Site icon Doğa Gezileri

Kozan Gezi Rehberi

Kozan Gezi Rehberi

Kozan Gezi Rehberi

Kozan, Adana şehrine ait en geniş yüzölçümlü, etrafı portakal ve limon ağaçlarıyla çevrili ilçesidir. Eski adı “Sis” olan şehir, tarihte önemli yere sahiptir. Eski dönemlerde Kilikya Ermeni Krallığı’nın başkentidir.

Osmanlı Dönemi’nde ve Cumhuriyet Dönemi’nin başlangıç yıllarında da şehir statüsünde yer almıştır. Üstelik Fevzi çakmak bu şehri temsilen mecliste vekillik yapmıştır. İlçe ile ilgili diğer ilginç bir bilgi ise geçmişte nüfusunun neredeyse yarısının Ermenilerden oluşmasıdır.

Kozan yöresel tatları ile gastronomi gezileri için uygundur. Örneğin; ciğer kebabı mutlaka denenmesi gereken bir lezzettir. Adana kebabı, içli köfte ve ekşili köfte gibi lezzetler denenmesi gereken diğer yemekleridir.

Kozan Gezi Rehberi Andıl Kalesi

Kozan Gezilecek Yerler

Kozan Kalesi gezilecek yerler arasında ilk akla gelendir. Kale aynı zamanda yerli halk tarafından da sıkça ziyaret edilir. Kalenin Asurlular tarafından inşa edildiği düşünülmektedir ve kale ilçenin en büyük mimari yapısıdır. Battal Gazinin Zindanı da Kozan Kalesi içinde yer alır. Kaleye özel araçlarla ulaşım mümkündür.

Anavarza Kalesi, Karasis Kalesi, Andıl Kalesi, Yarıkkaya Kalesi, Bucak Kalesi, Kudret Kalesi, Kilikya Manastırı, Tarihi Kozan Köprüsü, Arıkan Konağı, Bedesten, Ferhat Tepesi Kilisesi, Köreken Kilisesi, Battalgazi Zindanı, Büyük ve küçük Camii Kozan’daki diğer gezi noktalarıdır.

Kilikya Manastırı 1920 yıllarına kadar bölgede yaşayan Ermenilerin merkezi manastırı olarak dikkat çekmektedir. Anavarza kalesi birçok medeniyete ev sahipliği yapmıştır ve bunun sonucunda UNESCO Dünya Kültür Mirası Geçiş Listesi’nde yer alır. Fakat bu kaleye ulaşım zor olabilmektedir.

Kozan Nerede?

İlçe Adana’nın kuzeyinde bulunur ve çevresi ormanlarla kaplı dağlık bir bölgeden oluşur. Adana şehir merkezinden 75 km uzaklıktadır. Bu yolculuk yaklaşık 45 dakika sürer. Adana Şehirlerarası Otobüs Terminali’nden ve Yüreğir Otogarı’ndan Kozan’a giden otobüs ve minibüsler bulunur. Kozan’a en yakın havalimanı Adana Şakirpaşa Havalimanı’dır.

Kozan’a Ne Zaman Gidilmeli?

İlçe yazları çok sıcak ve çok nemlidir. Dolayısıyla gezi için yaz mevsimi uygun olmayacaktır. Bu güzel ilçe ağaçların çiçeklerle kaplandığı, yolların portakal çiçeği koktuğu bahar aylarında son derece ilgi çekici olmaktadır.

Her yıl nisan ayında şehir merkezinde olan Portakal Çiçeği Festivali zamanı Adana bir başka coşkulu olur. Bu dönemde Kozan’a gelenler gezi planlarına karnavalı da eklemelidir. Kozan’da Akdeniz iklimi görüldüğünden kışın hava çok soğuk olmaz. Fakat gezi zamanı yağışlara dikkat edilmelidir.

Nerede Kalınır?

İlçede konaklama seçenekleri çok kısıtlıdır. Kozan’da yer alan Yaverin Konağı, konaklama seçenekleri arasında en çok tercih edilendir. Bunun dışında konaklama için şehir merkezi veya diğer ilçeler tercih edilebilir.

Kozan Gece Hayatı

Kozan’da gece hayatı canlı değildir. Tatilinde gece hayatı arayanlar Adana şehir merkezindeki bar ve gece kulüplerini tercih edebilirler. Adana; Mersin ve Antalya kadar olmasa da canlı müzik ve konserler gibi imkanlar sunabilir.

Exit mobile version