Site icon Doğa Gezileri

Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon Gezi Rehberi

Karadeniz denildiğinde akla ilk gelen şehirlerden biri Trabzon’dur. Farklı kültürel yapısı, mutfak kültürü, doğal ve tarihi güzellikleri ile zengin bir yapısı bulunan Trabzon gezilecek yerler, ülke turizmine de önemli katkılar sağlar. Bu güzel şehre bir seyahat planlıyorsanız kapsamlı Trabzon gezi rehberi seyahatiniz için size yeni fikirler sunabilir.

Tüm Güzellikleri İle Trabzon Gezi Rehberi

Trabzon gezi rehberi listenizde yer alabilecek güzellikte birçok keşif noktası olsa da bunlar arasında öne çıkanlardan bazıları şunlardır;

Beşirli Sahili

Şehir merkezinde Karadeniz’in serin sularına kendinizi bırakabileceğiniz bir sahil arıyorsanız, Beşirli Sahili fazlasıyla tercih edilen yerler arasındadır. Şehirde burası dışında farklı alternatifler olmasına rağmen, şehir merkezine yakın olması ve temiz olması sebebiyle tercih edilmektedir.

Yeni Cuma Camii

Kilise olarak inşa edilen yapının camiye çevrilmesi sonucu Yeni Cuma Camii ismini almıştır. Şadırvan kısmında dikkat çekici süslemeler bulunurken, caminin özellikle iç kısmının süslemeleri turistlerin en fazla ilgisini çeken şeylerden biridir.

Kemeraltı Çarşısı

Trabzon’a has el sanatları ve hediyelik eşyaları bir arada bulabileceğiniz Kemeraltı Çarşısı, tarihi bir çarşı olma özelliğini taşımaktadır. Çarşının her ne kadar ne zaman yapıldığına dair bir bilgi olmasa da Osmanlı zamanında yapılma ihtimali kuvvetlidir.

Kaymaklı Manastırı

Şehir merkezindeki Kaymaklı Manastırı, kitabe de yer alan bilgilere göre 1424 yılında yapılmıştır. Ermeniler tarafından yaptırıldığı tahmin edilen manastır, günümüzde de mimari özelliklerini koruyarak turistik ziyaretler için hizmet vermektedir.

Trabzon Kalesi

Milattan sonra 533 yılında yapımına başlanan ve 35 yılda tamamlanan Trabzon Kalesi, kısmen tahrip olmuştur. Şehrin Osmanlı hâkimiyetine geçmesinin ardından içerisine hamam ve cami gibi çeşitli yapılar inşa edilmiştir. Kale toplamda 3 ayrı kısımdan oluşmakta olup aşağı hisar ve yukarı hisar kısımları ilk inşa edilen alanlardır. Sonrasında ise Ortahisar Kalesi yapılmıştır.

Gülbahar Hatun Camii

Osmanlı padişahı Yavuz Sultan Selim’in kız kardeşi için yaptırılan ve aynı isimle anılan Gülbahar Hatun Camii, şehir merkezinde 1514 yılında inşa edilmiştir. Günümüzde de aktif olarak ibadete açık olan tarihi yapı, Müslümanlar için şehirde bulunan en önemli ibadethaneler arasında yer alır.

Zagnos Vadisi

Fotoğraflardan görenlerin gitmek için can atacağı özel yerler vardır. Zagnos Vadisi de doğal güzellikleri ile görenleri büyüleyici ayrı bir gizem taşır. Kamp faaliyetleri ile yakından ilgilenenlerin vazgeçilmez destinasyonları arasındaki vadi, Karadeniz’in eşsiz güzelliğini iliklerinize kadar hissedeceğiniz bir alandır.

Ayasofya Camii

Roma döneminde kilise olarak inşa edilen yapı, Fatih Sultan Mehmet Trabzon’u fethettikten sonra cami şeklinde hizmet vermeye başlamıştır. Ayasofya Camii daha sonrasında ise Cumhuriyetin ilk yıllarında, müzeye çevrilmiştir. Son olarak 2013 yılında kılınan cuma namazı ile birlikte, tekrardan Müslümanların ibadeti için açılmıştır.

Kızlar Manastırı

Hıristiyan dünyasının Karadeniz’de en fazla ziyaret ettiği tarihi yapıların başında gelmektedir. 14. Yüzyılda Osmanlı’nın hâkimiyeti altında iken inşa edilen manastır, mimari bakımdan tüm asri unsurlarını koruyarak günümüze kadar gelmeyi başarmıştır.

Uzungöl Yaylası ve Camii

Karadeniz’in en popüler doğal güzelliklerinden biri olan Uzungöl yaylası, Trabzon’un da en fazla ziyaret edilen doğal güzelliğidir. Dağların arasında göl ve yaylanın muhteşem görüntüsüne eşlik eden Uzungöl Camisi de, buraya kartpostallık bir görüntü vermektedir.

Sultan Murat Yaylası

Kesin olmamakla birlikte bazı kaynaklara göre, Sultan Murat savaşa giderken bu yayladan geçmiş ve bir süre burada konaklamıştır. Bu kaynaklardan yola çıkılarak köyler yaylası olarak bilinen bu alana, Sultan Murat Yaylası ismi sonradan verilmiştir.

Kalabalık bir şehir olmamasına rağmen şehrin stresinden uzaklaşmak ve eşsiz Karadeniz doğasının keyfini sürmek istiyorsanız, yaylaya çıkabilirsiniz.

Sümela Manastırı

Yapım ve konum özellikleri itibariyle muhteşem özellikleri bir arada sunan Sümela Manastırı, Trabzon’un olduğu kadar Türkiye’nin de en popüler turistik keşif noktalarından biridir. Bıçkın kayalıkların üzerine sıfır noktasında inşa edilen tarihi yapının, milattan sonra 375 ile 395 yılları arasında yapıldığı bilinmektedir.

Hıristiyanlığı yaymak için keşişlerin inşa ettiği Maçka ilçesindeki Sümela Manastırı, yabancı turistlerin Trabzon’u ziyaret etmelerindeki en önemli nedendir. Hem görsel hem de tarihi özellikleri nedeniyle, manastıra Trabzon gezilecek yerler listenizde yer vermenizi önemle tavsiye ederiz.

Çal Mağarası

Mağaranın oluşumu tamamen doğal yollarla olmuştur. Ancak sonrasında insan eli oymacılığı ile mağara çevresine çeşitli bölümler inşa edilmiştir. Bu iki sebepten dolayı ilgi gören mağaranın çevresindeki doğal güzellikler, burayı daha popüler hale getirmiştir.

Vazelon Manastırı

Maçka ilçesi sınırlarındaki Vazelon Manastırı, Trabzon il merkezinden 40 kilometrelik uzaklıkta yer alır. Tarihte önemli birçok saldırıya uğraması ile bilinen manastırda, 490 yılında gerçekleştirilen saldırı sonrası 400’ün üzerinde Hıristiyan’ın öldüğü bilinmektedir.

 

Exit mobile version