren bu ilçeler arasındaki uzaklık pek fazla değildir. Dolayısıyla Karagöllerin her ikisini de ziyaret etmek mümkündür.

Mesire alanı olarak değerlendirilen Borçka Karagöl ve Şavşat Karagöl civarları, sık ağaçlara ve yüzlerce bitki türüne sahiptir. Özellikle toprak kokusunun fazlasıyla hissedilebildiği göl kıyılarında doğanın eşsiz güzelliğine şahit olabilirsiniz. Artvin’de doğa gezileri yapmak için Karagöllerden birine ya da her ikisine uğramanız tavsiye edilir.

Dik Yollar Üzerinde Bulunan Mençuna Şelalesi

Artvin, jeolojik özellikler bakımından Türkiye’nin son derece eğimli bir bölgesinde bulunur. Şehrin en güzel şelaleleri arasındaki Mençuna’ya ulaşabilmek için, adeta doğal idman parkurlarını andıran yollar kullanılır. Şelalenin fotoğrafını çekmek ya da bir süre boyunca sularına dalabilmek için, keyifli fakat yüksek tempolu bir yürüyüş yapmak gerekir. Bu durum ise doğa sporlarıyla ilgilenen pek çok kişi açısından Mençuna Şelalesi’ne öncelik katmaktadır.

Artvin’in meşhur patikalarından çıkarak ulaşılabilen şelalelerden önce, iki adet su kemerine rastlayabilirsiniz. Karadeniz’de çok fazla bulunan kemer köprülerden bu ikisi, yaklaşık olarak 1850’lerden kalmıştır. Soğucak Deresi ile Kamilet Deresi üzerinden geçen köprüler, doğa turizmine tarihi bir atmosfer eklemeyi başaran detaylardır.

Artvin’de Doğa Gezileri Yaparken Görülmesi Gereken Bir Başka Güzellik: Maral Şelalesi

Maral Şelalesi

Artvin doğal güzellikleri dolayısıyla dikkat çeken ve şelaleler konusunda Türkiye’nin önemli su kaynaklarına sahip olan bir ilimizdir. Yani bu ilde ziyaret edilebilecek birden fazla şelale mevcuttur. Borçka ilçesinin Maral Köyü’nde bulunan şelale, Türkiye’nin daha başka şelalelerine kıyasla çok temizdir. Bunun başlıca sebebi, Maral Köyü’nde yaşayan nüfusun az olmasıdır. Yaklaşık olarak 250-300 kişinin yaşadığı bu köyün ahalisi tarafından şelale çok iyi korunmuştur.

El değmemiş doğal güzellikler görmek istiyorsanız, Artvin’de doğa gezileri listeniz için burayı mutlaka değerlendirmeniz tavsiye edilir. Şehir merkezinin uzağındaki bu şelalenin güzel fotoğraflarını çekebilmeniz ve civardaki köy ormanlığında verimli bir doğa gezintisi yapabilmeniz mümkündür.

Endemik Bitkilerin Bulunduğu Hatila Vadisi Milli Parkı

Hatila Vadisi Milli Parkı olarak adlandırılan bölge, 1994 yılı itibariyle devlet korumasına tabi olmuştur. Çünkü vadi alanının endemik bitki çeşitliliği konusunda önem taşıdığı bilinmektedir. Şu ana kadar tespit edilebilmiş olan tam 1349 bitki türünden yaklaşık 120 – 125 tanesi yalnızca bu bölgede yer alan, endemik türlerdir.

Coğrafi güzelliklerin çok fazla bulunduğu Milli Park’ta çeşitli hayvanlara ait yaşam alanları da mevcuttur. Vadinin sulak bölgeleri, çeşitli balıkların ve çift yaşam türüne sahip deniz – kara canlılarının yaşayabildiği bölgelerdir. Kertenkele, kaplumbağa, bukalemun ve benzeri sürüngenlerin çeşit sayısı ise 10’dan fazladır. Artvin’de doğa gezileri yaparken görebilecek olduğunuz eşsiz güzellikler bu parkta bir araya gelmiştir.

 

Exit mobile version