Sivas gezi rehberi başlığı altında, özellikle Selçuklu dönemi başta olmak üzere Türk tarihinde önemli bir konuma sahip olan Sivas’ın tarihi yapıları ve doğal güzellikleri hakkında bilgiler verdik.
Yazı Başlıkları
Tüm Güzellikleri ve Tarihi İle Sivas Gezi Rehberi
Yolunuz Sivas’a düşerse veya yeni bir keşif noktası arıyorsanız, Sivas gezi rehberi listenize ekleyebileceğiniz tarihi alanlar ve doğal güzelliklerden bazıları şunlardır;
Yıldız Dağı Kayak Merkezi
Yakupoğlan köyü sınırlarında bulunan ve il merkezine 58 kilometre mesafede yer alan Yıldız Dağı Kayak Merkezi, Sivas’ta kış turizminin önemli destinasyonlarından biri olarak öne çıkmaktadır.
Erciyes kayak merkezi gibi çok modern tesislere sahip olmasa bile, bölge halkının kış aktiviteleri için ideal merkezlerinden biri olarak bilinmektedir.
Sızır Şelalesi
Gemerek ilçesinde Sızır kasabasında bulunan şelale, Sivas’tan 158 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Kayseri’ye yakınlığı ile dikkat çeken şelale, doğal yürüyüş alanları ve kampa elverişli çevresi ile dikkat çekmektedir. Burada aynı zamanda lezzetli alabalıkları yiyebileceğiniz birçok lokanta bulunuyor.
Divriği Ulu Camii
Eşsiz mimarisi ile dikkat çeken Divriği Ulu Camii, hiç şüphesiz ki Sivas gezilecek yerler arasındaki en önemli yapılardan biridir. Selçuklular döneminde 1228 yılında yaptırılan ulu camii, giriş kısmındaki süslemeleri ile ziyaretçilerin de hayranlık uyandırmaktadır.
Hemen bitişiğinde ise, yine darüşşifa olarak kullanılan bir başka Selçuklu eseri yer almaktadır. Geometrik desenlerin ve bitkisel motiflerin yer aldığı Divriği Ulu Camii’nin, dünyada bir başka örneği bulunmamaktadır.
Sivas Çifte Minareli Medrese
1271 yılında Sivas il merkezinde inşa edilen Çifte Minareli Medrese, yine şehirdeki en önemli Selçuklu eserlerinden biri olarak tanımlanmaktadır. Medresenin giriş kısmı ve iç detayları daha fazla dikkat çekerken, minare yapısındaki süslemelerde bir hayli dikkat çekicidir.
Sivas Kale Camii
1580 yılında inşa edilen Sivas Kale Camii, şehirdeki en önemli Osmanlı eserlerinden biri olarak öne çıkıyor. Klasik Osmanlı mimarisi ile inşa edilen tarihi yapı, dikdörtgen plan üzerine kuruludur.
Orta kasnakta bir büyük kubbesi bulunan caminin son cemaat yerinde ise 3 kubbe yer alır. Mermerden yapılan minber ve mihrabı camiye ayrı bir estetik görüntü katarken, Sivas Kale Camii şehirdeki kesme taş işçiliğinin önemli örneklerinden birini teşkil eder.
Hafik Gölü
Hafik ilçesi sınırlarında bulunan göl, ilkbahar ve yaz aylarında bölge halkının en fazla ziyaret ettiği doğal güzelliklerden biridir. Sivas gezilecek yerler listenizde yer verebileceğiniz Hafik Gölü, çevresindeki piknik alanları ile ziyaretçilerin ilgi odağı yerlerden biridir. Göl çevresinde bulunan ve kolay şekilde eriyen kayaç türleri, buranın ayrıca dikkat çekici olmasını sağlamaktadır.
Gökpınar Gölü
Sivas gezi rehberi listelerinde yer alan doğal güzelliklerden biri de, Gürün ilçesindeki Gökpınar Gölüdür. İlçeye uzaklığı 10 kilometre olan Gökpınar gölü, Sivas il merkezine ise 48 kilometre mesafede yer alır. Çevresinde piknik yapılabilecek birçok alan bulunmaktadır.
Karşıyaka Mesire Alanı
Şehir merkezinde bulunan doğal yapılardan biri olan mesire alanının içerisinde, yapay göletler ve şelaleler bulunmaktadır. Ayrıca mesire yerinde kır bahçeleri ve gazino gibi farklı alanlar, ziyaretçilerin günübirlik ihtiyaçlarına hitap etmektedir.
Hobbit Evleri
Yüzüklerin efendisi filmlerinden tanıdığımız hobbit evlerinin benzerlerini, Sivas’ta bulmak mümkündür. Dünyada benzeri oldukça az olan bu yamaç evleri, bölgeyi ziyaret edenlerin yoğun ilgisi ile karşılanmaktadır.
Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi
Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarının Sivas Kongresi yapmak ve Milli Mücadele’yi yönetmek için kullanmış oldukları bina, günümüzde etnografya müzesi olarak hizmet vermektedir.
Milli Mücadelenin en önemli karargâh merkezlerinden biri olan bina, şehirdeki en önemli sivil mimari örneklerinden biridir. 1981 yılında müze olarak hizmet vermeye başlayan Atatürk kongre ve etnografya müzesi, Atatürk’ün kullandığı eşyaların sergilendiği teşhir salonlarına sahiptir.
Atatürk’ün oturduğu sandalye, kanepe ve uyumak için kullandığı yatak gibi birçok eşya, halen aslına uygun bir şekilde korunmuş ve burada sergilenmektedir. Müze içerisinde Sivas’a özgü yöresel tarihi eşyalar da sergilenmektedir.
Sivas Arkeoloji Müzesi
Osmanlı, Selçuklu, Bizans ve Roma dönemi arkeolojik eserlerinin sergilendiği Sivas Arkeoloji Müzesi, şehir merkezinde bulunmaktadır. Müze içerisinde Hitit ve eski tunç çağı dönemlerine ait arkeolojik eserleri de görmek mümkündür.
Sivas gezilecek yerler listemizde gezip gördüğünüz yerler hakkındaki görüşlerinizi, yorumlarda bizimle paylaşabilirsiniz.