Toplam 5 ile yayılmış olan coğrafyası ile güzel atların diyarı olarak nam salmış Kapadokya, peri bacaları ve balonla seyahatleri ile dünyada ünlenmiştir. Kapadokya gezilecek yerler dendiğinde her ne kadar ünlü peribacaları akla geliyor olsa da bu coğrafyada görülmesi gereken onlarca yer bulunuyor.
Yazı Başlıkları
Kapadokya Gezilecek Yerler
Nevşehir, Niğde, Aksaray, Kayseri, Kırşehir’i içine alan Kapadokya, yer altı şehirleri ile de hayranlık uyandırıyor. Türkiye’nin önemli bir destinasyonu olan bölge, her yıl binlerce yerli ve yabancı turist ağırlıyor. Masalsı seyahat rotasında ilk durağımız Avanos.
Devrent Vadisi
Nevşehir’in doğusunda kalan ve en etkileyici ilçelerden biri olan Avanos-Ürgüp yolu ile ulaşabileceğiniz vadide, Asmalı Konak gibi dizilerden de aşina olduğumuz deve görünümlü peribacası bulunuyor. Hayal Vadisi olarak bilinen bu vadide yer alan peri bacalarının pek çoğu hayal gücünüzün oyunu ile size farklı şekillerde görünüyor olacak. Hemen belirtelim fotoğraf makinanızı çok yakınınızda tutun çünkü onlarca muhteşem kare yakalayabilirsiniz.
Rahipler Vadisi (Paşabağ)
Bu bölgenin Rahipler Vadisi olarak isimlendirilmesi, Hristiyanlığın başlangıcındaki zamanlarda keşiş ve rahiplerin inzivaya çekildikleri bir bölge olmasından kaynaklıdır.
Rahipler Vadisi’nin bir diğer özelliği ise şapkalı olarak nitelendirilen peri bacalarının vadide yer almasıdır. Bu peribacalarının üstlerinde bulunan ve şapka olarak bilinen çıkıntı kısımları henüz yok olmamıştır.
Güray Müze
Avanos merkezde yer alan müze aslında bir yer altı mağarasıdır. Burada antik ve modern seramik çalışmaları sergileniyor. Eski zamanlara ait avcılık, tarım aletleri ve çanak çömlekten oluşan sergi ise adeta nefes kesici. Dilerseniz müzede testi yapma atölyesine uğrayarak bu güzel deneyimi de tecrübe edebilirsiniz.
Gezgin Notu: Güray Müze, dünyanın ilk ve tek yeraltı müzesi olma özelliği taşıyor.
Çavuşin Köyü
Göreme’ye yaklaşık olarak 2 km mesafede bulunan köy, Avanos ilçesine bağlıdır. Kapadokya gezilecek yerler arasında yer alan Çavuşin Köyü, hem çok sayıdaki peribacaları hem de kiliseleri ile meşhurdur. Din adamları için bir nevi sığınak olan bölgede Çavuşin Kilisesi, Üç Haçlı Kilise ve Vaftizci Yahya Kilisesi’ni görmenizi tavsiye ediyoruz.
Zelve Vadisi ve Açık Hava Müzesi
Avanos’a yaklaşık 5 kilometre mesafede bulunan müze, Hristiyanlığın ilk yayıldığı yerlerden biri olduğu için inanç turizmi açısından da önem taşıyor. Kapadokya’ nın en eski yerleşim yerlerinden biri olan Zelve, taş oyukların ve mağaralardan oluşmuş bir köydür. Kaya evler ve tünellerden bazıları ziyarete kapatılmış durumda. Ama birçok ev ve tünel ziyaret edilebilir olduğu için Zelve’ yi muhakkak Kapadokya gezilecek yerler listenizde tutmanız tavsiyemizdir.
Özkonak Yeraltı Şehri
M.Ö 400’lü yıllarda kurulduğu düşünülen bu yeraltı şehri Avanos’a yaklaşık olarak 15 km mesafede yer alıyor. Yeraltı şehri 4 kattan oluşuyor. Giriş katı hayvanlar için düşünülmüş. Alt katlara indiğinizde kiler ve depo olarak kullanılan alanlar ile salon ve oda olarak kullanılan alanları görüyorsunuz. Henüz tam olarak ortaya çıkarılamamış olsa da bu şehrin yüzlerce metre olduğu biliniyor.
