Trabzon gezilecek yerler açısından ülkemizin en yeşil bölgelerine sahiptir. Bol güneşli bir yaz tatili yapmak isteyenler, şehrin iklim yapısı gereği Trabzon’dan yeterince faydalanamayabilir. Yeşille iç içe bir tatil deneyimi arayanlar için ise ilk olarak bu şehir dikkat çeker. Çünkü “Trabzon’un neyi meşhur?” sorusuna cevap verirken doğal bölgelerin öne çıktığı söylenebilir. Yılın farklı dönemlerinde şehri ziyaret ederek görebileceğiniz yerlerden bazıları şunlardır:
Yazı Başlıkları
Şehri Temsil Eden Sümela Manastırı
Sümela Manastırı, Trabzon’da bulunan en meşhur tarihi yapılardan biridir. Trabzonlular, Anadolu genelindeki çoğunluk gibi Müslüman bir topluluktur. Buna rağmen şehirdeki Rum Ortodoks manastırının ön plana çıkabilmesi, kültürel zenginliğin bir işaretidir. Maçka’da bulunan bu manastır, tamamen taş malzemeyle inşa edilmiştir. Mimarisiyle dikkat çeken manastır, Kara Tepesi’nin yamaçlarında, 1.150 metre yükseklikte yer alır.
Ortodoksluğun günümüze kadar ulaşabilmiş en eski mabetlerinden olması sebebiyle Sümela Manastırı’nın değeri büyüktür. Mabet inşasının tamamlandığı dönem, dördüncü yüzyılın son çeyreğidir. Eski yapıları ziyaret etmekten hoşlanıyorsanız, Trabzon’a gelmişken Sümela’ya uğramanız tavsiye edilir.
En Çok Ziyaretçi Alan Bölgelerden: Altındere Vadisi Milli Parkı
Yılda yaklaşık 500 bin ziyaretçi ağırlayan bu milli park, Altındere Vadisi ile beraber Sümela Manastırı’nı da içine alır. Milli park statüsüyle koruma altına alındığı 1987 yılından beri, Trabzon’un en çok dikkat çeken bölgelerinden olmuştur. Milli park piknik, kaya tırmanışı, doğa yürüyüşü ve fotoğrafçılık faaliyetlerine uygundur. “Trabzon’un neyi meşhur?” sorusuna cevap olan birçok ağaç ve bitki, yemyeşil bitki örtüsüyle dikkat çekebilen bu bölgede yer alır.
Vadi tabanında bulunarak milli parkı sulak bir arazi haline getiren Meryemana Deresi, pek çok su kaynağından beslenir. Parkın bitki yaşamına elverişli topraklarında narin tavusotu, kaba salkımotu, yumru salkımotu, çayır timsahotu, ak üçgül, adıgüzel boynuzu, koyun yumağı bitkileri mevcuttur. Ağaç türü olarak Doğu Karadeniz göknarı, kayın gövdeli akçaağaç, sakallı kızılağaç, adi fındık, adi ceviz, Kafkas ıhlamuru, siyah mürver, doğu ladini ve titrek kavaktan söz edilebilir.
Trabzon’un En Yeşil Bölgeleri Arasındaki Sürmene Çamburnu Milli Parkı
“Trabzon’un neyi meşhur?” sorusunun en önemli cevapları arasında ormanlık bölgeler bulunur. Sürmene ilçesindeki Çamburnu Tabiat Parkı, 11 Temmuz 2011’de bu statüye yükselmiş ve koruma altına alınmıştır. Akçaağaç, ladin, gürgen, meşe, sarıçam türündeki ağaçlar ve mor çiçekli ormangülü bitkisi bölgede çok yaygındır.
Doğa yürüyüşüne uygun olan tabiat parkında çadırlı kamping faaliyetleri yapılamaz. Fakat ziyaretçileri ağırlayabilecek konaklama tesisleri mevcuttur. Yemyeşil ve temiz havalı tabiat parkında sincap, porsuk, tilki ve çakallar yaşamaktadır. Kuş türleri açısından zengin bir bölge olması, Çamburnu Tabiat Parkı’nı kuş gözlemciliği için de uygun bir yer haline getirmiştir.
