Kastamonu’nun neyi meşhur? sorusuna ilk verilebilecek cevaplardan biri doğal güzellikleri ve tarihi mirasıdır. Orta Karadeniz’de yer alan şehrin % 74.6’sı ormanlık ve dağlık bölgelerden meydana gelirken % 21.6’sı plato ve % 3.8’i ovalardan meydana gelir. Ziyaret edebileceğiniz en ünlü yerlerin başında Ilgaz Dağı Milli Parkı yer almaktadır. Haziran 1976 tarihinde koruma altına alınan milli parkın bir bölümü Çankırı sınırlarına dahildir.
Ilgaz Milli Parkı, 37 tane endemik bitkinin yetiştiği özel bir alandır. Uludağ gök narı, ardıç, sarıçam en yaygın ağaç türleridir. Farklı bölgelerde rastlanamayan tarlakuşu, kaz teresi ve engin yıldız çiçeklerini yakından görebilirsiniz. Kastamonu gezilecek yerler sıralamanızda bulunabilecek öteki seçenekler aşağıda yer almaktadır.
Yazı Başlıkları
Kastamonu’nun Neyi Meşhur? Gezilecek En Güzel Yerlerinden Bazıları Nereleridir?
PAN Sertifikasına Sahip Tek Milli Parkımız: Küre Dağları Milli Parkı
Temmuz 2000 yılında koruma altına alınan Küre Dağları ve çevresi, doğa seyahatlerinden hoşlananlar için uygun bir seçenektir. Kastamonu – Karabük sınırında bulunan yeşil bölgenin PAN sertifikası mevcuttur. Bu sertifika, PAN Parks kuruluşunun standartlarına uyan milli parklara verilir. Söz konusu sertifikayı almayı başaran ilk ve tek milli parkımız burasıdır.
Sincap, kirpi, fındık faresi, sıçan, susamuru, geyik, çakal, tilki, karaca, sansar ve yaban kedisi türlerine yaşam alanı olan parkta birçok ağaç türü mevcuttur. Şimşir, kayın, akçaağaç, mürver, çobanpüskülü, kayacık ve fındık ağaçları bölgeye görsellik katarken havayı da temizler. Tırmanış, bisiklet, piknik ve fotoğrafçılık yoğun ilgi gören aktivitelerdir.
Doğa Yürüyüşü İçin 1 Numaralı Seçenek: Horma Kanyonu
Pınarbaşı ilçesindeki Horma Kanyonu sulak bir arazidir. Ilıca Nehri’nden beslenen Zarı Çayı, kanyon ortasından geçer ve bölgenin bitkilerini taze tutar. Kayalıkların yemyeşil bitki örtüsüyle buluştuğu kanyonda tahta geçitler haricinde beşeri yapı bulunmaz. Kastamonu’nun meşhur yerleri birçok ağaçla kaplıdır; Horma’nın başlıca ağaç türleri kayın, üvez, şimşir olarak sıralanabilir.
Eşsiz Koleksiyonlarıyla Dikkat Çeken Mimar Vedat Tek Kültür ve Sanat Merkezi
Kastamonu, doğası kadar kültürel birikimleriyle de ön plana çıkar. Kültür merkezinin adı, Türk mimarisine önemli katkılar sağlayan Mimar Vedat Tek’in hatırasını yaşatır. Farklı sergilere sahip olan kültür merkezinde oyuncak bebekler, silahlar, danteller ve şapkalar ziyaretçilere sunulur.
Türkiye’nin ilk şapka müzesinin bu komplekse dahil olması önemli bir detaydır. Mustafa Kemal Atatürk, 1925 yılındaki şapka devriminden önce Avrupai tarzdaki şapkaları ilk olarak Kastamonu’da halka tanıtmıştır. Devrim itibariyle kullanılan şapka çeşitlerinin neredeyse tamamı müzede sergilenir. Cumhuriyet tarihiyle ilgilenenler ve farklı koleksiyonlar görmek isteyenler için burası uygundur.
İslam Kültürünü Yansıtan Nasrullah Kadı Camii
Şehrin tarihi dokusunu hissetmek istiyorsanız 1506 yılında yaptırılmış Nasrullah Kadı Camii’ni ziyaret edebilirsiniz. İlk olarak altı kubbeye sahip olan, 1746’daki tadilatlar sonucu kubbe sayısı dokuza yükselen cami hala ibadete açıktır. İstiklal Marşı’mızın yazarı Mehmet Akif Ersoy, Milli Mücadele yıllarında kürsüye çıkıp Nasrullah Kadı Camii’nde vaaz vermiştir. Sahip olduğu tarihi önemden dolayı cami, Kastamonu’nun meşhur yerleri arasındadır.
Şehrin doğal ve tarihi mekanlarıyla beraber, mutfak kültürü de dikkat çekicidir. Kastamonu’nun en bilindik tarım ürünü sarımsaktır. Özellikle Taşköprü civarında yaygın olarak yetiştirilen sarımsaklar, kokuları ve ebatlarıyla yüksek kaliteye sahiptir. Şekerpancarı, fındık ve buğday şehrin başlıca tarım ürünlerindedir.
Kastamonu’nun Meşhur Yemekleri Nelerdir?
Geleneksel Kastamonu mutfağı etli ve tahıllı seçeneklere sahiptir. Kastamonu’da tüketebileceğiniz en lezzetli yemekler şunlardır:
- Kuyu Kebabı: Siirt, Bitlis, Mersin gibi farklı şehirlerimizde de yapılan kuyu kebabı, iç organları alınmış bütün kuzu bedeninin tandırda pişirilmesiyle yapılır. Maliyeti yüksek olan ve en az 15 – 20 kişiye yetebilen bir yemektir. Çoğunlukla düğünlerde, sünnet törenlerinde veya bayramlarda yapılır. Büryan ismiyle de bilinen yemek, kuyuya benzeyen çukursu bir ocakta hazırlandığı için kuyu kebabı olarak tanınmıştır.
- Banduma: Tuzlu suda haşlanan bütün tavuğun etleri ayıklanır. Uzun banduma yufkası silindir şeklinde sarılıp küçük dilimlere ayrılır. Yufka halkaları tepsiye dizilir ve fırınlandıktan sonra üzerine, haşlanmış tavuğun suyu dökülür. Ayıklanmış etler, boşluk kalmayacak şekilde yufkaların üzerine koyulur. Ayrıca yemeğin diğer ismi bandırmadır.
- Etli Ekmek: Kastamonu’nun meşhur yemekleri arasındaki etli ekmek, Konya usulünde olduğu gibi pideyle yapılmaz. Böreği andıran Kastamonu etli ekmeği, maydanozlu kıyma ve el açması hamurla yapılır. Tavada, sacda veya fırın ateşinde pişirilip afiyetle tüketilir.
Kastamonu’nun meşhur yerleri ve yemekleri, ülkemizin farklı yörelerinden gelen ziyaretçileri memnun edebilir.