Göreme Açıkhava Müzesi
Kapadokya gezilecek yerler listemizde sıra Göreme’de. Açık hava müzesi UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Burası da Kapadokya’nın hemen her yerinde olduğu gibi Hristiyan dünyası için önemli bir alandır. Açıkhava Müzesi’nde Elmalı Kilise, Rahipler ve Rahibeler Manastırı, Aziz Basileus Kilisesi, Azize Catherine Şapeli, Aziz Barbara Kilisesi, Yılanlı Kilise gibi yapılar oldukça dikkat çekicidir.
Güllüdere Vadisi
Trekking severlerin en sevdiği rotalardan biri olan Güllüdere Vadisi, UNESCO Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. 4 km’lik bu rota her yıl yüzlerce trekking tutkununu ağırlıyor. Üç Haçlı Kilise, Direkli Kilise, Ayvalı Kilise, Aziz Agathangelus Kilisesi bu vadide bulunuyor.
Bağlıdere Vadisi
Aşk Vadisi olarak da adlandırılan Bağlıdere Vadisi, balon turlarının vazgeçilmez adresi olarak öne çıkıyor. Yürüyüş yapmak isteyenlere de bu vadi inanılmaz manzaralar sunuyor. Fotoğraf makinenizi bu bölge için yanınızdan ayırmayın zira onlarca güzel fotoğraf ile Aşk Vadisi’ni anılarınızda tutabilirsiniz.
Aşıklar Tepesi
Panoramik bir görüntü anca bu kadar güzel olabilir. Göreme ve çevresini tam tepesinden muhteşem bir şekilde görebileceğiniz Aşıklar Tepesi, özellikle de günbatımında sizi romantik bir hikayeye sürüklüyor. Fotoğraf tutkunları ve profesyonel fotoğrafçılar için büyük bir değere sahip olan tepe, Kapadokya’yı peri bacalarını, vadileri, gün doğumunu veya günbatımını aynı kareye sığdırabileceğiniz ender yerlerden biridir.
Uçhisar Kalesi
Birçok medeniyetin yaşamında şahit olmuş olan Uçhisar, hem savunma hem de izleme için birçok medeniyete hizmet etmiş. Kapadokya’nın zirvesi olarak bilinen bu kale, sahip olduğu muhteşem manzara ile de görenleri büyülüyor. 100 metreye aşan bir yüksekliği her ne kadar merdivenler ile kat edecek olsanız da kaleye eriştiğinizde yorgunluğunuz bir anda yok oluveriyor. Nefes kesici manzara tüm yorgunluğunuzu unutturuyor.
Güvercinlik Vadisi
Kapadokya adı ile özdeşleşmiş vadilerden biri de Güvercinlik Vadisi’nin ismi nereden geliyor biliyor musunuz? Eskiden burada yaşamış olan aileler güvercinlerin bu bölgeye yuva yapmalarını sağlamak için kayalara yuva olabilecek oyuklar yapmışlar. Güvercinler yuva yaptıklarında ise gübrelerini toplamışlar ve bölgenin meşhur üzümlerini yetiştirmek için bu gübreleri kullanmışlar.
Gezgin Notu: Kapadokya’da sessiz sakin bir gezinti arıyorsanız mutlaka Güvercinlik Vadisi’ni ziyaret etmelisiniz. Burası inanılmaz güzellikte bir yürüyüş rotası.
Üç Güzeller
Hemen hemen Kapadokya ile ilgili olan resimlerde rastladığımız birbirine yakın 3 tane şapkalı peri bacası manzarası burada yer alıyor. 1 tane küçük 2 tane büyük peri bacası olan Üç Güzeller, Kapadokya’nın adeta bir simgesidir. Üç Güzeller, Ürgüp’ten Ortahisar’ a giden yol üzerindeki bölgede bulunuyor.
