Öfke, normal, genellikle sağlıklı, insani bir duygudur. Bununla birlikte, öfke kontrolden çıktığında, hayatın her alanında bir dizi sorun başlar: fiziksel, zihinsel, duygusal ve tabii ki sosyal olarak da.
Yazı Başlıkları
Aşırı Öfke Neden Sağlığınız için Zararlıdır?
Öfke, sinir sistemimizdeki savaş ya da kaç tepkisini tetikler. Kalp atış hızı, kan basıncı ve stres seviyelerinde artış birincil sonuçtur. Solunum hızı da artar. Öfke sürekli tekrarlandığında ve kontrol edilemez olduğunda genel yaşam kalitemizi de etkileyen metabolik değişiklikler de harekete geçer. Yönetilmeyen öfke, aşağıdakiler gibi birçok kötü etkiye neden olabilir:
- Kalp krizi
- Felç
- Azalan bağışıklık
- Cilt problemleri
- Uykusuzluk
- Yüksek kan basıncı
- Sindirim problemleri
- Endişe ve depresyon
- Migren
Öfke yönetimi
Öfke doğal bir duygudur sadece aşırıya kaçan durumlarda sorunlara neden olur. Bu nedenle öfkemizi yönetmeyi öğrenerek olası sorunların önüne geçmemiz mümkündür. Peki, öfkemi nasıl kontrol edebilirim diye düşünüyorsanız okumaya devam edin.
1.Öfkeyi Anlamak
Çoğu zaman etrafımızda kusurlu gördüğümüzde bunu kabul edemeyiz. Örneğin birisi yanlış bir şey yaptığında öfkemiz dalga dalga yükselir ve azalır. Bizi sarsılmış, bazen de pişmanlıkla bırakır.
Kızgın olduğumuzda farkında olmayız. İlk adım, öfkenin kusurları ortadan kaldıramayacağını anlamaktır. Daha sonra, ancak durumu olduğu gibi kabul edebildiğimizde, onu farkındalıkla düzeltebileceğimizi anlamamız gerekir.
Bunu söylemek yapmaktan daha kolay çünkü doğrudan zihinle veya duygularla uğraşmak hiçbir zaman kolay değildir. Bu yüzden bize yardımcı olması için belirli tekniklerin yardımına ihtiyacımız var. Sağlığımızın ve yaşamımızın genel kalitesini iyileştirmek için bunları öğrenelim ve öfkemizi ve stresimizi yönetelim.
2.Düzenli Beslenmeye Dikkat Etmek
Bazı günler çok sakin ve rahat hissettiğinizi, bazı günler ise çok huzursuz olduğunuzu fark ettiniz mi? Bunun nedeni, yediğiniz yemeğin zihninizi ve duygularınızı büyük ölçüde etkilemesidir. Bazı yiyecek türleri zihin ve bedende huzursuzluk ve gerginlik getirir. Bu tür yiyeceklerden – özellikle baharatlı ve yağlı yiyeceklerden – kaçınmak, öfke eğiliminizi azaltmanıza yardımcı olacaktır.
3.Dinlenmeyi Ertelememek
Bir önceki gece iyi uyumadıysanız nasıl hissedersiniz? Daha sık sinirlenme eğiliminde olur musunuz? Muhtemelen evet. Bedeninizdeki yorgunluk ve huzursuzluk, zihinde strese ve gerginliğe yol açabilir. Günde en az 6-8 saat uyumak, öfke kontrolü için çok önemlidir. Çünkü bu, beden ve zihin için uygun dinlenmeyi sağlar ve kontrolü kaybetme olasılığınız azalır.
4.Derin nefesler almak
Birkaç derin nefes alıp vermek anında öfkenizi bırakmanıza yardımcı olacaktır. Kızdığınız an gözlerinizi kapatın ve birkaç derin nefes alın ve ruh halinizdeki değişimi gözlemleyin. Nefes, stresi serbest bırakır ve zihninizin sakinleşmesine yardımcı olur.
5.Meditasyon yapmak
Düzenli meditasyon yapmak huzursuzluğun giderilmesine yardımcı olur. Ayrıca kişinin sakin ve dengeli bir zihin durumunu nasıl sürdürmesine de katkı sağlar. Tüm gün için sadece 20 dakikalık günlük meditasyon yeterlidir. Öfkelenseniz bile daha hızlı ve daha kolay sakinleştiğinizi fark edeceksiniz.