Binlerce Eserin Bulunduğu Trabzon Tarih Müzesi
Osmanlı’nın son dönemleri ile cumhuriyetin ilk yıllarına dair yaklaşık 7 bin 800 belgenin bulunduğu müzede, dikkat çekici bir fotoğraf koleksiyonu da vardır. Trabzon hakkında yazılmış 400 adet kitap Tarih Müzesi’nin kütüphanesinde sergilenir.
Ayrıca müzenin bir odasında, Trabzon’un sahip olduğu liman özelliği işlenmiştir. Bölgedeki denizciliğin tarihiyle alakalı pek çok kalıntı burada bulunabilir. Ziyaret edeceğiniz şehirlerin tarihiyle ilgileniyorsanız, Trabzon’da gezilecek yerler listenize Tarih Müzesi’ni eklemeniz tavsiye edilir.
Roma Medeniyetinin Miras Bıraktığı Trabzon Kalesi
İl merkezinin en yüksek bölgesinde bulunan Trabzon Kalesi’nin ilk olarak milattan önce dördüncü yüzyılda inşa edildiği bilinir. Roma mimarisiyle yükselmiş olan kale için daha sonra birçok onarım yapılmıştır. Şehrin tarihî dokusunu yansıtabilmesi, kaleye sembolik bir değer katmaktadır.
Plaj Tatilinden Vazgeçemeyenler İçin: Albatros Plajı
Trabzon genellikle havaların serin olduğu bir şehrimizdir. Fakat denize kıyısı olduğu için, plaj tatili yapılabilecek bölgeler de mevcuttur. Bunların başında gelen Albatros Plajı, geniş ve temiz bir kumsala sahiptir. Koyu renkli kumlar ve masmavi deniz suyu, yaz aylarında değerlendirilebilir.
“Trabzon’un neyi meşhur?” sorusunu cevaplarken Mersin Plajı, Zağanos Yaylası, Haldizen Yaylası, Atatürk Köşkü ve Yeni Cuma Camii’nden de bahsetmek mümkündür.
Trabzon’un Hangi Yemekleri Meşhurdur?
Karadeniz genelinde balık yemekleri ön plana çıkar. Hamsi ile özdeşleşmiş olan Trabzon ilimiz, hamsinin tavasından turşusuna kadar pek çok farklı lezzete sahiptir. “Trabzon neyi ile tanınır?” diyorsanız, deneyimleyebileceğiniz lezzetler şöyle sıralanır:
- Hamsi Tava: Terbiyelenmiş hamsilerin bitişik halde tava veya tepsiye dizilmesiyle yapılır. Hafif ve lezzetli bir yemek olduğu için Trabzonlular sıklıkla hamsi tava tüketir. Limonlu roka salatası, hamsi tava ile yenebilecek başlıca aperatiftir.
- Trabzon Pidesi: Peynirli ve yumurtalı bir pidedir. Mayalı pide hamurunun üzerinde Karadeniz’in meşhur kolot peyniri ve tel peyniri vardır. Piştikten sonra sünmeye başlayan bu peynirler, doğal köy yumurtasının tadıyla bütünleşir. Pidenin başlıca özelliği, her öğünde tüketilebiliyor olmasıdır.
- Laz Böreği: İnce baklava hamurundan yapılan bir çeşit tatlıdır. İnce hamur katmanları arasındaki sütlü muhallebi hafif bir tada sahiptir. Pişirme işleminden sonra soğuk şerbet dökülerek servis edilen tatlıların üzerine fıstık veya ceviz serpilebilir.
“Trabzon’un neyi meşhur?” sorusunu cevaplamak için birçok yiyecekten söz etmek mümkündür. Fakat ön plana çıkanlar böyle sıralanır.