Şeytan Deresi
Şeytan Deresi denen Gomeda Vadisi, Kapadokya’nın diğer bölgelerine göre çok az sayıda peri bacasına sahiptir. Bu bölgede kiliseler, su toplama mağaraları ve güvercin oyukları ile barınak yerleri bulunuyor. Kapadokya gezilecek yerler listenizde keşfedilmesi gereken yer diye buraya bir işaret koymanızı tavsiye ediyoruz.
Temenni Tepesi
Zirvesinden Erciyes’i görebileceğiniz Temenni Tepesi üzerinde iki kümbet bulunuyor. Bir tanesi ise türbedir. Tepeye adını veren türbeye yöre halkı bezler bağlayarak dilet tuttukları için türbenin bulunduğu tepe Temenni Tepesi olarak anılıyor.
Mazı Yeraltı Şehri
Mazı Yeraltı şehri aslında tamamen tesadüf eseri bulunmuş bir şehir. 1995 yılında bir çoban burayı tesadüfen bulmuş. Geçmiş zamanlarda sığınak olarak da kullanılan yer altı şehri Frigyalılardan Romalılara kadar birçok uygarlığa ev sahibi olmuştur. 8 kattan oluşan şehir binlerce kişinin yaşayabileceği kapasiteye sahiptir.
Ortahisar Kalesi
Kapadokya gezilecek yerler listenizde mutlaka olası gereken yerlerden biri olan Ortahisar Kalesi aslında en eski yerleşim yerlerinden biridir. İç bölümlerinde tüneller ve birbiri ile bağlantılı koridorlar bulunuyor. Ortahisar çevresinde diğer görülmesi gereken yerler ise; Hallaç Dere Manastırı, Aziz Theodoros Trion Kilisesi, Balkan Deresi Kiliseleri, Tavşanlı Kilisesi, Ortahisar Etnografya Müzesi, Pancarlık Kilisesi gibi yerlerdir.
Asmalı Konak
Bir dönemin fenomen dizisi Asmalı Konak’ın çekildiği bu ev artık dizinin ismi ile biliniyor. Müze haline dönüştürülen yapı bahçesinde çay içip mola vereceğiniz ve fotoğraf çekebileceğiniz bir alandır.
Kapadokya Gezilecek Yerler: Ihlara Vadisi
Dünyanın 3 büyük kanyonundan biri olan vadi, geçmişte insanların yaşamış olduğu ender kanyonlardan biridir. Kanyonun uzunluğu 18 kilometredir. Genişliği 200 metre, derinliği ise 150 metredir. 4.5 kilometrelik kısmı ise trekking gibi yürüyüş rotalarında kullanılabilmektedir. Vadi içinde freskli kilise ve manastır bulunur. Bunlar kayalara oyulmuştur. Ihlara Vadisi çevresinde ayrıca; Ala Kilise, Pürenliseki Kilisesi, Sümbüllü Kilise, Eğritaş Kilisesi gibi yerleri de görebilirsiniz.
Özlüce Yeraltı Şehri
Diğer yeraltı şehirlerinden farklı olan Özlüce Yer altı Şehri, üst üste katlar şeklinde değil, yan yana olacak şekilde yapılmıştır. Henüz tam olarak ortaya çıkarılmadığı için ziyarete açık değildir.
Gümüşler Manastırı
Niğde’de bulunan manastır, bölgenin en büyük manastırdır. M.S 8 ile 12. Yüzyıllar arası yapıldığı tahmin ediliyor. Manastır kare şeklinde bir süzene sahiptir. Kare şekilli bir avlunun etrafında odalar bulunur. Duvarlarında ise son derece değerli İlk Hristiyanlık dönemi çizimleri bulunuyor.
Her yıl on binlerce yerli ve yabancı ziyaretçinin ziyaret ettiği Kapadokya gezilecek yerler elbette anlattığımız yerlerden ibret değil. Bu kaleme aldıklarımız dışında yüzlerce gezilecek ve görülecek yere sahiptir. Biz elimizden geldiğince en önemlilerinden birkaç tanesine değinmeye çalıştık. Kapadokya muhteşem alanları ile sizlerin keşfini bekliyor.